Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Advertisements

Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård
Visionen för Regionalt cancercentrum väst:
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
 ”Lyfta” barn och ungdomsfrågor som ett viktigt, prioriterat område för landsting, regioner och kommuner  Barn & unga utgör 1/3 av befolkningen och tillbringar.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Om regional demensöverenskommelse
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Forskning och utveckling/innovation i Norrbottens kommuner
1 Vilka trender syns över landet Goda exempel och aktuella rekommendationer.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Behov av habilitering och rehabilitering
Länsgemensam ledning i samverkan
Medicinskt Kunskapscentrum Samarbete inom området Kunskapsstyrning SLL /Gotland Susanna Lagersten tf bitr avd.chef Medicinskt Kunskapscentrum.
NSPHiG Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg.
Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK
Strategier för säker hälso- och sjukvård i Västra Götaland
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Södra Regionvårdsnämnden
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Kunskapsstyrning Region Kronoberg - Att alltid ge patienten bästa möjliga vård baserad på bästa tillgängliga kunskap.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling kerstin wanhatalo – van rijn.
Kunskapsstyrning. NPR Depression och ångest (under etablering) NPR Barn och ungdom (under etablering) NPR Diabetes Värd Sydöstra NPR Astma och KOL Värd.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Välkommen!. Välkommen! Fortsatt utveckling av e-tjänsten Stöd och behandling Anette Cederberg Programansvarig SKL Rebecca Anserud (H)järn kolls ambassadör.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa
Avdelningen för vård och omsorg
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Resurscentra En struktur för samverkan - Januari
Material för socialtjänsten
Framtagande av Vård och insatsprogram VIP Schizofreni
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Nationellt kliniskt kunskapsstöd
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Användarinstruktioner Vårdochinsats.se
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Nationellt kliniskt kunskapsstöd som en del i ny nationell samverkan
SVOM REGIONALT PROGRAMOMRÅDE PSYKISK HÄLSA Håkan Gadd
Länsgemensam ledning i samverkan
Test av användbarhet Nationella vård- och insatsprogram (VIP) inom psykisk hälsa April 2019.
Test av användbarhet Nationella vård- och insatsprogram (VIP) inom psykisk hälsa April 2019.
Strategi för hälsa ”Strategi för hälsa innebär att Sveriges viktiga välfärdsverksamheter; skola, socialtjänst, vård- och omsorg, hälso- och sjukvård ska.
Politisk samverkansberedning för hälsa, vård, omsorg och skola
Test av användbarhet Nationella vård- och insatsprogram (VIP) inom psykisk hälsa April 2019.
Test av användbarhet Nationella vård- och insatsprogram (VIP) inom psykisk hälsa April 2019.
PARTNERSKAP FÖR STÖD TILL
Test av användbarhet Nationella vård- och insatsprogram (VIP) inom psykisk hälsa April 2019.
SKL:s uppdrag Intressebevakning och omvärldsanalys
Presentationens avskrift:

Arbetsgrupper och VIP Februari 2018

Välfärd med bästa tillgängliga kunskap för att främja psykisk hälsa och motverka psykisk ohälsa

Hur vill jag att det ska vara? Svar: Den personal jag möter i skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård har den kunskap som behövs för att ge mig den insats jag behöver. Den insats jag får är baserad på bästa tillgängliga kunskap Jag själv och mina närstående har den kunskap jag behöver för att kunna vara delaktig i beslut om de insatser jag ska få.

Hur vill jag att det ska vara?

