Lärgrupper som modell för verksamhetsutveckling inom BU

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Mål med samverksanssystemet
Gemenskap Vi har lyckats när: Eleverna tar spontana kontakter över klass/åldersgräns Detta uppnår vi genom att: Har regelbundna aktiviteter tillsammans.
Nulägesanalys genom frågor
Järva förskoleenhet Ljus på kvalitet Järva förskoleenhet
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Gunilla Kajrup, proj.ledare Mikael Lennartsson, bitr.
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Summering av brainstorm 2
Modeller.
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
En presentation av projektet om hur intresse och måluppfyllelse kan utvecklas för teknik och naturvetenskapliga ämnen. Paul Pakkala 25/
”Omvårdnadshandledning - Yrkesinriktad handledning”
Hej och välkomna!.
Sanna Godenäs Pia Olsson Annika Bertling
Kartläggning av barn- och elevinflytandet i GR-kommunernas för- och grundskolor FoG-gruppen.
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
VÄLKOMNA! ELEVLEDDA UTVECKLINGSSAMTAL S:ta Gertruds skola, Sigtuna.
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Välkommen till ESF:s seminarium
MODIGT MEDARBETARSKAP
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
Kvisthamraskolan Norrtälje F-6 skola ca. 260 elever
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Rudbeck - en utvecklingsresa
Välkommen till Braås skola
Process: Lönekriterier
Aktionsforskning en del av kvalitetsarbetet i Falköping
Kunskapsöverföring och kunskapsutveckling Erfarenheter från Uppsala stadsbibliotek.
Lärande besök på Ma/No-spåret. Lärande besök/kollegial utvärdering §Mål och syfte: §Via Lärande besök skapa förutsättningar för förbättringsarbete och.
BUN DAGAR Resultat- och Kvalitetsuppföljning
Liselotte Ohlsson: Pedagogiskt ledarskap (1996)
Rektors ledarskap - En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot högre måluppfyllelse.
ST och arbetsmiljö Policy och inriktning för
Att vara professionell
Q i förskolan Ett aktionsforskningsprojekt i sju kommuner Myndigheten för skolutveckling Lärarförbundet Göteborgs universitet, IPD Aug 2004 – Feb 2006.
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
Naverlönnskolans uppstart 11 augusti 2015 Michael Rystad
Naverlönnskolans uppstart 11 augusti 2015 Michael Rystad Utvecklingsstrateg.
ATT SKRIVA SIG TILL LÄSNING. Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Undervisningen ska även syfta till att eleverna.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Lönekriterier för lärare inom samtliga skolformer inom Utbildning Gävle och Näringsliv & arbetsmarknad Gävle (gäller från och med 2016 års löneöversyn)
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Ung Företagsamhet ® Har sedan 1980 arbetat med att föra skola och näringsliv närmare varandra En ideell och partipolitiskt obunden organisation som utbildar.
Begreppet undervisning Utbildning: Den verksamhet inom vilken undervisning sker utifrån bestämda mål Undervisning: Sådana målstyrda processer som under.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Coaching.
Gruppers utveckling enligt IMGD (GDQ)-modellen
Hur säkerställs kvalitén i ett system där många olika utförare levererar tjänster? Det ska finnas en koppling mellan det som står i förfrågningsunderlag.
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE OCH FACEBOOK
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Välkommen till Kick off ht 2017.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Omställningen av hälso- och sjukvården
Begreppet undervisning
Välkomna till workshop ENERGITJÄNSTEUTVECKLING
- Hur kan vi göra det lättare, samstämmigt och tillgängligt för alla?
Välkomna! Dagordning Inledning: Helene Moquist, Uppföljningsenheten
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

Lärgrupper som modell för verksamhetsutveckling inom BU Case Aneby kommun 28-30 augusti, 2013 - inom utbildningen ledarskapsutveckling över gränserna.

Hur ses modellen i ljuset av verksamhetsutveckling inom BU - hur används modellen och vilket utrymme får den? Positivt- ger alla möjlighet att tycka och uttrycka åsikter, reflektera och känna delaktighet och ansvar. Underlättar beslutsfattande och verksamhetsutveckling. Ensamarbetet minskar och vi har tid att reflektera tillsammans. Gemensamma lösningar ger tidsvinst. Planerade lärgrupper 2-3 ggr i veckan till 1-2ggr per termin, sker dagligen i ämnes- och arbetslag. Valet av samtalsämne styrs av behov i gruppen och utvärderingar av verksamheten. Ibland styrs innehållet av arbetsgivare/chefer, då fokus sätts på övergripande frågor. I samtalsgrupperna finns det en struktur med en tydlig ledare och sekreterare. Instrument - förberedande frågor, post it-lappar, tvärgrupper, tankekartor, arbetslag, tidsbegränsat samtal, bestämda frågor eller spontana samtal, där modellen används.

Hur påverkar arbetsmodellen ledarskapet och hur ger det sig uttryck? Alla vet sin uppgift och tar ansvar. Det underlättar att vara ledare över en organisation som har ett eget driv. Öppnare klimat, större delaktighet, alla förstår och följer gemensamma beslut. Bekvämt sätt att få med alla. När samtalen fungerar är det möjligt att släppa allt mer ansvar till andra. Som chef finns det förutsättningar att känna tillit till medarbetare. Det skapar ett driv och energi till utveckling när vi talar samma språk. Ökad förståelse för olika tankesätt.

Har modellen inverkat på rekryteringsarbetet - påverkas arbetsgivarattraktiviteten? Stor skillnad. Det har skapat en nyfikenhet- vad betyder lärande organisation? Först när begreppet modellärande kommun förklaras finns ett ökat intresse för att arbeta i Aneby kommun. En kaxig Vi- känsla har etablerats i kommunen. Fler sökande till tjänster. Högre kvalitet på undervisningen.

Vilken påverkan har arbetsmodellen på lärarnas arbetsmiljö/ elevernas skolmiljö ? Möjlighet ges till inflytande och en större acceptans. Alla drar åt samma håll. Motiverade och engagerade medarbetare- överförs till elever. Ett ökat behov av mötesplatser och samarbete. Kvalitén på undervisningen har höjts. Positivt att arbeta med egna frågor till mer övergripande frågor. Förhoppning finns att metoden sprids ner bland elever och barn i större utsträckning. Förhoppning finns att skapa arenor där man som elev får tala tänka och tycka fritt. Förhoppning finns att ge elev- och föräldrainflytande på riktigt genom lärgrupper på elev- och föräldranivå.

Vilka effekter har arbetsmodellen på lärande och resultat i Aneby skolor? Metoden har gett ett ökat perspektiv på olika frågor och lyft medvetenheten om uppdraget. Pedagogerna är medvetna om reflektionens betydelse. Stort engagemang hos pedagoger. Medarbetarenkäter i Aneby kommun visar högt resultat på delaktighet och inflytande. Både meritvärde och antal behöriga till gymnasiet har ökat.

Tack för lärorika och givande dagar! Anna och Vanja