Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Leda och utveckla en förening

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Leda och utveckla en förening"— Presentationens avskrift:

1 Leda och utveckla en förening
Attentions Föreningskonferens 2017 Erdal Akbas Föreningsombudsman Riksförbundet Attention

2 Hur kan jag leda och utveckla min förening?

3 LEDA OCH UTVECKLA EN FÖRENING

4 Vår förening i nuläget Hur ser vi på vår förening i nuläget? (Ledarskap, Bemötande, Aktiviteter, Styrelsearbete)  Vad är syftet med vår förening? Det här är vi glada och stolta över i förening Det här vill vi lyckas med i vår förening

5 Vi-anda och identitet Vi-anda innebär att känna gemenskap, att samarbeta, stödja och hjälpa varandra. Identitet handlar om hur vi ser på oss själva och vad som skiljer oss från andra organisationer

6 Vi-anda och identitet Vad vill vi vara kända för?
Vad säger andra om oss? Vad kan vi göra för att andra ska uppfatta oss som vi vill? Det här fungerar bra (fortsätta med) Det här fungerar mindre bra (Sluta med/förändra) Det här har vi inte gjort (Börja med)

7 Drivkrafter Vad har vi drivkrafter?
Hur kan vi öka engagemanget inom styrelsen respektive föreningen? Hur kan vi öka intresset för föreningens verksamhet?

8 Rekrytera och behålla medlemmar
Vilka motiv ligger bakom valet att bli ny medlem, att stanna kvar eller lämna föreningen Varje förening bygger på att det finns aktiva medlemmar och andra personer som intresserar sig för föreningens verksamhet. Vi behöver se till att de personer som redan är medlemmar vill fortsätta vara det. Samtidigt behöver vi rekrytera nya medlemmar. Detta kräver en verksamhet som svarar mot medlemmarnas behov och drivkrafter.

9 Vill bli medlem för att:
Vill inte bli medlem för att: Vill fortsätta vara medlem för att: Vill lämna föreningen för att:

10 Gruppdiskussionsfrågor:
Vilka olika typer av medlemmar finns i vår förening? Vilka behov har de mer passiva medlemmarna? Vilka behov har de mer aktiva medlemmarna?  Hur möter vi medlemmarnas olika intressen och behov i dag? Vad behöver vi tänka särskilt på framåt för att möta olika intressen och behov? Hur kan vi behålla och rekrytera nya medlemmar?

11 Synas och höras Genom att synas på stan och i olika media stärker vi vår ställning och möjlighet att påverka. När vi syns och hörs visar vi våra medlemmar varför vi behövs och kan attrahera nya medlemmar. Vi kan också bli tillfrågade i frågor som är viktiga för oss.

12 Synas och höras ÖVNING Brainstorma fram idéer om hur ni kan synliggöra er förening. Ni behöver inte vara överens. Skriv ner alla som kommer utan värdering. a) Mer eller mindre vilda idéer- nya sätt att nå nya medlemmar, idéerna ska börja med ”Vi kan” b) Beprövade sätt, som fungerat bra tidigare och som vill utveckla ännu mer. Idéerna ska börja med ” Vi behöver”

13 6-Handlingsplan www.attention-riks.se
Gå igenom de idéer och tankar ni kom fram till. Diskutera, prioritera och skriv det ni vill och ska förverkliga Vad ska göras? Initiativ,aktivitet Hur ska det göras? Vem ansvarar? Var ska det göras? Var finns finansieringen? När ska det vara klart? 1 2 3 4


Ladda ner ppt "Leda och utveckla en förening"

Liknande presentationer


Google-annonser