Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen till trettondags Gudstjänst.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen till trettondags Gudstjänst."— Presentationens avskrift:

1 Välkommen till trettondags Gudstjänst.
Texterna hittar du på sidan 1306 i psalmboken. Dagens ämne är: ”Guds härlighet i Kristus”

2 Matteus 2:1-12 När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid, kom några österländska stjärntydare till Jerusalem och frågade: ”Var finns judarnas nyfödde kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom.” När kung Herodes hörde detta, blev han oroad, och hela Jerusalem med honom. Han samlade alla folkets överstepräster och skriftlärda och frågade dem var Messias skulle födas.  De svarade: ”I Betlehem i Judeen, ty det står skrivet hos profeten: Du Betlehem i Juda land är ingalunda ringast bland hövdingar i Juda, ty från dig skall det komma en hövding, en herde för mitt folk Israel.” Då kallade Herodes i hemlighet till sig stjärntydarna och förhörde sig noga om hur länge stjärnan hade varit synlig. Sedan skickade han dem till Betlehem. ”Bege er dit och ta noga reda på allt om barnet”, sade han, ”och underrätta mig när ni har hittat honom, så att också jag kan komma dit och hylla honom.” Efter att ha lyssnat till kungen gav de sig i väg, och stjärnan som de hade sett gå upp gick före dem, tills den slutligen stannade över den plats där barnet var. När de såg stjärnan, fylldes de av stor glädje. De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor, och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra.   I en dröm blev de sedan tillsagda att inte återvända till Herodes, och de tog en annan väg hem till sitt land

3 Trettondedag Jul har också namnet Epifania, som betyder uppenbarelse
Trettondedag Jul  har också namnet  Epifania,  som betyder uppenbarelse. Den firades från början som Jesu födelses fest då Gud uppenbarade sig i Jesus. På 300-talet började man fira Jesu födelse den 25 december. Evangeliet på denna dag berättar om de vise männen. De bar fram guld, rökelse och myrra som gåvor till barnet. Och därför har man förmodat att de var tre. Enligt traditionen var de kungar (se Psalt 72:10-11) och hette Caspar, Melchior och Balthasar. De blev över 100 år gamla alla tre enligt traditionen.

4 När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid, kom några österländska stjärntydare till Jerusalem och frågade: ”Var finns judarnas nyfödde kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom.”

5 Jesus föddes i Betlehem = Brödshuset
Herdarna hörde budskapet först. Herdar var inte alltid så välsedda eftersom de ansågs stjäla av ägaren. De vise männen var hedningar. Det var de icke mest ansedda som fick ta del av budskapet först. Den förste som fick höra från Jesu egen mun att han var Messias, det var en kvinna.

6 Stjärnan kan ha varit Saturnus och Jupiter som möttes och bildade ett stort sken på himlen. Detta ska ha hänt ca år 7 f.kr. Dessutom möttes de i fiskarnas stjärnbild. Detta händer vart 257 år. Det talar om sluttiden för världen. Deras tolkning är: Nu är världens tid slut. Nu ska en konung i Juda födas.

7 När kung Herodes hörde detta, blev han oroad, och hela Jerusalem med honom. Han samlade alla folkets överstepräster och skriftlärda och frågade dem var Messias skulle födas.

8 Hela Jerusalem blir orolig
Hela Jerusalem blir orolig. Alla visste vad som skulle hända om Konungen skulle oroas. Då skulle blod flyta. Det hade hänt förr. Mycket blod hade flutit under hans tid vid makten. Liksom det händer i NordKorea i dag hände då. Nämligen att Herodes dödade flera av sina egna släktingar. Herodes var egentligen en liten ängslig person.

9 ”I Betlehem i Judeen, ty det står skrivet hos profeten: Du Betlehem i Juda land är ingalunda ringast bland hövdingar i Juda, ty från dig skall det komma en hövding, en herde för mitt folk Israel.”

10 Herodes blixtinkallar ett kyrkomöte.
Där kommer olika politiska fraktioner. Herodianer, sadduceer och olika Judiska riktningar som i vårt Kyrkomöte. Högkyrklig, lågkyrkligt eller mellan kyrkligt. Ingen från kyrkomötet åkte iväg till Betlehem. Ingen undersökte om det var sant.

11 Då kallade Herodes i hemlighet till sig stjärntydarna och förhörde sig noga om hur länge stjärnan hade varit synlig. Sedan skickade han dem till Betlehem. ”Bege er dit och ta noga reda på allt om barnet”, sade han, ”och underrätta mig när ni har hittat honom, så att också jag kan komma dit och hylla honom

12 Herodes är rädd för konkurens.
Han smickrar och ler och framställer sig som att han vill väl. Han tar till all sin list.

13 . Efter att ha lyssnat till kungen gav de sig i väg, och stjärnan som de hade sett gå upp gick före dem, tills den slutligen stannade över den plats där barnet var. När de såg stjärnan, fylldes de av stor glädje.

14 De blir fyllda av glädje när de ser stjärnan igen.
Gud själv tar över ledningen. Han låter stjärnan lysa med ett starkt ljus. Att ledas av det himmelska ljuset. Jesus säger att han är världen ljus. Den som tror på honom ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.

15 De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor, och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra.  

16 De vise männen gick in i huset
De vise männen gick in i huset. De hade förmodligen fått en bättre bostad än stallet. De överräckte Guld, det är konungens symbol. Rökelse står för bön och tillbedjan Myrran är oljan som man smorde profeter och konungar med

17 I en dröm blev de sedan tillsagda att inte återvända till Herodes, och de tog en annan väg hem till sitt land

18 En annan väg fick de gå hem. De hade blivit ledda att gå en annan väg.
En annan väg får också vi gå. Vi som är vägens folk. Vi är ledda att gå nådens och kärlekens väg som han som är ljuset själv vill leda oss på. Kristen tro är inte ett lärosystem, eller ett beteende, ett kyrkosamfund utan kristen tro är att lära känna Kristus.


Ladda ner ppt "Välkommen till trettondags Gudstjänst."

Liknande presentationer


Google-annonser