BAKGRUND OCH VAD KAN GIPSTEKNIKERN BIDRA MED. Historik ………………………………………………….. sid 3 – 11 Seriegipsnig ……………………………………………. sid 12 – 20 Att gipsa patienter.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sätt kryss vid ett av följande alternativ:
Advertisements

Samordnad vårdplanering - SVPL Gemensam rutin för Västra Götaland
Palliativ sedering Bertil Axelsson
Ett gott liv i ett livskraftigt län
Individuppföljning inom äldreomsorgen.
Justerad metod i RAMS Justerad metod i RAMS 2011 I framställningen av den Registerbaserade arbetsmarknadsstatistiken (RAMS) avseende.
Hur vet vi att detta är ett bra familjehem för just detta barnet?
Namn på tillfället (kan skrivas på två rader) Namn på den som presenterar Datum för tillfället.
Symtom från halsryggen
En Dag i Ramadan Ramadan
Delaktighet i ett patientperspektiv. Bakgrund •Resultat patientenkät 2011 –25% kände sig inte delaktiga –25-40% var inte nöjda med information om sjukdom.
Månadsbrev oktober 2013 Måsen
Extrema fall eller normalförtryck? Om våld i nära relationer som utmaning för forskning och praktik Maria Eriksson 25 april 2013
Läkemedel och graviditet
Solanderskolan presenterar
Idrottslärare om astma
SSQ12-B Instruktioner Namn Datum Ålder
Vad kan du lämna ut till vem?
Lokala åldershierarkier och varierande fysiska krav
Servicekunskap Hur vill du jobba med boken?
Videokonsultation med medborgare
Geografi År 7.
Lärare om unga elever på nätet T Microsoft Synovate Temo: David Ahlin, Marika Lindgren Åsbrink Datum:
Detta är ett bildspel. Om du inte vill bläddra själv så låt tiden jobba för dig. Det kan dröja en handfull sekunder innan bläddringen börjar.
xn + yn = zn Problemlösning Några enkla metoder
modell för bättre kommunikation mellan vårdpersonal
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
Platsteamsresultat Team Marita/Skene dialysen 2008.
Förintelsen.
Att skriva PM Att skriva ett PM eller en uppsats
Kan man förbättra omhändertagandet på akuten?
Fakta om undersökningen
Första antagningen med nya reglerna – uppföljning av antagningen till ht 2010 Beställ eller ladda ner rapporten (2011:7 R) i Högskoleverkets.
Vilhelmina november 2009 En lång Historia tal 90-tal 00-tal andra halvan bild-telefon telemedicin telestugor tele-commuting infrastruktur.
Eva de Fine Licht Konsultationsinternat Ulricehamn april
Fakta om undersökningen
Patientlagen 1 januari 2015.
Erfarenheter av ögonstyrd dator som hjälpmedel för samspel och delaktighet för barn och ungdomar med flerfunktionsnedsättning - en pågående studie.
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
RLT- Stråk Motorflygförbundet KSAK
1 Joomla © 2009 Stefan Andersson 1. 2 MÅL 2 3 Begrepp Aktör: en användare som interagerar med webbplatsen. I diagrammet till höger finns två aktörer:
Novus Unga om vården Vårdförbundet Lina Lidell 1718.
Patientlagen och information till patienter och närstående
Vem som svarat på enkäten Fig 1. Män =75 år Boende Fig 2 Eget boende, ej hemtjänst Eget boende med hemtjänst.
1 Anneli Juhlin FP
Annika Samsioe. 130 milj. barn föds i världen varje år 10% behöver ngn form av hjälpåtgärd 3% (~ 4 milj.) föds med asfyxi som behöver aktiva åtgärder.
Version 1.21 Övningsuppgift Läkare skriver och justerar vårdplan Du ska starta bildspelet för övningsuppgiften. Klicka var som helst för att börja. Version.
Riktlinjer Dokumentation Kompetens- utveckling Stödmaterial.
Vara kommun Grundskoleundersökning 2014 Föräldrar 2 Levene skola årskurs 5 Antal svar 2014 för aktuell årskurs i skola: 12 Antal svar 2014 för årskurs.
Räkna till en miljard 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13,14,15,16,17,18,19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, En miljard är ett.
Cancerutredning US – pilotprojektet CUUS
Barnhälsovårdens statistik för Norrbottens län rapporterad jan 2012 Maj 2012 Barbro Nilsson Länsenheten MHV/BHV Kompetenscentrum.
Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel
När infaller Julafton och hur ofta?
Palliativ vård och samordning
-lever i havet -utan hår -mjuk och len
Smakprov ur årsrapport GynOp/GKR Inkontinens 2015.
BOO FF Generell info HT 2015 P07:12. Ledare Boo FF P07:12 Lagledare:Gabriella Elmroth Tränare:Mattias Fråhn Tränare: Henrik Hagel Tränare:Fredrik Hultner.
Sammanställning av föräldraenkät Barnavdelningen för neurologi, 95B
Torsdagen den 3 december. Dagens lektion Fortsatt jobb med den muntliga presentationen (utformning, bilder, kanske lite träning om vi hinner) Boksamtal.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Korta vägen – en arbetsmarknadsutbildning på uppdrag av Arbetsförmedlingen Välkomna till Korta vägen!
Dokumentation Vodok Skyddsåtgärder.
Förbättringsarbete- tillgänglighet på Hälsans vårdcentral 1 år 2016
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Rutin orosanmälan Granskad och beslutad av Hälso-och politiska avdelningen, Carsten Regionövergripande rutin (ersätter tidigare lokala varianter/versioner)
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
VÅRDPLANERING UTIFRÅN PATIENTENS PERSPEKTIV
Presentationens avskrift:

