Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

VIKINGARNA! Järnålderns sista period, ca 790 – 1100 Efter Kristus! d.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "VIKINGARNA! Järnålderns sista period, ca 790 – 1100 Efter Kristus! d."— Presentationens avskrift:

1

2 VIKINGARNA! Järnålderns sista period, ca 790 – 1100 Efter Kristus! d

3 De var inte bara svenskar, utan danskar och norrmän också!

4 Vikingarna åkte lång hemifrån. De åkte hemifrån för att plundra, utforska och leva rövare! Men hur kunde de åka så pass långt som de åkte? (Bilden visar inte allt)!

5 Så här såg skeppen ut!

6 Man var 2 man/åra. Och man rodde, och rodde! Det fanns ingen elektricitet på den tiden. Ingen ångmaskin eller motor heller! Utan man rodde. Masten (pinnen som går upp i luften) var ofta smyckad med en drake eller något liknande…..

7 …ungefär så här!

8 I dessa båtar, upptäckte de världen utanför Skandinavien. …så här såg dem ut, ungefär. Fast ibland hade de faktiskt inga horn på hjälmen…

9 Men varför, begav dem sig ut? De långa vintrarna tillsammans med extrem fattigdom – gjorde den skandinaviska befolkning väldigt fattig. Svält, sjukdomar och misär färgade vardagen. Någonting var tvunget att hända!

10 Männen var trötta, på att se sina barn och kvinnor svälta. Så de bestämde sig för att TA, ta och TA ifrån andra länder...

11 Det finns teorier som hävdar att vikingarna faktiskt var de som kom till Amerika – innan Columbus. Men hursomhelst. De gav sig ut på haven, för att de var fattiga! Vikingarnas handel!

12 …men man skall inte glömma, att vikingarna inte var så snälla! Väl ute på haven och i byarna – så plundrade de, våldtog kvinnorna och dödade de folk – barn också!

13 MAN BODDE SÅ HÄR i Sverige: LÅNGHUS L smed affär Nytt hus BÅT

14 Så här kunde ett ”långhus” se ut!

15 …det bodde många personer i ett långhus…. Och vissa var gräsbeklädda, medan andra hus var sten beklädda…

16 Inuti, kunde det se ut så här…

17 Skottland England Irland Wales Amerika

18 …mer om själva vikingarna….  De var köpmän, skeppsbyggare och/eller byggare (av olika slag).  De hade slavar sinsemellan. De hade alltså slavar i vikingabyarna. Dessa fick ingen lön och tvingades jobba gratis och fick lite mat. Fanns lite mat i byn, fick de ingen mat alls.  En kvinna (som var slav) som fick barn – fick ett slavbarn. Barnet var dömt till att vara slav också – livet ut! Fanns inga valmöjligheter på den tiden.  Vikingarna var ”stränga”. De hade hårda lagar som straffades hårt, om man överträdde dessa. Hade man ”brutit lagen”, samlades ”tinget (lagmännen) och representanter för offret (om offret t ex dött) och bestämde straffet. Oftast fick familjen för förövaren betala i guld eller boskap. Ifall sådant inte fanns, fick man betala i blod. Det var en ”öga för öga, tand för tand”- mentalitet på den tiden!  Man åt vanligtvis 2 gånger/dag. Målen tillagades i mitten av rummet där det fanns en öppen eld. Kvinnorna tillagade maten.

19 …mer fakta om vikingarna….  Man drack mycket alkohol på den tiden! Vikingarna hade stora fester, där dryckenskap och fylleri var utpräglat.  När man firade något speciellt, som t ex ett bröllop kunde festen hålla på i flera dagar, tom i flera veckor!  Man använde honung som sötningsmedel.  Vinet tillverkades av frukt och bär. Öl tillverkades från korn (t ex vete).  Tallrikarna och skålarna var tillverkade av trä.  Vikingarna hade inga gafflar, utan använde en knivtyp för att sleva fram maten runt tallriken – fast vanligtvis åt man med händerna!  Den här tiden, var runornas tid. Ingen penna användes, utan meddelanden karvades in i sten. Runor var också heliga ibland. Överhuvudtaget, fanns en tro till magins kraft.  Varthän vikingarna åkte, lämnade de efter sig runskrift, som visade att de varit där.

20 Mer fakta om vikingarna…  Vikingarna trodde på ASATRON (Midgård, Oden Tor, Freja mm). Så när någon dog, trodde man att de skulle återförenas med dem i Asgård (världens mitt)!  När man dog, behövde man grejor man hade haft i livet, som t ex svärd och sköld. De tog alltså med sig vapen med i graven (männen). När kvinnorna dog – tog de med sig hus göromål och smycken!  Själva begravningen skedde ofta till sjöss. Där de brändes (kremerades). Vissa begravdes dock i en stenring i form av en båt. Det gjordes för att man trodde att båt, var en inträdesbiljett till Asgård!  Vikingarna trodde på jättar, troll och liknade. De trodde att gudarna hade ett finger med i spelet så fort något bra eller dåligt hände dem!  De badade varje lördag (inte som på 1700- talet alltså).  En man kunde ha mer än 1 fru och kvinnorna kunde äga land (ovanligt på den tiden).

21 SLUT. Nu kan ni ta reda på lite olika saker om vikingar själva! Ni har lite kött på benen – och det är en minst sagt intressant del av vår historia – inte sant?


Ladda ner ppt "VIKINGARNA! Järnålderns sista period, ca 790 – 1100 Efter Kristus! d."

Liknande presentationer


Google-annonser