Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?"— Presentationens avskrift:

1 Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?
I Vårdförbundet arbetar vi tillsammans för att påverka hur våra yrken, vården och förutsättningarna i arbetslivet – lön, arbetstid och arbetsvillkor ska utvecklas. I det arbetet behöver vi kunna agera ”här och nu” för att bidra till en bra arbetssituation och bra yrkesliv för alla medlemmar. Samtidigt behöver vi ha idéer om hur vi vill att yrke, vård och villkor ska se ut i framtiden. VARFÖR EN NY VISION? Vår nuvarande vision beslutades vid kongressen 2008 (Vision för hälsa och helhet, 2018). Sedan dess har mycket hänt i vården och samhället. I många delar av visionen har det rört sig i en riktning som vi önskar, i andra delar finns det väldigt mycket kvar att göra. Men sammantaget behöver vi formulera en ny vision som ger oss riktning i allt vårt arbete. VAD HAR DEN NUVARANDE VISIONEN BETYTT FÖR MIG?

2 VISION VÅRD YRKE VILLKOR
I Vårdförbundet samlas vi för att påverka yrke, vård och villkor. Därför har vi planerat följande struktur för vårt visionsarbete: I förbundet samlar vi vad vi vill åstadkomma i så kallade ”politiska idédokument”. Nu skapar vi tre politiska idédokument som beskriver vad vi vill inom yrke, vård och villkor. Inom vårdområdet har vi precis blivit färdiga med en ny politisk idé: Personcentrerad vård och jämlik hälsa – Vårdförbundets idé om vården (beslutad av kongressen 2014). Den gör vi inte om, men vi kompletterar med två politiska idéer, en om yrke och en om villkor. De idépolitiska dokumenten kan vara ganska konkreta och beskriva vad vi vill inom dessa tre huvudområden för Vårdförbundets verksamhet. Ur de tre stora politiska idédokumenten (som ersätter tidigare beslutad politik på området) skapar vi sedan en vision, som summerar riktningen på lång sikt. Visionen får en längre tidshorisont och här ska vi våga vara riktigt modiga/ambitiösa med vad vi vill. I ett senare skede kan vi sedan utveckla väldigt konkreta idéer inom väldigt specifika områden som har kort tidshorisont och även dessa utgår från de tre stora idédokumenten, till exempel en ny lönepolitisk idé som utgår från vilka yrken vi är, vilken kontext vi finns inom (vården) och vilka villkor det sammanhanget kräver. Utbildningsidé Ledarskapsidé Lönepolitisk idé

3 2016 2017 2018 Insamlingsfas Formuleringsfas Avstämningsfas
Färdigställande och beslut Så här kommer arbetet med ny vision se ut. Vi ska utveckla vår idépolitik och den nya visionen med brett deltagande från medlemmar och förtroendevalda I våras startade insamlingsfasen. Fokus under insamlingsfasen är att öppna upp, utforska, ställa nyfikna frågor, bygga förståelse och vaska fram idéer. Det ska vi göra nu tillsammans! Formuleringsfasen handlar om att börja skissa på idéer och vision. Den inleds med en nationell mötesplats i februari för att samla ihop intrycken från höstens dialogarbete. Avstämningsfasen handlar om att se om idéer och vision som utvecklats under formuleringsfasen håller och att ni som är medlemmar finner dem relevanta. Färdigställande och beslut innebär de eventuella revideringar som följer av avstämningsfasen och styrelsens beslut om propositioner att överlämna till kongressen.

4 Det ekonomiska välståndet Vård Villkor
MEGATRENDER Förändrad demografi Globalisering Medlem i yrket Miljö och hållbarhet 360 ° Det ekonomiska välståndet Vård Villkor Medlem i yrket Individualisering Hälsopolarisering När vi jobbar med den nya visionen har vi medlem i yrket (och studenter) i fokus). Vi försöker tänka 360 grader runt medlemmen och se vad som påverkar henne i yrkeslivet. Vi påverkas ju alla av saker som sker i vår omvärld. Det måste vi ta hänsyn till när vi utvecklar vår vision. Men vi försöker hela tiden sätta detta i sitt sammanhang: till exempel: vad får den förändrade demografin för konsekvenser för yrket, vården och villkoren? Hur påverkar digitaliseringen yrket, vården och villkoren? Kommersialisering Digitalisering Yrke Teknologisk utveckling Jobbpolarisering

5 FILMEN Länk till filmen Visionsarbete – uppstart på Youtube

6 Vad vill du att nästa vision ska innehålla?
Om du fick välja ett långsiktigt och visionärt mål inom var och en av de tre områdena nedan, vilka skulle det vara? Vision för ditt yrkes utveckling? Vision för hälso- och sjukvården där du arbetar? Vision för förutsättningarna för ditt arbete – din lön och dina arbetsvillkor? Diskussion i mindre grupper, t ex bikupor, där de som diskuterar kan skriva ned vad de ser inom respektive område. Öppna upp för gemensamt samtal och dokumentera förslag på whiteboard. Utforska förslagen genom uppföljande frågor: Hur skulle det se ut konkret? Vad betyder det? Vad skulle göra att din målbild blir verklighet? Kanske avsluta med att gruppen får göra en värdering av vilka mål de ser som viktigast? Samla in lapparna och skicka till förbundssekreterarna.


Ladda ner ppt "Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?"

Liknande presentationer


Google-annonser