Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vilken ska bort och varför

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vilken ska bort och varför"— Presentationens avskrift:

1 Vilken ska bort och varför
Vilken ska bort och varför? Fundera tyst och skriv ditt svar i skrivboken. När jag säger till läser ni upp.

2 Vad har vi hittills pratat om?
Vad demokrati är. Vad skatt är och vad Sverige behöver använda skatten till. Vad mänskliga rättigheter är.

3 Hur hänger allt ihop? När folket har röstat ( var 4:e år) bildas riksdag och regering. Riksdagen blir alla partier som fått över 4% i valet. Det finns 349 platser i riksdagen. Om ett parti får 10% av rösterna så får de 10% av platserna i riksdagen. Hur många blir det? Regeringen blir det eller de partier som får flest röster av folket. Chefen för regeringen kallas statsminister. Regeringen kommer med förslag om vad Sverige ska använda skatten till och vilka lagar som behövs och har myndigheter som ser till att folk följer lagen. Ingen lag får bryta mot de mänskliga rättigheterna eller mot grundlagarna. Riksdagen röstar om förslagen med skatten och lagarna och bestämmer hur det blir. Om man inte följer lagarna så finns polis och domstolar.

4 Så här ser det ut i riksdagen som finns i Stockholm.

5 Fråga Om Pamela-partiet har 20% av platserna i riksdagen och går ihop med Jenny-partiet som har 31% av platserna i riksdagen – kan vi då tillsammans rösta ja till ett förslag som regeringen har kommit med och få som vi vill?

6 I Sverige finns det fyra lagar som är mycket svåra att ändra
I Sverige finns det fyra lagar som är mycket svåra att ändra. De kallas grundlagar. 1. Lagen om hur Sverige ska styras. (Makten delas upp mellan riksdag, regering och domstol) 2. Lagen om att man får säga vad man vill. 3. Lagen om att man får skriva vad man vill. 4. Lagen om hur man blir kung/drottning/prins och prinsessa.

7 Frågor Varför behöver Sverige skatt? Vilka bestämmer över skatten? Varför behöver Sverige lagar? Vilka bestämmer över lagarna i Sverige? Kan man hitta på en lag som säger att alla som har blont hår inte får gå i skolan? Vilka är det som ser till att lagarna följs? Varför är det mer demokratiskt att riksdagen och inte regeringen bestämmer lagar och budget?


Ladda ner ppt "Vilken ska bort och varför"

Liknande presentationer


Google-annonser