Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Så styrs Sverige.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Så styrs Sverige."— Presentationens avskrift:

1 Så styrs Sverige

2 Val Vart fjärde (4:e) år: Kommunfullmäktige, Landstingsfullmäktige, Riksdagen. Vart femte (5:e) år: Europaparlamentet.

3 Röstträtt Alltid 18 år senast på valdagen.
Riksdagen: svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige Kommun och landsting: är svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/landstinget är medborgare i något av EUs medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/landstinget är medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen

4 Rösträtt Europaparlamentet
svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige medborgare i något av EUs medlemsländer och folkbokförd i Sverige Medborgare i någon av Europeiska unionens medlemsstater. Folkbokförd i Sverige och anmäld till röstlängden. Man får då inte rösta i någon annan medlemsstat.

5 Europeiska unionen: uppgifter/kompetens
Inre marknaden: Fritt för varor, tjänster, kapital och människor (de fyra friheterna) Jordbruk, konkurrens, handel, regionalpolitik, miljö, ekonomi, utbildning, utrikespolitik

6 Riksdagens uppgifter Stiftar (bekräftar EU) lagar.
Beslutar om statsbudgeten. Kontrollerar regeringen och de statliga myndigheterna. Utser Statsminister. Grundläggande ansvar för utrikespolitik.

7 Regeringens uppgifter
EU s ministerråd Genomföra riksdagens beslut Chef för den statliga förvaltningen Utrikes och säkerhetspolitik Lägga lagförslag (propositioner) Förbereda nya lagar. Utarbeta statens budget. Besluta om förordningar (tillägg till lagar).

8 Kommunernas uppgifter
Obligatoriska Grundskola, förskola Social omsorg Äldrevård Statsplanering Miljöskydd Räddningstjänst osv. Frivilliga Fritidsverksamhet Turism Kultur osv.

9 Landstingens uppgifter
Obligatoriska Hälso- och sjukvård Tandvård för barn och ungdomar upp till 20 års ålder Kollektivtrafik Frivilliga Kultur Utbildning Turism

10


Ladda ner ppt "Så styrs Sverige."

Liknande presentationer


Google-annonser