Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vikingarnas resor Historia åk 4.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vikingarnas resor Historia åk 4."— Presentationens avskrift:

1 Vikingarnas resor Historia åk 4

2 Vikingaskeppet Vikingarna var duktiga båtbyggare, ofta tog det flera år att bygga ett skepp. De stora krigsskeppen kunde vara 30m långa. Ett sådant skepp kallades för knarr. De stora skeppen hade plats för 40 män som rodde. Längst bak på höger sida fanns en styråra. Under färden satte de fast sköldarna på utsidan. När de skulle strida satte de upp ett drakhuvud i fören för att skydda sig mot onda andar. Vikingaskeppen hade nästan ingen köl, botten låg knappt en meter under ytan. Därför kunde de segla på grunt vatten, ända fram till strandkanten. Man tror att de hittade m.h.a. solen och stjärnorna.

3 vikingaresor Vikingarna var kända för sina långa resor. De gav sig av på våren och kom tillbaka sent på hösten. När de for var skeppen tungt lastade med bl.a.järn, tjära, bärnsten och skinn. När de kom hem hade de med sig guld, silver, smycken, porslin, vin och vackra tyger. Ibland hade de även med sig trälar. Många faror fanns längs vägen som fiender, stormar och brist på mat och vatten. När de kom hem igen delade man upp varorna och sen samlade hövdingen till en stor fest. Ibland blev det bråk mitt i festen över bytet. I vikingarnas värld hade den starkaste alltid rätt.

4 Vikingar som plundrare
Flera hövdingar samlade ihop sin flotta till en stor som kunde bestå av hundratals skepp. De anföll städer och byar och tog värdefulla saker av guld och silver. Om de inte fick som de ville så brände de ner gårdar, kyrkor och kloster. De högg ner människor med stridsyxor och tillfångatog en del som trälar.

5 Varför anföll vikingarna andra folk?
Man vet inte säkert eftersom det inte skrevs böcker och liknande, historikerna har gissat lite. De tyckte att de starkaste alltid hade rätt Vanligt folk deltog inte i plundringarna, det var några få gangsters. Religionen sa att det var bra att kriga. Skeppen var bra att anfalla med. De blev frestande för att det var så lätt.

6 Vikingarnas resvägar Vikingarna reste över stora områden.
Vikingar från Danmark, Norge och Svenska västkusten seglade till England, Irland och Frankrike. Vikingar från östra Sverige åkte till Ryssland. Dessa vikingar var oftast handelsmän. En del åkte så lång som till Svartahavet och Kaspiska havet. Miklagård kallade vikingarna det som idag är Istanbul. Vikingarna åkte även till Island, Grönland och så småningom Amerika (Vinland).

7 Vikingarnas egna riken och namn
Många vikingar kom inte tillbaka till Norden. En del dog och andra stannade i främmande länder. Några grundade egna riken och städer. I Ryssland härskade de i ett stort rike som de kallade Gårdarike. Ryssarna kallade vikingarna för Ruser. I England härskade danska hövdingar. Normandie i Frankrike var bosatt av norska vikingar. Arabernas land kallade man särkland och Amerika Vinland.

8 Vikingatågens slut Många länder skaffade sig ett starkt försvar genom att bygga murar och skaffa ryttare med rustning. Mot slutet av 1000-talet blev vikingarna så besegrade att de slutade plundra.

9 Stödord 30m långt, Styråra, Ingen köl Långa resor Handlade
Plundrade, brände, dödade Reste till många länder Miklagård Vinland


Ladda ner ppt "Vikingarnas resor Historia åk 4."

Liknande presentationer


Google-annonser