Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

VIKINGATIDEN. Oden ● Han var bland de mäktigaste gudarna. ● Han hade en häst med 8 ben Sleipner. ● Han är pappa till alla de andra gudarna. ● Han har.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "VIKINGATIDEN. Oden ● Han var bland de mäktigaste gudarna. ● Han hade en häst med 8 ben Sleipner. ● Han är pappa till alla de andra gudarna. ● Han har."— Presentationens avskrift:

1 VIKINGATIDEN

2 Oden ● Han var bland de mäktigaste gudarna. ● Han hade en häst med 8 ben Sleipner. ● Han är pappa till alla de andra gudarna. ● Han har två korpar Hugin och Munin.

3 Tor ● Han är åskans gud. ● Han åker i en vagn dragen av hans bockar. ● Han har en hammare Mjölner. ● Han är den starkaste guden.

4 Freja ● Hon kan förvandlas till en fågel. ● Hennes vagn är dragen av två stora katter. ● Hon har en ring som var fjärde natt får 8 nya guldringar. ● Hennes bror är Frej.

5 Loke ● Han kunde förvandlas till olika djur. ● Han är pappa till Sleipner, Fenrisulven, Midgårdsormen och Hel. ● Han är egentligen ingen gud men är mäktig och trollkunnig.

6 Idun ● Hon har magiska äpplen som gör att asagudarna håller sig unga. ● Men ingen får smaka av dem förrän de är 25 år. ● I vissa sagor sägs det att hon är syster till Balder. Hon blev också förvandlad till en nöt av Loke.

7 Skade ● Hennes pappa blev dräpt av gudarna så hon åkte till Asgård för att få rättvisa. ● Hon skulle få gifta sig med en gud. ● Hon ville gifta sig med Balder men hon blev tvungen att välja efter fötterna. ● Då blev det Njord havsguden. ● De fick 2 barn Frej och Freja. Sen skildes de, för att hon klarade inte av att bo vid vattnet och han klarade inte av att bo uppe i bergen.

8 Balder ● Odens enda barn med sin hustru Frigg. ● Asgårds enda arvtagare. ● Loke ser till att Balder blir dödad i en olyckshändelse. ● Hans son heter Forsete.

9 Sleipner ● Han är Odens häst. ● Hans föräldrar är Loke och jättens häst. ● Han är den snabbaste hästen i Asgård och därför blev han Odens häst. ●

10 Midgårdsormen ● Han är från Loke och Angeboda. ● Men Oden kastade ut honom i havet. ● Så han ringlade sig runt hela värden och bet sig i svansen. ● Om han dör kommer jorden att gå under.

11 Fenrisulven ● Han är barn till Loke. ● Först så fick han bo i Asgård men när han blev större vågade ingen mata honom längre. ● Då var det bara en, Tyr, som vågade. Då bet han av hans hand. ● Sen blev han fastbunden med speciella rep från dvärgarna.

12 Höder ● En av Odens barn. ● Han är blind så han håller sig vid sin faders sida i Valhall. ● Han har bäst hörsel. ● Han dödar Balder. ● Och i Ragnarök får ha tillbaka sin syn.

13 SLUT !!!!!!! Gjord av Clara


Ladda ner ppt "VIKINGATIDEN. Oden ● Han var bland de mäktigaste gudarna. ● Han hade en häst med 8 ben Sleipner. ● Han är pappa till alla de andra gudarna. ● Han har."

Liknande presentationer


Google-annonser