Exempel utifrån ett antal målområden

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Advertisements

Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Järva förskoleenhet Ljus på kvalitet Järva förskoleenhet
En förskola att förundras i!
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
Konkurrerar vi om förskollärare på Södertörn?
Hög kvalitet?? Hög kvalitet – förutsättning för barns lärande och utveckling – vad är hög kvalitet i förskolan? Barns bästa – en god start i livet! Internationellt.
Läroplan för förskolan (Reviderad 2010)
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Föräldramöte 12 september 2011
ATT UTVECKLA KOMPETENS I VAD SOM SKA BEDÖMAS OCH HUR Martina Lundström universitetsadjunkt LTU och pedagogista i Piteå kommun.
Källbystugans kvalitetsarbete
Möta utmaningar………………
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Revidering av indikatorn Bakgrund  Indikator  Självvärdering  Uppskattat – behov av förtydligande och förändring  Möjlighet och ansvar.
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
1 Medarbetarenkät 2011 • 573 svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Likabehandlingsarbete mot diskriminering och kränkande behandling
En reviderad läroplan för förskolan
Verksamhetspresentation av Tunets fritidshem
Pedagogiskt ledarskap
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
Systematiskt kvalitetsarbete
Naturvetenskap och teknik i förskolan
FÄRGER Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
1 Medarbetarenkät svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Förändringarna av förskolans läroplan och den nya skollagen
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Läroplan för förskolan Victoria Blom Solna 5 maj 2011
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Föräldramöte Ht
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Läroplansnätverk förskola
Dessa bilder vill vi ha som ett bildspel, vi vill bara ha ett bildspel, som är stort. Där vi i nuläget har de 4 småbilderna. Ta bort det lilla bildspelet.
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan skall lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling.
Läroplansträff fritidshem
Vanningsåkers förskola
Ny skollag – reviderad läroplan för förskolan
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Hur kan vi förstå begreppet?
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Ger bästa möjliga förutsättningar för barns livslånga lärande. ALLA BARN i Sundvalls kommun har rätt att få tillgång till en välplanerad pedagogisk verksamhet.
Förskolechefsträff Välkomna. Dagens arbete Kenth inleder med lite ekonomi Arbetsgång för barn i behov av stöd Implementering av läroplanerna.
Nämndplan 2015.
Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet
Naturkunskap i förskoleklass
IKT – spaning Bjälbo förskola 2014
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
VÄLKOMNA TILL MYGGANS FÖRÄLDRAMÖTE
* Smileprojektet är ett konkret stöd i implementeringsarbetet med de nya läroplanerna. * När projekttiden är slut har vi utvecklat metoder.
Välkomna till styrd helpdesk
Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER.
Verksamhetsbeskrivning
Utveckling och lärande
Hur skapar vi förutsättningar för digitalisering i förskolans undervisning? Mona Hansen fsk chef Öster 1, Örebro Kommun skolledarkonferens.
Presentationens avskrift:

Exempel utifrån ett antal målområden Förskolans innehåll Exempel utifrån ett antal målområden Center för skolutveckling

Vårdnadshavare/ föräldrar Barn Vårdnadshavare/ föräldrar Arbetslaget Förskolechefen Barns inflytande SFS 2010:800 4 kap. 9, 12-14, 16-17 §§ Läroplan för förskolan 2.3 Barns inflytande 2.7 Förskolechefens ansvar Ska ges möjlighet till att uttrycka sina åsikter. Ska ges inflytande över verksamheten. Ska kunna få möjlighet att föra sin egen talan. Ska kunna påverka skeenden i förskolan. Ingå i forum för samråd. Barns delaktighet och inflytande i dokumentation och utvärderingar, vad och hur barn har möjlighet att påverka och hur deras perspektiv, utforskande, frågor och idéer tas till vara. - Ska företräda sina barn i dialoger med förskolans ledning och dess personal. - Föräldrarna ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten i förskolan. - Att förskolan är tydlig i fråga om mål och innehåll är därför en förutsättning för barnens och föräldrarnas möjligheter till inflytande. Förskollärare ska ansvara för: Att alla barn får ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll. Arbetslaget ska: Låta barnen få uttrycka sina åsikter i det dagliga arbetet och på andra sätt få inflytande över verksamheten. När det gäller de yngsta barnen gäller det att samspela med barnen och tolka deras agerande och kroppsliga uttryck. Skall uppmuntra, stödja barns delaktighet och inflytande. Vid varje förskole- enhet skall det finnas minst ett forum för inflytande. Förskolechefen bör vara ordförande och forumet skall bestå av representanter för förskollärare och annan personal. Att leda ett forum för samråd eller ge information, detta kan delegeras till en medarbetare. Alla som ingår i forumet ska informeras av vad som gäller i fråga om inflytande och om huvuddragen i de bestämmelser som reglerar utbildningen. Syftet är att ge inflytande. Center för skolutveckling LäsaSkrivaRäkna 2012

