Den Nya tiden 1500-1700 e. Kr.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikingatiden År
Advertisements

Grekerna.
Anne Frank Historia.
Historien om Antiken i Grekland.
De tidiga civilisationerna
Världsreligioner – Ni ska känna till:
Amerikanska revolutionen
Renässansen Under senmedeltiden utvecklades i hamnstäderna en kulturrörelse som senare kom att kallas för Renässansen Själva ordet renässansen betyder.
Soldater i trettioåriga kriget
Grekland bestod av flera små riken/stater
Vasco da Gama.
Korstågen På 600-talet hade profeten Muhammed skapat en ny religion.
Christofer Columbus
Två av våra stora författare
Rymden.
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
El descubrimiento de América (Upptäckten av Amerika)
En annan stor förändring… i människors liv som inte hände för sååå länge sen var när vi förstod att jorden snurrar runt solen. För ca 500 år sedan trodde.
Sverige – en stormakt på 1600-talet
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Antiken är en tidsperiod i Europa som började ca. 800 f
SYDAMERIKANSK ARKITEKTUR
”Grekland” vs Persien Rond 1
Historien om Grekland.
David Christensson Rymden.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
Henrik Sjöfararen ( ) Den portugisiska prinsen Henrik Sjöfararen stöttade den första expeditionen i Atlanten för att så småningom hitta en sjöväg.
USA:s historia.
Upptäckternas tid Bildspel av Mattias Larsson; Marks Gymnasium.
..den epok som följer Medeltiden
Medeltiden.
Renässansen.
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Rymden Av Kristian Ottosson.
Feeling a little bit blue
UTBREDNING Islam spreds snabbt i världen.. Redan hundra år efter Muhammeds död behärskade muslimerna Arabien, Nordafrika och det område som nu är Spanien.
Kolonialism - system som innebär att vissa högre utvecklade stater behärskar och utnyttjar andra ”lägre stående” länder ( i andra världsdelar)
Européer upptäcker världen 1400-talet
Kristendomen Rehab & Anna.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Azteker och Inka Den nya världen.
Grekerna.
Atomfysik och kärnfysik
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Vår orättvisa värld SO årskurs 6.
Upptäckarna.
Första världskriget Krig på flera fronter Västfronten Östfronten Ubåtskriget.
Befolkningsökningen. Befolkningen ökade  Befolkningen ökade under frihetstiden, det blev fred. Det stora nordiska kriget hade tagit slut. Krigen, pesten.
Vilka olika grupper gav sig iväg från Europa? Vilka var deras mål?
Vikingarnas resor Historia åk 4.
Första världskriget
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Australiens historia.
Astronomi.
ANTIKA GREKLAND.
Sjukdom Medeltiden del 5 åk 4.
Hur levde man under medeltiden
Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.
Renässansen, den Nya tiden
Domstolen under medeltiden Häxprocesserna
Kolonier och slavhandel
VIKINGARNA! Järnålderns sista period, ca 790 – 1100 Efter Kristus! d.
Medeltiden –den mörka tiden?
Den ryska revolutionen
Domstolen under medeltiden Häxprocesserna
Religion.
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Azteker och Inka Den nya världen.
Presentationens avskrift:

Den Nya tiden 1500-1700 e. Kr

Den Nya tiden År 1492 åkte Christoffer Columbus med tre skepp ut i Atlanten. Målet var Indien. Att påstå saker som stred mot kyrkans lära krävde stort mod. År 1500 påstod några vetenskapsmän att jorden inte var platt.

Dessutom vågade några religiösa män säga att kyrkans regler stred mot Bibeln. Man förstod också att Solen var mitten och att jorden snurrade runt den. Inte tvärtom. Dessa saker satte igång förändringar som gör att vi brukar kalla detta för ”Den Nya tiden”. Martin Luther startade en ny form av Kristendom, protestantismen.

Européer ”upptäcker” världen Under medeltiden visste inte européer mycket om världen. Man trodde att jorden var platt. Mycket av det som berättades av handelsmännen om andra platser var som sagor. Det var långa vägar som varorna måste åka. Man ville hitta nya och kortare vägar längs vattnet.

Christoffer Columbus Italiensk sjökapten. Ville segla västerut rakt ut i Atlanten. Många trodde att jorden var platt och att han skulle segla rakt ut för en kant. Han visste att jorden var rund. Han ville hitta den kortaste och snabbaste vägen till Indien.

Västindien Antingen var han väldigt okunnig om vindar, eller så hade en väldig tur. Han fick ostlig vind och hamnade i Amerika efter 33 dygn. Men det visste han inte.

Västindien Han kallade de som bodde där för indianer, eftersom han trodde att han var i Indien. Han var dock på Kuba. Han trodde ända till sin död, att han var i Indien.

Amerika På det amerikanska fastlandet bodde flera indianfolk. De största folket var Inka i Peru och Aztekerna i Mexico. De hade stora stenbyggnader och vacker konst. Aztekerna kunde skriva och använde avancerad matematik. Inkariket i Peru. På bilden ser ni ruiner efter staden Machu picchu.

De visste inte hur man gjorde järn så deras vapen var ”enkla” De visste inte hur man gjorde järn så deras vapen var ”enkla”. De hade inte börjat använda hjulet och de red inte heller på hästar. De blev mycket skrämda av spanjorerna som hade skjutvapen, svärd, hästar och vagnar och trodde att de var gudar.

De gav dem guld och gåvor. Spanjorerna tillfångatog deras ledare, Inkan, men dödade honom även fast de fick alla gåvor.

Aztekerna besegrades på samma sätt. Inkafolket visste inte hur de skulle kriga utan sin ledare. De var inte vana att fatta beslut. Det var därför lätt för spanjorerna att besegra deras armé, även fast spanjorerna bara var några hundra och Inkafolkets armé var ungefär 10 000. Aztekerna besegrades på samma sätt. Aztekerna dödades också av Spanjorerna.

Spanjorernas största intresse var guld. De tog allt som fanns och dödade de som försökte stoppa dem. Indianerna blev slavar.

Andra Européer kom. Portugal tog det som idag är Brasilien. Under 300 år åkte Européerna över hela världen och tog kolonier. Portugal erövrar Brasilien.

Européerna spred sjukdomar Européerna dödade tusentals indianer. Indianerna hade inte heller immunförsvar mot européernas bakterier. Sjukdomar som Röda hund och mässling blev livsfarligt för indianerna.

Massdöd 90 % av alla indianer dog.