Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kommuner & landsting. Så funkar det Riksdag och regering har lämnat över en del av sin makt till Sveriges kommuner. Alla som bor och är folkbokförda i.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kommuner & landsting. Så funkar det Riksdag och regering har lämnat över en del av sin makt till Sveriges kommuner. Alla som bor och är folkbokförda i."— Presentationens avskrift:

1 Kommuner & landsting

2 Så funkar det Riksdag och regering har lämnat över en del av sin makt till Sveriges kommuner. Alla som bor och är folkbokförda i kommunen • Röstar om vilka som ska sitta i kommunfullmäktige • Betalar skatt till kommunen

3 Såhär ser det ut i Umeå kommun Umeå kommun Umeå kommun KommunfullmäktigeKommunstyrelsen  fungerar om kommunens ”riksdag”. - Kommunens ”regering” - Utses av kommunfullmäktige.

4 Medborgarförslag  Även ungdomar och personer med utländsk bakgrund som inte ännu fått kommunal rösträtt kan lämna förslag.  Måste röra kommunens verksamhet eller det kommunen är ansvarig för.  lämnas till och besvaras av politikerna i kommunfullmäktige

5 LANDSTINGET – BESLUTAR OM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Västerbottens läns landsting består av 15 kommuner.


Ladda ner ppt "Kommuner & landsting. Så funkar det Riksdag och regering har lämnat över en del av sin makt till Sveriges kommuner. Alla som bor och är folkbokförda i."

Liknande presentationer


Google-annonser