Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Catha Glaas Herrängens skola

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Catha Glaas Herrängens skola"— Presentationens avskrift:

1 Catha Glaas Herrängens skola
Eu Val 2019 Catha Glaas Herrängens skola

2 Vi måste hjälpa de vuxna med det här!
På Nyheterna just nu… Lektion 1 v 19 Vi tittar tillsammans på den här. De andra kan ni kika på själva. Klicka bara på bilden! Vi måste hjälpa de vuxna med det här!

3 Uppgift: Lektion 1 v 19 Välj själv hur du vill redovisa… Power point, word, plansch… Söka fakta på nätet och lära dig om vad EU är, vad EU gör och hur EU styrs. Skriva kort faktatext om EU-parlamentet Resonera om hur EU påverkar oss i Sverige. Extra: (valfritt) - Jämföra EU-parlamentet med Sveriges riksdag - Ta reda på vad de olika partierna vill. ”Prov” : Redovisa ditt arbete för en valfri vuxen. Du har två lektioner på dig att göra alla uppgifter!

4 Vad är EU och hur styrs EU? Sök fakta och information
Lektion 1 v 19 Bildspel: Eu- ett speciellt samarbete Så styrs EU Film: (sli.se) EU- En kort översikt EU- Parlamentet EU-Ministerrådet Bra sidor att använda: och

5 Vad är EU och hur styrs EU? Sök fakta och information
Lektion 1 v 19 1. Vad betyder förkortningen EU? 2. Vad är EU? 3. Vad gör EU? 4. Hur styrs EU? 5. Hur länge har EU funnits? 6. När blev Sverige medlem i EU? 7. Vilka rättigheter har du som EU-medborgare i EU? 8. Vad heter de fyra olika grupper som bestämmer i EU? Bra sidor att använda: och

6 Tips! Gör gärna sådana här begreppskort
Begrepp att kunna: Tips! Gör gärna sådana här begreppskort EU Europaparlamentet EU-parlamentariker EU-kommissionen Ministerrådet Europeiska rådet Toppmöten Valsedel Röstkort Talman Ledamot

7 Vad är Europaparlamentet?
Gör en tankekarta 2. Skriv en faktatext som förklarar vad Europaparlamentet är. Texten kan t.ex. inledas så här: Europaparlamentet är en del av EU. Parlamentet består av 751 medlemmar… Bra sidor att använda: och

8 Genomgång Lektion 2 v 19 Förra gången vi röstade i EU-valet var år Då var det 51 % av den svenska befolkningen som röstade. Det var fler än tidigare men fortfarande klart färre än till valet till riksdagen. Under de senaste valen till Europaparlamentet har man kunnat se att de svenska väljarna röstar annorlunda än vad de gör i riksdagsvalet.

9 Lektionsinledning: Diskussionsuppgift
Lektion 2 v 19 EPA Varför är det viktigt att rösta i EU-valet? 2. Vad tror du händer om EU-medborgarna i Sverige väljer att inte rösta i EU-valet?

10 Extra: Jämför Europaparlamentet med Sveriges riksdag
Lektion 2 v 19 Lista över vad som kan jämföras: Hur många sitter i riksdagen samt i Europaparlamentet? Var är riksdagen och Europaparlamentet placerat? Vem leder riksdagen respektive Europaparlamentet? Vilka partier är representerade i riksdagen och Europaparlamentet? Vilka partier är störst respektive minst i riksdagen och i Europaparlamentet? Hur många röstade till riksdagen i Sverige 2018 respektive till Europaparlamentet 2014? Hur länge sitter man (mandatperiod) i riksdagen och i Europaparlamentet?

11 Extra: Jämför de olika partierna
Lektion 2 v 19 1. Partiets namn – varför heter det just detta? 2. Hur länge har partiet funnits? När grundades det? 3. Tillhör partiet högern eller vänstern? 4. Vilken är partiets symbol? 5. Vem är partiledare? 6. Samarbetar partiet med andra parti? Vilka i så fall? 7. Hur många röster fick partiet i förra EU-valet (2014)? 8. Vad heter de personer som i dagsläget representerar partiet i Europaparlamentet? 9. Vilken fråga tycker partiet är den viktigaste att arbeta med i EU? Bra sidor att använda: •samt de politiska partiernas egna hemsidor.

12 ”Prov” Visa ditt arbete för en valfri vuxen t.ex. morfar och berätta om vad EU är. Prata bara om det du har gjort och det du har lärt dig. Tänk efter om ni har sett något om valet på stan, på TV… Skriv gärna i ditt arbete vem du redovisade för och hur du tycker att det var att redovisa för någon utomstående.


Ladda ner ppt "Catha Glaas Herrängens skola"

Liknande presentationer


Google-annonser