Förslag på Power-Point för introduktioner till:

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hur är ett argumenterande tal uppbyggt?
Advertisements

Retorik – introduktion Argumentation – repetition(?)
1 1 Vänsterskolan Partiskolan Sveriges socialdemokratiska parti bildas 1917 Arbetarrörelsen splittras, revolutioner i hela Europa, Vänsterpartiet.
Argumentera. Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl.
Ett förslag på arbetsgång
Byte till AKAP-KL från KAP-KL Arbetstagarorganisationernas roll Det material som omnämns i presentationen finns på OFRs hemsida,
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Opinionsbildning och påverkan i stort och smått. Varför beslutsfattarna ska lyssna på Företagarna?
Alf Nilsson1 Nationellt likvärdig utbildning Utgångspunkten för skolans uppdrag och beslutad ansvars- fördelningen är kravet på en nationellt.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
RETORIK Så bygger du ett bra tal. RETORIK Konsten att påverka andra människor Kunna genomskåda andras budskap Varför köper vi en viss produkt? Varför.
Argumenterande text Retorik Arbetsgång Modell Stilfigurer.
Landstingsfullmäktiges hälso- och sjukvårdsberedningar Det finns fyra beredningar: öst, nord, syd och mitt. Beredningarna består av förtroendevalda.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
Värdergrund Tränigslära/Etik. Intro qOI qOI.
Två olika avtal Saco- S OFR Oorganiserade följer största avtalsgruppen
Hur styrs Sverige?.
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Njörður Sigurðsson, avdelningschef för tillsyn och rådgivning
De politiska partierna
Uppdrag, roller och ansvar
Insändare Vad kan vi om insändare?
Fair play Samhällskunskap åk 4.
Arbete i både Sverige och Danmark för olika arbetsgivare
Inför det muntliga nationella provet i svenska
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Retorik för kvinnor Talarens Namn Datum Vänsterpartiets kvinnonätverk
Formativt lärande.
KONSTEN ATT ÖVERTYGA SIN PUBLIK
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Patientlagen ger utökad valmöjlighet
LUP Mål 3 Satsning på kompetensförsörjning
Arbetsformer XX vattenråd.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Information om ideella föreningar
Affärskunskap.
Äldreomsorgens nationella värdegrund – ett vägledningsmaterial
Så styrs Sverige.
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Uppföljning folkhögskola
UF Ett år som företagare Företagsamhet och arbetslivsfärdigheter i praktik Timme 4. och 5. – Affärsidé, personal och rådgivare.
Ett klasslöst samhälle
Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?
Trapphusmöte Stadgeändringar
Vem kan bli politiker?.
Årsmöte 2018 Verksamhetsåret
Demokrati, politik och val.
Kanslimöte
Textgenrer.
Regeringen Så styrs Sverige!.
Systematiskt kvalitetsarbete
Projekt implementera Kvalitetssäkring/utveckling
AB Ekonomisk förening Näringsverksamhet Risker Medlems nytta
Värdegrund inom äldreomsorgen
Påverka i förbundet Motionsskola
Medlemssamråd O Nyckeltal från Centrum
Riksdagen.
Förslag på Power-Point för introduktioner till:
Vad ska vi prata om? Förtroendevaldas roll som kommunens (och väljarnas) ambassadörer i mötet med kommuninvånare , organisationer och näringsliv.
Nämndernas/styrelsernas utvärdering av arbetet med budget 2005
Översyn av lagstiftningen inom kollektivtrafikområdet
Ansvars och rollfördelning
Catha Glaas Herrängens skola
5 stegsmodellen Utbildardagarna 2019
Så funkar svensk idrott
Nätverket för barn-och elevhälsan
Presentationens avskrift:

Förslag på Power-Point för introduktioner till: - Opinionsbildning/kommunikation - Vår organisation och det parlamentariska systemet

Introduktion till Opinionsbildning och kommunikation

Retorikens beståndsdelar Ethos är det begrepp inom retoriken som används för att definiera en talares trovärdighet. Logos vädjar till förnuft och fakta. Att vid övertygelse hänvisa till fakta, förnuft och realism skapar starka och trovärdiga argument. Pathos handlar om de starka känslor som en talare söker väcka hos sina åhörare, samt de känslor som faktiskt väcks hos publiken. Denna sinnesrörelse står oftast i samklang med de känslor som talaren själv visar.