Den insats jag får är baserad på bästa tillgängliga kunskap Den personal jag möter i skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård har den kunskap som behövs för att ge mig den insats jag behöver. Jag själv och mina närstående har den kunskap jag behöver för att kunna vara delaktig i beslut om de insatser jag ska få. Den insats jag får är baserad på bästa tillgängliga kunskap

Våra välfärdsverksamheter som skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård styrs av ekonomi, lagar och regelverk och av aktuell kunskap Uppföljning av verksamheternas resultat dvs hur väl man motsvarar befolkningens behov ökar kunskapen och bör vara en del av styrningen

Vi vill att kunskapsstyrningen ska väga tyngre… …men då måste aktuell kunskap finnas i varje möte

Kunskap från forskning och erfarenhet För att skapa en vård och omsorg som på ett resurseffektivt sätt möter människors behov behövs en kombination av kunskap på gruppnivå men också kunskap om vad som är bäst i olika situationer och möjlighet att anpassa efter den unika individen och aktuell situation. Kunskap från forskning och erfarenhet Mitt liv

Kunskap från forskning och erfarenhet Hur ska vi göra för att aktuell viktig kunskap finns i varje möte? Hur ser vi till att våra system underlättar att rätt kunskap finns på rätt ställe vid rätt tidpunkt? Kunskap från forskning och erfarenhet Mitt liv

Initiativ för att utveckla stödet pågår i kommuner och landsting och på nationell nivå: Landsting och regioners system för kunskapsstyrning Regionala samverkans och stödstrukturer Rådet för styrning med kunskap Överenskommelse om psykisk hälsa mellan regeringen och SKL: stimulansmedel, utvecklingsstöd och utveckling av struktur för kunskapsutveckling och kunskapsspridning

Nationella och regionala programområdet för psykisk hälsa En del i landsting och regioners system för kunskapsstyrning, ett av ett 20-tal programområden Omfattar kunskap för både kommun och landsting Sammanställer aktuell kunskap på nationell nivå Sprider kunskap, samlar erfarenheter och följer upp på regional och lokal nivå Söder utbyte av kunskap mellan olika aktörer, både de verksamheter som ger insatser och de som använder insatserna. Möjliggör samordning av utbildning och metodstöd liksom stöd för uppföljning

Sammanställning av aktuell kunskap För vilka möten och situationer behövs kunskap Finns det olika källor som behöver sammanställas? Saknas kunskapsunderlag i viktiga områden Hur ska kunskapen vara utformad för att vara användbar i praktiken och vardagsarbetet Hur ska kunskapen förpackas och tillhandahållas Vilka olika områden inom psykisk hälsa behöver kunskaps stöd och vad ska prioriteras.

Inom Programområdet psykisk hälsa har vi valt att prioritera områden där det finns Nationella riktlinjer och kunskapsstöd från Socialstyrelsen. Under 2017 och 2018 räknar vi med att starta arbetsgrupper kring: Schizofreni och liknande psykoser Ångest och depression ADHD Missbruk och beroende Självskadebeteende För arbetsgrupperna finns en gemensam arbetsordning

Vård- och insatsprogram Arbetsordning per delområde och arbetsgrupp: Kansliutkast Vård- och insatsprogram Indikatorer Spridnings plan

Sammanställs av UPH och experter. Arbetsordning per delområde och arbetsgrupp: Kansliutkast Utgår från Nationella riktlinjer, kunskaps-sammanställningar, regionala-vårdprogram mm Sammanställs av UPH och experter. Utgångspunkt mötet…

Utgångspunkt för arbetsgruppernas material - individens behov och möten

Vad är målet? Målet är ytterst att skapa bättre förutsättningar för en jämlik psykisk hälsa genom att evidensbaserade insatser ges på ett likvärdigt sätt i landet och.  Detta ska ske genom att den som möter patient, klient, brukar har den kunskap de behöver för att ge rätt bemötande och insats (omsorg, vård, stöd, behandling, rehabilitering) som motsvarar personens behov Personen själv har nödvändig kunskap för att kunna vara delaktig i beslut om sin egen vård eller stöd

Kunskapsbehov i olika möten Olika personer med olika behov i olika situationer Personal i olika verksamheter med olika befattningar MÖTEN

Kunskapsbehov i olika möten Olika personer med olika behov i olika situationer Personal i olika verksamheter med olika befattningar MÖTEN