Vårdnadshavare/ föräldrar Barn Vårdnadshavare/ föräldrar Arbetslaget Förskolechefen Forts. Barns inflytande SFS 2010:800 4 kap. 9, 12-14, 16-17 §§ Läroplan för förskolan 2.3 Barns inflytande 2.7 Förskolechefens ansvar Vara lyhörd och visa respekt när barn uttrycker sin vilja i vardagliga situationer. Ska synliggöra barns vardagsinflytande och återkoppla så att de (barnen) förstår att deras åsikter har betydelse. Genomföra kontinuerliga observationer, samtal och dokumentation (enskilda barn/ barngruppen) för att ta reda på vilka intentioner och intressen som barnen själva ger uttryck för. Kritiskt granska den egna verksamheten och använda sig av ett ”vetenskapligt förhållningssätt” för planering av den pedagogiska verksamheten och utformning av miljön. Överväga vilka frågor som är viktiga att samråda kring för att ge möjlighet till inflytande. Ge möjligheter för vårdnadshavare att aktivt delta, påverka och samråda. Arbetet skall dokumenteras (systematiskt kvalitetsarbete) med utgångspunkt från nationella mål i läroplanen. Förskolans arbetsformer utvecklas så att barnens aktiva inflytande gynnas. Center för skolutveckling LäsaSkrivaRäkna 2012

Vårdnadshavare/ föräldrar Barn Vårdnadshavare/ föräldrar Arbetslaget Förskolechefen Systematiskt kvalitetsarbete SFS 2010:800 4 kap. 1-8§§ Läroplan för förskolan 2.6 Uppföljning, utvärdering och utveckling. - Varje barns utveckling och lärande ska tillgodoses, följas upp och utvärdera hur förskolan tillgodoser barnens möjlighet att utvecklas och lära i enlighet med läroplanens mål och intentioner. - Ska ha inflytande över utvärderingen och kvalitetsarbetet ska vara förankrat. Verksamhetens kvalité skall kontinuerligt dokumenteras, utvärderas och analyseras (inte det enskilda barnet). Det är barnets lärprocesser och lärstrategier som ska analyseras. Kvalitetsarbetet på enhetsnivå ska bedrivas under ledning av förskollärare. Hela arbetslaget skall delta i det systematiska kvalitetsarbetet. Ansvarar för att kvalitetsarbetet genomförs enligt bestämmelserna i skollagen. Center för skolutveckling LäsaSkrivaRäkna 2012

Vårdnadshavare/ föräldrar Barn Vårdnadshavare/ föräldrar Arbetslaget Förskolechefen Naturvetenskap Läroplan för förskolan 2.2 Utveckling och lärande 2.7 Förskolechefens ansvar Utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra, Utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen, Utvecklar sin förmåga att utskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap, Utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar, Utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap. - Förskolan ska komplettera hemmet genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att utveckla barns medvetenhet om naturvetenskapliga fenomen. Förskolläraren ska ansvara för: Att det ges förutsättningar för utveckling och lärande och att barnet samtidigt stimuleras och ges möjlighet att använda hela sin förmåga. Att stimulera och utmana barnet i sitt intresse för naturvetenskap och teknik. Arbetslaget ska: - Utmana barnets nyfikenhet och begynnande förståelse för språk och kommunikation samt för matematik, naturvetenskap och teknik. Förskolechefen har som pedagogisk ledare och chef för förskollärare, barnskötare och övrig personal ett övergripande ansvar för att verksamheten bedrivs i enlighet med målen i läroplanen och uppdraget i dess helhet. - Att personalen kontinuerligt får den kompetensutveckling som krävs för att de professionellt ska kunna utföra sina uppgifter. Center för skolutveckling LäsaSkrivaRäkna 2012

Vårdnadshavare/ föräldrar Barn Vårdnadshavare/ föräldrar Arbetslaget Förskolechefen Flerspråkighet SFS 2010:800 8 kap. 10§ Läroplan för förskolan 1, 2 Förskolan ska bidra till att barn som tillhör de nationella minoriteterna och barn med utländsk bakgrund får stöd i att utveckla en flerkulturell tillhörighet och att utveckla sitt modersmål. På så sätt får barnen bättre möjligheter att lära sig svenska och även utveckla kunskaper inom andra områden. - Barn som har ett annat modersmål än svenska ska ges möjlighet att utveckla sin kulturella identitet och sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som sitt modersmål. - Förskolan ska bidra till att barn som tillhör de nationella minoriteterna och barn med utländsk bakgrund får stöd i att utveckla en flerkulturell tillhörighet och att utveckla sitt modersmål. På så sätt får barnen bättre möjligheter att lära sig svenska och även utveckla kunskaper inom andra områden. Center för skolutveckling LäsaSkrivaRäkna 2012