Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli."— Presentationens avskrift:

1

2

3

4 Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem
Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli ännu klokare, läs fler sagor för dem Albert Einstein

5 Ungas läs- och skrivförmåga i fara
Den senaste PISA-undersökningen visar att svenska barn och unga - på ett decennium - gått från världsledande till världsmedioker vad gäller läsförståelse! Läsande hänger ihop med skrivande. Genom att gå en lustfylld kurs i skrivande, lyfts både det lästa och det skrivna ordet fram och blir genomskinligt och begripligt.

6 Det var en gång …

7 Mål: Att genom skrivarkurser inspirera
och motivera unga att utveckla sitt skrivande och läsande.

8 Skrivandets magi … Skrivarkursen: Vi jobbar bland annat med berättelsens struktur, sagans skelett, personbeskrivningar, storyboard, tempus, monolog och dialog, börjor och slut, miljöbeskrivningar etc. Vi gör flera övningar och jobbar enskilt och i grupp. Många av övningarna ingår i kursplanen för svenska i grundskolan.

9 Ur kursplanen i svenska för grundskolan:
• ”Texter i form av rim, ramsor, sånger, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter. • Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar. • Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. • Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. • Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad medparallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger. • Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.”

10 ”Lustfyllda skrivtips” Kristin Hallberg, SvD
Perfekt bok för skrivsugna. Här finns tips för bloggaren, dagboksskrivaren och den blivande författaren. Oavsett om man är nybörjare eller har skrivit ett tag så kan man ha nytta av den här boken. Den innehåller tips, övningar, intervjuer med mer och mindre kända författare och skribenter.

11 Läs mer på www.börjaskriva.se

12 Exempel på övningar i Börja skriva:
• Nu är det dags att gå till kiosken och köpa smågodis. Skriv om godissuget, hur du väljer, vilka smaker, färger, former, mycket eller lite, äta ensam eller bjuda, hur det smakade, hur det kändes när det var slut. • Skriv en mening och skriv sedan om den fem gånger i olika varianter men med samma innehåll. Den här övningen kan du göra många gånger. Ungefär så här: En liten vit kanin kom skuttande ut på vägen. Den lilla vita kaninen skuttade rakt ut på vägen! Kaninen, som var liten och vit, skuttade ut på vägen. Mitt på vägen syntes en liten vit kanin skutta omkring. Det som syntes skutta på vägen, var en liten vit kanin.


Ladda ner ppt "Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli."

Liknande presentationer


Google-annonser