Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Första världskriget 1914-1918. Krig på flera fronter Västfronten Östfronten Ubåtskriget.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Första världskriget 1914-1918. Krig på flera fronter Västfronten Östfronten Ubåtskriget."— Presentationens avskrift:

1 Första världskriget 1914-1918

2 Krig på flera fronter Västfronten Östfronten Ubåtskriget

3 Västfronten Tyskland mot dess fiender i Västeuropa. Arméerna grävde ner sig i skyttegravar. Landremsan mellan de båda linjernas skyttegravar som var full av taggtråd kalldes för ingemansland. Den kunde vara kilometerbred och ibland bara 50 m bred. Ingen armé besegrade någon annan. Ungefär samma linje i 4 år. Fanns under hela 1VK

4 Forts. skyttegravskriget på västfronten Livet i skyttegravarna var mycket hårt trots att många soldater inte var i regelrätta strider så ofta. Man hade stora problem med regnvattnet som gjorde ”gravarnas” bottnar vattenfyllda. Det var fullt med råttor,löss, vatten och matförsörjningen gick ofta dåligt. Stanken från döda var också svår. Slaget vid Somme anses vara världens hittills blodigaste slag. Under perioden 1 juli 1916-november 1916 dog omkr. 420 000britter, 200 000fransmän och 500 000 tyskar. På en enda dag dog 60 000 britter! När slaget var slut hade England bara avancerat mellan 10-30 km.

5 Vapen Genom den tekniska utvecklingen som skett tack vare industrialiseringen så utvecklades även de vapen som användes i fält. Det var tre nya vapen system som var särskilt viktiga

6 Kulspruta Kulsprutan var ett mycket effektivt försvarvapen. I skyttegravskriget mejades de anfallande soldaterna ned effektivt eftersom de endast hade sina kläder och gevär som skydd mot taggtråd, jordvallsskyddade fiender med kulsprutor.

7 Stridsgas

8 Eldkastare

9 Östfronten Tyskland och fienderna österut (Ryssland) Ryssland tränger igenom den tyska fronten. Men Rysslands krigslycka vänder och Tyskland får övertag. 1917 blir det Revolution i Ryssland. De nya ledarna vill ha en snabb fred med Tyskland. Vapenstillestånd 1918

10 Fredsavtalet gav Tyskland mycket. B.la. flera stora städer.

11 Ubåtskriget Storbrittanninen och Frankrike kan inte vinna över Tyskland på västfronten. Beslutar sig för att stoppa alla fartyg som har något med Tyskland att göra. Tyskland börjar då med hjälp av u-båtar att torpedera alla fartyg som skulle till Storbritannien.

12

13 USA Ger USA ett skäl till att gå med i kriget. De skepp som sänks av tyska ubåtar är även amerikanska. Men det finns även ett annat skäl till varför USA går med i kriget. PENGAR. USA har lånat ut mycket pengar till Frankrike och England. Om dessa nationer försvinner så försvinner även möjligheten att få tillbaks pengarna.

14 Krig utanför Europas gränser Många tror att första världskriget trots namnet enbart hade strider inom Europa men strider pågick även i kolonier i Afrika, Kina och Oceanien. Soldater från kolonierna stred som soldater världen över för ”sina” länder. Omkring 1 miljon indier stred för britterna sida i Europa och i övriga världen. Flest indiska soldater dog i Mesopotamien nuvarande Irak. Indian bicycle troops Somme 1916 Från Wikipedia

15 Krigsslutet Tyskarna gör en sista kraftansträngning på västfronten Denna misslyckas Tyskland ber om vapenstillestånd 1918 Vid eldupphör går många soldater och hälsar på sina forna fiender. Byter kanske souvenirer eller bjuder på en cigarett.

16 Vad blev resultatet av krigsslutet? Versaillesfördraget Ny Europa karta Olösta tvister Nationernas Förbund

17 Versaillesfördraget Skrevs under 1919 Det gav Tyskland hela skulden för 1VK, utpekades som angripare Tyskland skulle betala ett stort krigsskadestånd

18 MEN Fördraget stöddes inte av USA och genom det inte heller av Storbritannien. Detta för att Frankrike var för hårda mot Tyskland och gav dem hela skulden för kriget. Det betyder att Frankrike blev det land som ensamt skulle se till att Tyskland följde fördraget.

19 Ny Europa karta

20 Olösta tvister Många nya stater bildades Men staterna var inte homogena. Det fanns minoriteter av folkslag inom olika länder. Frankrike fortsatte att vara på Tyskland. Tvingade dem att skriva på ett nytt fördrag. Tyskland gick motvilligt med på detta. Under förutsättning att den västra gränsen skulle bli orörd.

21 Nationernas Förbund Bildades 1920 En internationell fredsorganisation Ett försök att skapa en organisation som skulle ge alla länder en röst i världen. Idén om att kolonierna skulle bli självständig väcktes här. Ett försök att skapa en värld med färre konflikter.


Ladda ner ppt "Första världskriget 1914-1918. Krig på flera fronter Västfronten Östfronten Ubåtskriget."

Liknande presentationer


Google-annonser