Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nätverket för barn-och elevhälsan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nätverket för barn-och elevhälsan"— Presentationens avskrift:

1 Nätverket för barn-och elevhälsan

2 Vad är Verksamhetschefens uppdrag?
Vad är vårdgivarens uppdrag? Vad är MLA uppdrag? Vad är rektors uppdrag?

3 HSL 2017:30 Med Hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga utreda och behandla sjukdomar och skador Innehåller bestämmelser om hur hälso- och sjukvårdsverksamhet ska organiseras och bedrivas. Lagen gäller för samtliga vårdgivare.

4 Vårdgivare Med vårdgivare avses statlig myndighet landsting kommun annan juridisk person eller enskild näringsidkare som bedriver hälso-och sjukvårdsverksamhet. Vårdgivareuppdraget kan i kommun åläggas en nämnd. Vårdgivaren har ansvar för verksamhetens inriktning, omfattning och kvalitét.

5 Verksamhetschef Ansvaret ska vara beskrivit i nämndbeslutet där VC utses. Beslutet ska motiveras med varför personen anses som lämplig. Flera författningar beskriver vad verksamhetschefen ansvarar för. Ex SOSFS 2008:14 om informationshantering och journalföring. VC har bl.a. ansvar för känna till författningar, styrdokument, vetenskapliga rön. Med stöd av ledningssystem planera, leda, kontrollera, följa upp, utvärdera och förbättra verksamheten. Utföra uppgifter som vårdgivaren har yttersta ansvaret för. Redovisa verksamhetens resultat för vårdgivaren. Se till att verksamheten håller hög kvalitét. Ansvara för den löpande verksamheten. Ansvara för personalens kompetens, personuppgiftshantering, avvikelser, samverkan och information.

6 Krav på verksamhetschef
Avgörande är personens utbildning, erfarenhet, och personliga egenskaper. Måste inte ha hälso- och sjukvårdsutbildning. Väsentligt att personen har de egenskaper samt den kompetens som krävs för att leda verksamheten och tillgodose kravet på högsta möjliga patientsäkerhet.

7 Överlåtande av uppgifter
När verksamhetschef saknar medicinsk kompetens Beslut av verksamhetschef Exakt och tydligt dokumentera vilka uppgifter Verksamhetschefen har kvar det övergripande ansvaret. Överlåtelsen kan återkallas. Verksamhetschefen får uppdra åt sådan befattningshavare inom verksamheten som har tillräcklig kompetens och erfarenhet att fullgöra enskilda ledningsuppgifter

8 MLA-Medicinsk ledningsansvarig
Ska ha medicinsk kompetens tex. läkare eller sjuksköterska. Får skriftligt uppdrag av verksamhetschef Verksamhetschef har fortsatt övergripande ansvar. MAS- medicinskt ansvarig sjuksköterska finns beskrivit i HSL 2017:13(Är något annat)

9 Skolläkaren Rådgivande i medicinska frågor även där MLA finns eller motsvarande Skolläkaren upprättar generella direktiv

10 Rektor Det pedagogiska arbetet vid en förskole-eller skolenhet ska ledas och samordnas av en rektor. Rektorn ska särskilt verka för att utbildningen utvecklas. Skollagen Ska finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator. Ska också finnas tillgång till personal med sådan kompetens att elevernas behov av specialpedagogiska insatser kan tillgodoses. Rektor beslutar om sin enhets inre organisation och ansvarar för att fördela resurser inom enheten.

11 Hälso-och sjukvård Ska arbeta för att förebygga ohälsa.
Vara organiserad så att den främjar kostnadseffektivitet. Bedrivas så att kraven på en god vård uppfylls. Det ska finnas den personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att god vård ska kunna ges. Ska barnets bästa särskilt beaktas Målet är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Eleverna är EMI patienter.

12 Hur ser er organisation ut i er kommun. Vem är VC
Hur ser er organisation ut i er kommun? Vem är VC? Grundskola Gymnasieskola?

13 Hur ser samarbetet ut i er kommun mellan Verksamhetschef-MLA- Rektorer?

14 Vad tycker du som verksamhetschef är största utmaningen i ditt uppdrag
Vad tycker du som verksamhetschef är största utmaningen i ditt uppdrag? Vad tycker du som MLA är största utmaningen i ditt uppdrag?

15 Tycker du som verksamhetschef/ MLA att du har god
insyn och överblick och vet vad ditt ansvar innebär? Känner du att du får stöd i ditt arbete? Om inte vad kan bli bättre? Hur ofta träffar Verksamhetschef/MLA vårdgivaren i er kommun? Patientsäkerhetsberättelsen- Hur presenteras den i er kommun?


Ladda ner ppt "Nätverket för barn-och elevhälsan"

Liknande presentationer


Google-annonser