Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förslag på Power-Point för introduktioner till:

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förslag på Power-Point för introduktioner till:"— Presentationens avskrift:

1 Förslag på Power-Point för introduktioner till:
- Vår ideologi - Ledarskap och organisationskultur - Värva en vän

2 Introduktion till Vår ideologi

3 Frihet Frihet är ett ofta använt, och ofta missbrukat, begrepp. Frihet brukar definieras som frånvaro av yttre tvång eller begränsningar. Liberalismen talar mycket om frihet, men i grunden är det alltid den enskildes frihet som man talar om. För den demokratiska socialismen är frihet mycket mer än så. Människan är ju inte bara en enskild individ utan även en samhällsmedborgare. Den demokratiska socialismen vill inte bara öka den enskildes frihet utan även den kollektiva friheten. För vad är fattigdom, dålig utbildning eller sjukdom om inte en begränsning av friheten? Både för den enskilde, för grupper av människor och för samhället som helhet. Därför har vi ett gemensamt ansvar för vår gemensamma frihet.

4 Jämlikhet Jämlikhet är en annat ofta missbrukat begrepp Jämlikhet handlar inte om att alla ska se ut eller tycka likadant. Det handlar om att alla ska ha samma chans i livet, samma möjligheter. Ingen tycker att det är konstigt att löparna i ett 100-meters lopp börjar från samma linje och springer lika långt. Men i verkliga livet börjar inte alla från samma linje, vissa börjar längre fram, andra längre bak. För den demokratiska socialismen är det självklart att de som börjar med sämre förutsättningar har rätt till hjälp och stöd för att kunna ha samma chans som de mer lyckligt lottade att utvecklas och växa som människor. Jämlikheten gäller även grupper som på grund av olika fördomar behandlas sämre än andra. De har rätt bli behandlade på samma sätt som alla andra. Det är vad jämlikhet handlar om.

5 Solidaritet Solidaritet kommer från samma ord som solid. Solidaritet handlar alltså om att stå starka tillsammans, att ställa upp för varandra och hjälpas åt, även om man inte känner varandra personligen. När vi Socialdemokrater talar om det solidariska samhället så menar vi ett samhälle där medborgarna hjälps åt och ställer upp för varandra. Det är viktigt att skilja på solidaritet och välgörenhet. Den som handlar solidariskt gör inte det för att man råkar tycka synd om en viss person, utan för att man som medborgare känner ett ansvar för sina medmänniskor. Solidaritet är också något som går utanför den egna familjens, gruppens och landets gränser. Det solidariska ansvaret är i grund och botten ett globalt ansvar. Man talar då ofta om internationell solidaritet.

6 Frihet, jämlikhet och solidaritet hänger ihop
Socialdemokratin är en frihetsrörelse. För att friheten ska vara till för alla så krävs jämlikhet. För att åstadkomma frihet för alla så måste vi stötta varandra och hålla ihop – därför krävs solidaritet. Frihet och jämlikhet betingar alltså varandra. Det är jämlika individer som kan utöva friheten att verka utan att det går ut över andra människors frihet. Jämlika människor kan däremot inte utöva orättfärdig makt över varandra

7 Demokrati Demokrati betyder folkstyre, men vilka folket är och hur det ska styra råder det skilda meningar om För den demokratiska socialismen räknas alla människor till folket, alla har rätt att delta i styret. Därför är det också viktigt att alla kan vara med och påverka, även om man råkar tillhöra en minoritet i en viss fråga. Det är genom samtal och diskussioner där man försöker komma fram till det klokaste beslutet, och där alla argument kan prövas, som ett verkligt demokratiskt styre blir möjligt Därför måste en levande demokrati vara levande hela tiden, inte bara under valrörelser. Den demokratiska socialismen ser inte demokrati enbart som ett medel att skapa ett bättre samhälle, utan även som ett mål i sig. Ingen utopi, oavsett hur vacker, är värd att överge demokratin för

8 Introduktion till Socialdemokratiskt ledarskap och organisationskultur

9 Våra värderingar bottnar i några grundläggande principer:
Att alla människor är lika mycket värda och har en lika rätt att vara olik. Att vi tror att varje människa är en unik, tänkande och reflekterande individ. Människan är en social varelse med en förmåga och vilja att utvecklas, påverka och ta ansvar.

10 Organisationskultur Vi strävar efter en kultur där människor blir hörda, sedda, respekterade och delaktiga. En kultur som odlar det meningsfulla i det politiska engagemanget. Alla har ansvar för vilken kultur som utvecklas i organisationen. Ledaren har dock ett särskilt ansvar. Den som har en ledarroll har, genom sitt sätt att vara, en mycket stor påverkan på hur organisationen fungerar. Med sitt sätt att vara avgör ledaren om partiet är trovärdigt – om det lever upp till sin idé och sin värdegrund.

