Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sagor, myter, legender & sägner

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sagor, myter, legender & sägner"— Presentationens avskrift:

1 Sagor, myter, legender & sägner

2 …något som sägs muntligen.. Ett arbetsområde som väcker fantasin…
Saga …något som sägs muntligen.. Ett arbetsområde som väcker fantasin… Kommer ni ihåg några sagor som ni läste när ni var mindre? Varför är sagor viktiga? Man säger att sagor väcker och utvecklar ens fantasi, både om man är vuxen, ungdom eller barn. Det berättas om en mor som sökte upp Einstein (vetenskapsmannen…) och frågade vilka sorts böcker man ska läsa för att ens barn ska bli duktiga och framgångsrika. Då svarade han sagor. ”Men sen då?” Fler sagor blev hans svar… Han visste att sagor utvecklar fantasin. Utan fantasin kan vi inte förstå hur världen fungerar och hur människan tänker.

3

4 Folksagor Berättade Nedskrivna
Från början, som man inte vet när det var, berättade man sagor för varandra. Man vet inte varför men troligtvis för att underhålla och roa. Sagorna fördes vidare från generation till generation och på så sätt levde de vidare. De förändrades också på detta sätt eftersom man som ny berättare kanske utelämnade vissa delar som man tyckte mindre bra om och lade till saker man tyckte fattades. De kan också ha förändrats från land till land, ett lejon kanske blivit en tiger o.s.v. Så småningom började man skriva ner sagorna och det är därför de finns bevarade idag.

5 Exempel på sagosamlingar
Gåsmors sagor - Charles Perrault Bröderna Grimms sagor Tusen och en natt Dilemmasagor från Afrika skrev ner berättelser 1697 i Frankrike och kallade dem berättelser från gångna tider. Översattes till många språk. Spreds… - Studerade språk och bad folk berätta sagor för dem som de skrev ner. Många trodde att det var de som skrivit dem men det var det inte. Slutet på 1800-talet i Tyskland. T.ex. Sagan om Hans och Greta… Sagorna var ofta grymma och hemska men de skrev ändå ner dem och tryckte dem och de kom ut första gången Blev väldigt omtyckta. Folksagor från andra kulturer kan skilja sig lite åt från våra sagor men mycket är sig likt. T.ex. att sagorna vill uppfostra och ge förebilder. Man tror att många av sagorna kom från Indien. Toch en natt handlar om Sheherazade som ska gifta sig med en sultan som är grym och avrättar sina fruar dagen efter bröllopet, men hon är slug och berättar sagor för honom så att han tvingas höra fortsättningen dagen efter. På så sätt håller hon sig vid liv och han blir kär i henne och blir en mild man. Det är sagorna hon berättar som är sagorna i t&en natt. T.ex. Alibaba och de fyrtio rövarna. - Västra Afrika. Avsluts med ett problem.Det är meningen att man ska fundera och diskutera tillsammans.

6 Typiskt för folksagan är…
Okänd plats Okänd tid Onda och goda människor Starka hjältar Vackra prinsessor Magiska tal - tretal eller sjutal Magiska ting Upprepningar Förtrollningar Jättar, troll och andra väsen Klokheten segrar Lyckligt slut Kopiera ”Vad utmärker folksagorna” sid 9 i PLUS

7 Skrivna av en känd person under de senaste två hundra åren.
Konstsagor Skrivna av en känd person under de senaste två hundra åren. - Efter att folksagorna blivit kända blev författare sugna på att skriva egna sagor. Författarna använde samma ingredienser som i folksagorna. Spännande berättelser men också uppfostrande för att barnen skulle bli lydiga, hjälpsamma och tacksamma. Handlar om hur bra det går för den som är lydig. - Kallas konstsagor eftersom de är skrivna av författare som man känner till.

8 Kända författare… H C Andersen Zacharias Topelius Elsa Beskow
- Dansk författare i slutet av 1800-talet. Den fula ankungen och den lilla sjöjungfrun, Prinsessan på ärten. Ofta vemodiga. Den fula ankungen handlar egentligen om honom själv, som de flesta av hans sagor gör. Han blev mobbad när han var liten och sedan när han inte märkte det själv blev han en känd författare. finlandssvensk beundrare av Andersen. Skrev många sagor från mitten av 1800 till slutet.. T.ex Sampo Lappelill - svensk konstnär som skrev egna saker som var detaljrika för mindre barn. T.ex. Olles skidfärd, Tomtebobarnen, Tant grön, tant brun och tant gredelin. Idag kan böckerna kännas lite gammaldags eftersom de speglar synen på barn som man hade i början av 1900-talet. Det nya med hennes böcker var att man brydde sig om att göra böckerna fina för barnens skull.

9 Typiskt för konstsagan
Känd författare Samma uppbyggnad som folksagan Fulla av fantasi

10 Fantasyberättelse Nyskrivna sagor som utspelas i främmande världar, i en fjärran, mystisk tidsålder. De flesta fantasy är egentligen konstsagor.

11 Kända författare… J.R.R. Tolkien - Sagan om ringen, Bilbo
C.S. Lewis - Häxan och lejonet Vilka drag av folksagan kan man se i dessa berättelser?

12 Myter & legender

13 Tidig religion i den tidiga historien…
Myt = mythos (grekiska) – gudaberättelse Muntliga berättelser om tro som sedan skrevs ner. Första berättelserna man skrev ner… Skrevs ner för mer än 5000 år sedan därför vet man oftast inte längre vem som skrev dem… I alla tider har man funderat över frågor som ”hur det såg ut innan jorden skapades” och även av ”vem & hur jorden skapades”. ”Varför det finns ljus/mörker och kvinnor/män?” För att besvara dessa frågor kom olika religioner/trosuppfattningar eller mytologier till. Dessa besvarade frågorna som människorna hade. Hur mytologierna och myterna såg ur varierade beroende på plats och tid. Ordet myt kommer från grekiskans ”mythos” som betyder gudaberättelse. Myter är muntliga berättelser om tro som senare skrevs ner. De första berättelser som överhuvudtaget skrevs ner. I Egypten började man skriva ned saker för att samhället skulle fungera. Att bli en skrivare innebar att man var tvungen att gå en lång och omsorgsfull utbildning. Självklart var jobbet som skrivare väldigt viktigt. Detta skedde för ca 5000år sedan.

14 Om vad?? Världens skapelse Gudar och gudinnors öden & äventyr
Rätt & fel Hur man ska behandla varandra

15 Kända mytologier.. Mesopotamisk mytologi Egyptisk mytologi
Grekisk mytologi Romersk mytologi Keltisk mytologi Nordisk mytologi

16 Myter i Norden Den poetiska eddan -1200-talet
Myter om Midgård & myter om Asgård Hur gudarna levde och hur de bråkade med varandra och människorna. Snorres Edda – 1200-talet

17 Skapelsemyter Ser olika ut beroende på plats, men liknar ändå varandra.

18 Legender Kristna myter kallas ibland legender såsom Lucia
För att människorna skulle göra rätt och vara goda mot varandra. Lucia dog för sin tro.

19 Sägner Liknar sagan men är kortare
Mystiska varelser och underliga saker kan hända. Förklarar ofta hur man ska bära sig åt i olika situationer, som om man t.ex. träffar på Näcken. Kan också handla om en verklig plats eller person ”Råttan i pizzan” – modern sägen

20 Kan också handla om en verklig plats el person.


Ladda ner ppt "Sagor, myter, legender & sägner"

Liknande presentationer


Google-annonser