Kansliutkast är ett förarbete för att underlätta för arbetsgruppen och förkorta den tid det tar för arbetsgruppen att få en överblick över materialet Kansliutkastet vidareutvecklas sedan till ett ”Vård och insatsprogram” som innehåller kunskapsstöd till olika verksamheter och olika befattningshavare Vård och insatsprogrammet kommer att presenteras med hjälp av en webbsida där det blir möjligt att filtrera så att olika verksamheter och befattningshavare kan hitta sin information men som också gör det möjligt att se vad andra har för uppdrag och åtgärder. Såväl kommun som landsting/regioner har samma webbsida och både specialistverksamhet och första linje/primärvård. Denna webbsida är tillfällig i väntan på en lösning för hela sjukvård och socialtjänst

Arbetsordning per delområde och arbetsgrupp: Kansliutkast Vård- och insatsprogram Arbetsgrupp vidareutvecklar kansliutkastet. Säkerställer rätt kunskap, testar i sina regionala områden att verksamheterna tycker kunskapsunderlaget är användbart i praktiken

Vård- och insatsprogram Arbetsordning per delområde och arbetsgrupp: Kansliutkast Vård- och insatsprogram Indikatorer Arbetsgruppen föreslår indikatorer för uppföljning av att vård och insatsprogrammet används och vilka resultat det ger. Utgår från befintliga källor och indikatorer i Nationella riktlinjer

Arbetsordning per delområde och arbetsgrupp: Kansliutkast Vård- och insatsprogram Indikatorer Spridnings plan Arbetsgruppen stöder varandra i framtagande av spridningsplan för respektive sjukvårdsregion och län Bygger på lokala ordinarie strukturer för kompetensutveckling

Spridningsplanen

Vård- och insatsprogram Arbetsordning per delområde och arbetsgrupp: Kansliutkast Vård- och insatsprogram Indikatorer Spridnings plan Utgår från Nationella riktlinjer, kunskaps-sammanställningar, regionala-vårdprogram mm Sammanställs av UPH och experter. Arbetsgrupp vidareutvecklar kansliutkastet. Säkerställer rätt kunskap, testar i sina regionala områden att verksamheterna tycker kunskapsunderlaget är användbart Arbetsgruppen föreslår indikatorer för uppföljning av att vård och insats-programmet används och vilka resultat det ger. Utgår från befintliga källor och indikatorer i Nationella riktlinjer Arbetsgruppen stöder varandra i framtagande av spridnings-plan för respektive sjukvårds-region och län Bygger på lokala ordinarie strukturer för kompetens-utveckling

Vård- och insatsprogram Arbetsordning per delområde och arbetsgrupp: Kansliutkast Vård- och insatsprogram Indikatorer Spridnings plan Spridning i hela landet Förvaltning i en sjukvårds- region

Nationellt Nationellt Programområde Psykisk hälsa

Nationellt Nationellt Programområde Psykisk hälsa

Nationellt Nationellt Programområde Psykisk hälsa

Nationellt Nationellt Programområde Psykisk hälsa

Vård- och insatsprogram Arbetsordning per delområde och arbetsgrupp: Kansliutkast Vård- och insatsprogram Indikatorer Spridnings plan Spridning i hela landet Förvaltning i en sjukvårds- region

Spridningsplanen

Kunskap från forskning och erfarenhet Grundutbildning Kompetens utveckling Lokalt förbättringsarbete Patient och Brukarsamverkan Kunskap från forskning och erfarenhet

Kunskap från forskning och erfarenhet Hur ser de ordinarie strukturerna ut i respektive län/kommun/landsting/region? - Vilka stödstrukturer finns? Grundutbildning Kompetens utveckling Lokalt förbättringsarbete Patient och Brukarsamverkan Kunskap från forskning och erfarenhet

Nationellt Nationellt Programområde Psykisk hälsa

Spridning och kommunikation