Talets delar Inledning (Ska väcka uppmärksamhet och nyfikenhet) Bakgrund/berättelse (Ge en bakgrund, kort och koncentrerat, fakta) Förslag/tes (Talets kärna. Vad du vill ha sagt, tydligt och kortfattat. Till exempel: Därför… Vi måste… Jag anser… Vi behöver…) Argumentation och motargument (Argumentera med bevis och belägg. Till exempel: För det första… För det andra… Sist men inte minst… Visa att motståndarnas argument inte håller t.ex. Då kan ni ju tycka att… Era invändningar kan vara… Till det vill jag säga att…) Avslutning (Repetera och sammanfatta t.ex. Det finns två vägar att gå… Vi vill

Introduktion till Vår organisation och det parlamentariska systemet

Vår organisation Medlem Förening Arbetarekommun Kommun Partidistrikt Landsting/Region Riksdag Kongress Partistyrelse/VU Europaparlamentet

Vår Organisation Medlem Som medlem är du grunden i vår organisation. Det är du som påverkar politiken genom att komma med politiska förslag och välja andra medlemmar till förtroendeuppdrag, eller själv bli vald. Du bestämmer själv hur pass aktiv du vill vara och hur du engagerar dig.

Vår Organisation Föreningar De socialdemokratiska föreningarna och klubbarna samlar medlemmar som delar de socialdemokratiska värderingarna. Runt om i landet finns ca 2 500 föreningar Dessa ska utveckla medlemskapets värde, forma politiska förslag i dialog med medborgarna och inte minst verka för att fler ska välja att bli medlemmar i Socialdemokraterna. Föreningens medlemmar väljer en egen styrelse och beslutar om sin verksamhet och vilka frågor de vill driva.

Vår Organisation Arbetarekommunen Alla föreningar i en kommun samlas i en arbetarekommun. Det finns 290 arbetarekommuner i landet. Arbetarekommunen planerar och leder partiets deltagande i allmänna val i kommunen samt utvecklar och samordnar den lokala facklig-politiska verksamheten. Man ansvarar också för att löpande utveckla medlemskapets värde och verka för att fler ska välja att bli medlemmar i Socialdemokraterna. Arbetarekommunens medlemmar väljer även en styrelse som företräder Socialdemokraterna i hela kommunen.

Vår Organisation Partidistrikten Alla arbetarekommuner samlas i ett partidistrikt som i de flesta fall omfattar ett län. De 26 partidistrikten har ansvar för politiken i landstinget/hela regionen, hålla kontakt med andra organisationer, utveckla och samordna facklig-politisk verksamhet samt verka för att fler ska välja att bli medlemmar i Socialdemokraterna. Partidistriktets medlemmar väljer en styrelse för hela distriktet och vilka som ska representera partiet i landsting och riksdag

Vår Organisation Partikongressen Partiets högsta beslutande organ är partikongressen, som består av 350 valda ombud. På kongressen bestäms de riktlinjer som Socialdemokraterna i kommun, landsting och riksdag sedan utvecklar förslag ifrån. Varje partidistrikt får ombud i proportion till medlemsantalet. Kongressombuden väljs av medlemmarna i distrikten. Partikongressen träffas vart annat år.

Vår Organisation Partistyrelsen Partistyrelsen leder partiets verksamhet, i överensstämmelse med partiets program, stadgar och kongressbeslut. Partistyrelsen är partiets högsta beslutande organ då partikongressen inte är samlad.

Vår Organisation Verkställande utskottet Den omedelbara ledningen av partiets verksamhet har det verkställande utskottet, VU, hand om. VU ansvarar för att fattade beslut blir utförda, och har arbetsgivaransvaret för de anställda vid partistyrelsens kansli. Partikongressen väljer ordföranden och partisekreteraren i VU särskilt. Ordföranden för S-kvinnor, SSU, Tro och solidaritet, S-studenter och HBT-S har yttrande- och förslagsrätt i det verkställande utskottet, men inte rösträtt.