11 Krav på dig som ledare Vi måste ha ett ledarskap för rörelse, ett ledarskap som lyfter fram den mening och den känsla som skapar engagemang, som skapar rörelse i rörelsen. Som stärker förnyelsekraften och förändringsförmågan. Som engagerar många att göra skillnad. Ledarskap är ett förhållningssätt mellan människor där man tar ansvar för det gemensamma men också för varandra Praktik och retorik måste hänga ihop, vi måste säga, göra och vara vår värdegrund!

12 Det Socialdemokratiska ledarskapet ska vara:
• Demokratiskt – alla i gruppen får chansen att föra fram sina åsikter och allas argument värderas utifrån samma måttstock. När vi tar beslut är våra beslutsprocesser tydliga och öppna, för att besluten ska få styrkan av att vi fattat dem tillsammans. • Synliggörande – vi anstränger oss för att alla ska få det utrymme som krävs och för att var och en ska få möjlighet att komma till sin rätt. • Uppmuntrande – vi tror på människors förmåga och vilja utvecklas och växa i nya och gamla roller och uppgifter. • Tryggt - vi ställer upp för varandra och stöttar varandra. Om någon av oss gör fel är vi förstås kritiska mot felet men är ändå där för varandra som partivänner. • Uthålligt – vi agerar så att vi kan stå för det vi sagt och gjort för lång tid framöver. Det gäller både det politiska innehållet och hur vi agerar mot varandra.

13 Formellt och informellt ledarskap
Socialdemokraterna skiljer på två former av ledarskap. Det ena handlar om att man får ett formellt mandat, blir tilldelad en uppgift, vald, utsedd eller utnämnd. Det andra ledarskapet, det informella, innebär någon kliver fram i vissa situationer och andra kan göra det när uppgiften eller situationen förändras. Båda är viktiga och vi måste förstå skillnaden och styrkan i de båda. I det formella ledarskapet vet alla vem som ex. är vald till ordförande, och den uppgiften har hen tills någon annan väljs. I det informella, kan ledarskapet skifta beroende på vad man gör tillsammans. Det informella ledarskapet är en process, och bygger på att ledare och följare har förtroende för, och respekterar varandra, och båda är lika viktiga för att ledarskapet och därmed gruppen kan utvecklas och klara av sina uppgifter.

14 Ledarskap är därmed ett förhållningssätt mellan människor där man tar ansvar för det gemensamma och det kan utövas av flera personer i demokratiska sammanhang samtidigt. I det informella ledarskapet är organisationskulturen central. Den som har en ledarroll har, genom sitt sätt att vara, en mycket stor påverkan på hur organisationen fungerar. Vi strävar efter en kultur där människor blir hörda, sedda, respekterade och delaktiga. En kultur som odlar det meningsfulla i det politiska engagemanget. Alla har ansvar för vilken kultur som utvecklas i organisationen. Ledaren har dock ett särskilt ansvar.

15 Frågor: Hur skiljer sig ett socialdemokratiskt ledarskap ifrån andra ledarskap? Hur påverkar ledarskapet organisationen? Hur är vi mot varandra? Vem är ledaren? Formella och informella ledare Vi är alla ledare och vad innebär det för mig? Jämför de olika partiledarnas ledarskap.

16 Introduktion till Värva en vän

17 Har du erbjudit någon att bli medlem i S de senaste 30 dagarna?

18 Övning Varför blev du medlem i S – Fundera kring din berättelse (1 min) Använd din berättelse – Två och två ”Värva din granne” (4 min) Berätta din egen berättelse för gruppen som inspiration. Gå igenom kort om att alla behöver hitta sin egen berättelse om varför de gick med i S och sedan använda den för att inspirera andra att bli medlemmar.

19 Skarpt läge Hitta 3 personer i din telefon som du tror dig kunna värva. För var och en av dem – tänk ut vad som skulle kunna få just hen att bli medlem i S. Det viktigaste – att du ställer frågan. Det gör inget om du får ett nej. Värvade medlemmar skrivs in i SAPPEN, via hemsidan eller ge uppgifterna på den du värvat till din ombudsman. Nu kör vi! Lycka till!

20 Att fundera på efteråt Hur gick det? Varför gick det så?
Något att tänka på till nästa gång? Fira!!! Försök samla ihop hur många samtal som ringdes och hur många som värvades för att peppa gruppen som ringt! Värvades ingen så kan du peppa med att du har väckt tanken hos dem som ni ringde till!


Ladda ner ppt "Förslag på Power-Point för introduktioner till:"

Liknande presentationer


Google-annonser