Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fair play Samhällskunskap åk 4.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fair play Samhällskunskap åk 4."— Presentationens avskrift:

1 Fair play Samhällskunskap åk 4

2 Rent spel – på̊ och utanför plan
fair play kommer från ̊engelskan och betyder rent spel. Alla som deltar i en lagsport eller utövar en individuell idrott förväntas både kunna och använda reglerna för idrotten. Ändå har man i vissa lagsporter tre eller flera domare. Det kan nästan verka som om vissa idrottare inte kan reglerna, eller inte känner till domarnas uppgift. Det spelar ingen roll om domaren anses vara både blind, döv, halt och lytt – det är ändå hans eller hennes speluppfattning som gäller.

3 God och dålig förlorare
Det finns både goda och dåliga förlorare, precis som det finns goda och dåliga vinnare. En god förlorare/vinnare har mognad och distans till idrotten. Jorden går inte under för att ens favoritlag bara vinner vissa matcher. Tyvärr finns det många supportrar som ännu inte har insett detta. De låter sin besvikelse gå ut ö̈ver motståndarnas ̊supportrar i form av bland annat slagsmål ̊ och skadegörelse av olika slag.

4 Fundera Varför uppträder vissa supportrar våldsamt när deras lag förlorat en match? Vilka erfarenheter har du av att supportrar beter sig illa i samband med elitmatcher?

5 Fair play fair play handlar inte bara om hur väl du följer reglerna på̊ idrottsplanen i just din idrott. Ett fair play, eller rent spel, innebär också̊ att våga säga till om du tycker att någon gör fel vid sidan av planen. Händer det att någon är otrevlig eller elak mot någon annan är det viktigt att du säger ifrån. Rent spel innebär att ta hand om varandra och att vi alla följer idrottens värdegrund, och att vi därmed hjälper varandra att bli schyssta lagspelare.

6 Hur kan man göra för att alla ska trivas?
hur tycker du att man ska behandla andra människor? Ditt svar på̊ den frågan skulle kunna kallas för din personliga värdegrund. Att ha en värdegrund innebär alltså̊ att man har bestämt sig för hur man bör vara mot varandra. Inom idrotten (och naturligtvis även annars) ska vi respektera varandra, oavsett hur man ser ut eller var man kommer ifrån. Att alla ska få möjlighet att vara med och delta i idrottsrörelsen är ett av Riksidrottsförbundets viktigaste mål. Därför finns det regler och målsättningar som alla inom idrottsrörelsen ska följa.

7 Allas rätt att vara med de lagar som finns runt omkring oss och som styr Sverige gäller naturligtvis även inom idrotten. För att alla verkligen ska få̊ vara med utan att bli diskriminerade, hotade eller retade, exempelvis på̊ grund av sin ålder, sin hudfärg eller att de är tjej eller kille, så har vi numera en lag som säger att alla ska kunna och få̊ vara med. Därför är det viktigt att alla vi som håller på̊ med idrott, som ledare eller som spelare, tar ansvar för att alla verkligen får möjlighet att kunna vara med.

8 fundera Vad betyder diskriminering?
När tror du att en person kan bli diskriminerad i exempelvis en förening? Hur ser det ut i din klass? Får alla vara med? Kan alla vara med? Finns det aktiviteter som motverkar diskriminering?


Ladda ner ppt "Fair play Samhällskunskap åk 4."

Liknande presentationer


Google-annonser