Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Medeltiden Läxförhör 1 Vad ska vi kunna?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Medeltiden Läxförhör 1 Vad ska vi kunna?"— Presentationens avskrift:

1 Medeltiden Läxförhör 1 Vad ska vi kunna?
*När var medeltiden? * De fyra stånden *kristendomens införande i norden *den mäktiga kyrkan

2 När var medeltiden? 1050 – 1523 (1500)

3 Modiga missionärer Missionärer skickades till nordborna.
De skulle lära människorna om Jesus och den kristna kärleken. De flesta kom från England och Tyskland. Berättade för kungarna om sin Gud. ”Gud är god och stark och kunde hjälpa kungarna att styra sina riken.” Alla människor i riket måste döpa sig och lämna sina gamla gudar. En missionär som kom hit på 800-talet var Ansgar.

4 Kristendomen förändrade människorna
Omkring år 1100 hade nästan alla i Sverige och Norden blivit kristna. Folk i Europa hade varit kristna i många hundra år. Kristendomen förändrade människornas sätt att tänka  VIKINGATIDEN MEDELTIDEN Modig, dö i strid – kom till Valhall Alla kommer till himlen Blodshämnd var en plikt Förlåtelse Trälar Alla människor har lika värde

5 De första kristna kungarna
Harald Blåtand i Danmark Olof Skötkonung i Sverige Olof den helige i Norge

6 Den mäktiga kyrkan Under medeltiden var nordborna katoliker.
Både kungen och folket var tvungna att följa den katolska kyrkans regler. De som vägrade kallades kättare och kunde dömas till olika straff, t.ex. skampålen. Kyrkan tog ut skatt av bönderna. De fick betala tionde till kyrkan, t.ex. var tionde höna, gris eller säck med råg.

7 De fyra stånden Det svenska samhället var uppbyggt av de fyra stånden/samhällsklasserna: ADEL PRÄSTER BORGARE BÖNDER Ståndssamhället kan liknas vid en pyramid, där de längst upp har mer makt än de längre ner i pyramiden.

8 Adel Adeln var det rikaste ståndet men de behövde ändå inte betala skatt Istället skulle de ställa upp med krigsutrustning åt kungen Adelsmännen var storbönder och ägde ofta många gårdar, de bodde ofta i borgar

9 Präster Varje by hade en präst.
Prästen skulle leda folket och göra dem till goda kristna. Prästens viktigaste uppgifter var: *Leda gudstjänst *Döpa barnen, viga dem som skulle gifta sig, begrava de som dött *Hjälpa de fattiga och sjuka i sin församling.

10 Borgare: Hantverkare och köpmän
Hantverkare: T.ex. skomakare, vapensmed, vävare, guldsmed, krukmakare, segelmakare. Köpmän: Sålde och köpte varor *Kom från Sverige eller utlandet *Kryddor, tyger, guld och silver såldes till Sverige *Järn, koppar var de viktigaste svenska varorna *Många tyska köpmän, svenskan fick flera ord från tyskan som lever kvar i vårt språk än.

11 Bönder 90 procent var bönder
Levde på självhushållning, samarbetade i byn Bönderna ägde eller hyrde – arrenderade sin mark Det var dyrt att betala hyran utöver den vanliga skatten


Ladda ner ppt "Medeltiden Läxförhör 1 Vad ska vi kunna?"

Liknande presentationer


Google-annonser