BAKGRUND OCH VAD KAN GIPSTEKNIKERN BIDRA MED

Historik ………………………………………………….. sid 3 – 11 Seriegipsnig ……………………………………………. sid 12 – 20 Att gipsa patienter med Cerebral Pares ….. sid 21 – 25 Patient fall ………………………………………………. sid Källa ……………………………………………………….. sid 28

Det nyfödda barnet följs av teamet från första levnadsveckan fram till skolåldern. I samband med första läkarbesöket informerar vi om kommande behandling och inleder korrigering av foten och seriegipsning med plastgips. Vid 5-8 veckors ålder utförs akillestenotomi i 90% av fallen för att häva spetsfots-ställnigen. Gipsbehandlingen pågår totalt under 12 veckor.

Ortopedingenjörer förser därefter barnet med ortoser. Målet med ortosbehandling är att bibehålla resultatet av korregering och gipsning, hindra recidiv och erhålla ett så normalt rörelseomfång som möjligt. Först används hög ortos i ca. 20 h/dygn i upp till 9 månaders ålder, därefter endast nattortos. De flesta barn kan använda vanliga skor vid gång debut.

Vid 4-månaderskontrollen sker en bedömning hos läkare om klumpfotskirurgi är indicerad eller ej. Endast ca.3% av barnen behöver denna omfattande kirurgi. Huvuddelen av barnen fortsätter med konservativ terapi enligt behandlingsprogrammet. Kompletterande mindre kirurgi kan behöva utföras på vissa barn 12% under uppväxtåren.

ATT GIPSA PATIENTER MED CEREBRAL PARES

Precis som med vilken patient som helst så är det storleken på extremiteten och hur gipset ska användas som avgör hur mycket gipsförband och vilken sorts gipsförband som behövs. Men patienter med cerebral pares är ofta väldigt spastiska eller över motoriska och då kan det behövas ett extra starkt gipsförband.

Material  Plast eller syntetförband kan vara ett bra alternativ till dessa patienter. Dom här materialen har en bra hållfasthet, är inte så tunga att bära och torkar snabbt efter applicering.  Man ska tänka på att var noga med polstringen, punkt polstra vid benutskott och se till att det är mjuka kanter på förbandet.

Information  Det är viktigt med tydlig information, både muntlig och skriftlig. Om patienten har svårt att kommunicera är det viktigt att informera anhöriga/vårdare.  Man ska var observant på tecken från patienter som inte kan tala om att det är något som inte stämmer. Man ska titta på delarna som inte är ingipsade att dom har fin färg och inte är alldeles för svullna.  Om patienten är väldigt spastisk och får väldigt ont av gipsförbandet bör man ta av gipset och försöka göra om.  Det är viktigt att alltid höra av sig om det är något som inte är bra.

Hjälpmedel  Man ska även tänka på att det kan behövas hjälpmedel. Patienten kanske behöver rullstol eller ändra tillbehör till den rullstol som redan finns. Man kanske behöver dusch hjälpmedel eller något annat som underlättar för en patient som gipsbehandlas. Källa: Dr M. Andersson US Linköping

Jennie Christer Eva Ulrika