Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Så styrs Sverige.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Så styrs Sverige."— Presentationens avskrift:

1 Så styrs Sverige

2 Vad vet du om valet? Hur ser man ute i samhället att det är val snart?
Hur ofta är det val i Sverige? Hur länge har vi haft demokrati i Sverige? Vad är demokrati? Vad är motsatsen till demokrati? Vilka är de åtta största partierna i Sverige just nu?

3

4

5

6

7

8

9

10

11 Efter programmet ”Att rösta”
Vad tror du, kommer människor att kämpa för fria val och demokrati? Hur påverkas demokratin om medborgarna slutar att rösta? Ofta talar man om att högt röstdeltagande hänger ihop med hög utbildning och lågt röstdeltagande med lägre utbildning. Vad tror du det beror på? Hur kan man göra för att alla ska rösta i lika hög grad? Vad skulle hända om barn fick rösta? Skulle politiken förändras?

12 Begrepp medborgare inkomstskatt valbås moms valsedlar diktatur
riksdag demokrati regering representativ demokrati kommun direkt demokrati landsting 4 % - spärren minister mandat statsminister

13 Efter programmet ”Grundlagarna”
Varför har vi grundlagar? Vilka grundlagar har vi i Sverige? Vad kännetecknar en demokrati respektive en diktatur? Varför är det viktigt att få skriva och yttra det man vill? (tryckfrihet/yttrandefrihet?)

14 Våra fyra grundlagar Grundlagar är extra viktiga lagar.
De är svårare att ändra än andra lagar. För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten.  Våra fyra grundlagar ska skydda demokratin i landet.

15 Regeringsformen: är vår viktigaste grundlag
Regeringsformen: är vår viktigaste grundlag. Beskriver våra viktigaste rättigheter och att all makt i landet ska utgå från folket. Tryckfrihetsgrundlagen: Lagen handlar om att man har rätt att uttrycka sig fritt i tidningar och böcker. Men man får inte kränka någon annan. Yttrandefrihetsgrundlagen: Lagen handlar om att man har rätt att uttrycka sig fritt i radio, tv och på webben. Men man får inte kränka någon annan. Successionsordningen: Lagen handlar om hur kungen och drottningen ärver sitt uppdrag.

16 Riksdagen Stiftar lagar, riksdagens största och viktigaste uppgift.
Beslutar om budgeten, hur mycket pengar staten ska lägga på olika saker. Utser statsministern. Granskar regeringen, kontrollera om regeringen följer de lagar som finns. Lagstiftning i EU, bestämmer vilka lagförslag Sverige ska stödja i EU.

17 Regeringen Riksdagens talman ger förslag på vem som ska bli statsminister. Riksdagen röstar på förslaget. Statsministern bestämmer vilka som ska ingå i hens regering. De som ingår i regeringen kallas för ministrar. De brukar sitta ungefär 20 ministrar i regeringen. Regeringen ser till att de beslut som fattas i riksdagen genomförs. Regeringen träffas en gång i veckan i Rosenbad. Till sin hjälp har regeringen regeringskansliet. Regeringskansliet är uppdelat i olika avdelningar / departement.

18 Utanför systemet – att påverka mellan valen
Begrepp: opinionsbildning, civil olydnad, demonstration, ideellt Vilka organisationer känner du till som vill hjälpa till eller förändra samhället? Varför väljer många människor att engagera sig ideellt i olika organisationer? Känner du någon som är aktiv inom någon sådan organisation?


Ladda ner ppt "Så styrs Sverige."

Liknande presentationer


Google-annonser