Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rymden Av Kristian Ottosson.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rymden Av Kristian Ottosson."— Presentationens avskrift:

1 Rymden Av Kristian Ottosson

2 Galaxer För 100 år sedan så trodde man att Vintergatan som är våran galax var den enda galaxen som fanns. Men nu har dem upptäckt att det finns flera miljarder galaxer. Alla himlakroppar i galaxer hålls ihop av dragningskraften. Förr så sa grekerna att gudarna hade spillt mjölk. Källor: Rymdboken-Beta Pedogg och Stora läs och lär om rymden-Marie Tengnäs

3 Vintergatan I vintergatan finns det 200 miljarder stjärnor. Vintergatan ser ut som en stor spiral eller som en diskus.

4 Stjärnor del 1 När stjärnor föds så är dem i en nebulosa. Man kan säga att det är som en barnkammare. När dem är klara så åker dem åt olika håll fast några blir dubbelstjärnor dem snurrar runt varandra. Stjärnor är glödande Förr så trodde man att stjärnorna var för evigt men med hjälp av mycket forskning vet man att stjärnorna föds, lever och dör.

5 Stjärnor del 2 Våran sol är en medelstor stjärna den lever i 10 miljarder år. Den borde leva i 6 miljarder är till. Dem stjärnorna som lever längst lever i 100 miljarder år.

6 Solen Solen är ett brinnande gas klot. Den föddes i ett gasmoln. Den består av vätgas och helium den bildar energi. Solen är en medelstor gul stjärna. På ytan är solen 5800 grader varmt. Inne i kärnan är 15 miljoner grader. Det tar ca 27 dagar för solen att snurra runt sin egen axel ett varv. Det tar 8 minuter för solens strålar att nå jorden. Solen har levt 4,6 miljarder år och kommer leva ca 5 miljarder år till.

7 Solsystemet Förr så trodde man att Jorden var i mitten och att solen och alla planeter snurra runt den och man trodde jorden var platt. Men nu vet man att jorden och alla andra planeter snurrar runt solen och att Jorden är formad som ett klot och att den snurrar runt sin egen axel. Det finns åtta planeter dem går i en bana runt solen. Alla planeter är: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

8 Merkurius Merkurius är den minsta planeten i vårt solsystem och den är närmast solen. Den är ca 430 grader på dagen och 180 grader på natten. Merkurius är lite större än våran måne men Merkurius väger mer för kärnan i Merkurius är av järn. Merkurius snurrar runt sin egen axel på 59 dagar. Den snurrar runt solen på 88 dagar så den åker 48 km i sekunden. Man kan se Merkurius på morgonen och på kvällen från Jorden och 2009 sändes en rymdsond upp för att ta bilder av Merkurius rymdsonden hette Messenger sändes en till upp som hette Bebicolombi för att studera Merkurius. Merkurius fick sitt namn efter romerska budbäraren Mercurius eftersom den rör sig så snabbt runt solen.

9 Venus Venus är den planeten närmast Jorden. De är ungefär lika stora de kallas tvillingplaneter. Det tar 225 dagar för Venus att åka runt solen och 243 att åka runt sin egen axel. Det är nästan +460 grader på ytan och är den varmaste planeten. Venus kärna består av sten. Venus består mest av berg, vulkaner och slätter. Den har tjock atmosfär. Man kan se Venus från Jorden på morgonen och kvällen då kallas det Morgostjärna och Aftonstjärna. Samerna kallar Venus för Guovssonásti.

10 Jorden- Tellus I jordskorpan finns det berg och dt är väldigt stenigt. Det tar 365 dygn att åka ett varv runt solen. Och 24 timmar att åka runt sin egen axel. Jorden är tredje planeten från solen. Våran måne är ett klot av sten. Om inte jorden luta skulle det inte c finnas årstider. Det varmaste platsen är vi ekvatorn och är ungefär 58 grader. På den kallaste platsen är vid nordpolen och sydpolen det är typ -88 grader.


Ladda ner ppt "Rymden Av Kristian Ottosson."

Liknande presentationer


Google-annonser