Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Astronomi.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Astronomi."— Presentationens avskrift:

1 Astronomi

2 Astronomi = läran om universum/rymden

3 Viktiga begrepp att kunna:
Universum Solen Stjärnor Galax Vintergatan Merkurius Venus Jorden/Tellus Mars Jupiter Saturnus Uranus Neptunus Dvärgplaneter Pluto År Dygn Årstid Månad Måne Gravitationskraft Ljusår Big Bang Stjärnbild

4 Viktiga personer att kunna inom astronomi
Aristoteles Kopernikus Galilei Kepler Isaac Newton

5 Historia kring universum
För länge, länge sedan Indien: Jorden var ett jordklot som bärs upp av 4 elefanter. Elefanter står på en jättesköldpadda. Norden: Trädet Yggdrasil var hela världen. Grekland: Jorden var platt och centrum för allting. Jorden flöt på vattnet och de var rädda för att komma för nära kanten.

6 300-talet före Kristus Greken Aristoteles: Kom på att jorden måste vara rund, eftersom man kunde se bara toppen av masten när ett segelfartyg närmade sig och ju närmare det kom desto mer såg man. Ingen som trodde honom, så hans tankar dog ut.

7 1500-talet Polske prästen Kopernikus fortsatte med Aristoteles tankar och sa att solen är i centrum och planeterna snurrar runt solen. Kyrkan tyckte inte alls om hans idéer. Tysken Kepler gjorde noggranna uträkningar utifrån Kopernikus och italienaren Galilei redovisade resultaten som han kunde se med hjälp av en kikare. Detta ledde till att fler trodde att Kopernikus hade rätt från början.

8 Engelsmannen Isaac Newton kom på gravitationskraften.

9 Solsystemet Merkurius Venus Jorden/Tellus Mars Jupiter Saturnus Uranus
Neptunus Stenplaneter Gasplaneter

10 Ramsa för att komma ihåg planeternas ordning
Min = Merkurius Vän = Venus Jag = Jorden Måste = Mars Ju = Jupiter Städa = Saturnus Upp = Uranus Nu = Neptunus

11 Solsystemet

12 Vintergatan – vår galax
Vi tillhör galaxen Vintergatan som innehåller flera miljarder stjärnor.

13 År År= När jorden har snurrat ett varv runt solen i sin bana.

14 Dygn Dygn= När jorden har snurrat ett varv runt sin egen axel.

15 Dag och natt När solen skiner på vår sida av jorden har vi dag. På andra sidan har de natt.

16 Årstider Jordklotets axel lutar lite vilket gör att vi får olika årstider.

17 Månen Ett månvarv runt jorden tar ca 28 dagar, vilket är ca en månad.

18 Månens faser

19 Månförmörkerlse När jorden skuggar månen.

20 Solförmörkerlse När månen skymmer solen.

21 Varför trillar vi inte av jordklotet?
Gravitationskraften är en osynlig kraft som drar allt in mot jordens centrum.

22 Big Bang Universum bildades för ca 14 miljarder år sedan.
Då fanns det en mycket liten het punkt. Helt plötsligt började denna lilla heta punkt växa jättesnabbt. När allt svalnade bildades galaxer, stjärnor och planeter. De atomer som fanns i Big Bang är samma atomer som finns i rymden idag.

23 Solen Solen är vår närmaste stjärna.
Solen bildades för ca 4-5 miljarder år sedan och kommer leva lika länge till. Solen ger oss både ljus och värme. Solen är en viktig del i den viktiga fotosyntesen. Inget liv hade funnits på jorden utan solens energi. Solen bidrar även till vindkraft och vattenkraft genom att värma upp luft och vatten.

24 Stjärnbild Förr i tiden ritade man stjärnkartor som man följde när man seglade. Idag kan man gå ut klara nätter och se en himmel full av olika stjärnor som bildar olika figurer.

25 Komet Komet= består av is, damm, grus och stenar. När en komet kommer i närheten av solen börjar isen att smälta och vattenångan bildar en lång svans efter kometen.

26 Hubble teleskopet

27 Ord att kunna förklara:
Ljusår=Den sträcka vi skulle komma på ett år om vi färdas med ljusets hastighet dvs kilometer per sekund. Asteroid= grus, stenar och småplaneter som rör sig runt solen mellan planeterna. Meteor= Stenklumpar som brinner upp i atmosfären. Dessa brukar kallas för stjärnfall. Meterorit= En bit av en komet eller asteroid som inte brinner upp helt när den passerar jordens atmosfär, utan trillar ner på jorden. Svart hål= Har så enorm dragningskraft att inte ens ljuset kommer ut. Allt som finns i närheten sugs in.


Ladda ner ppt "Astronomi."

Liknande presentationer


Google-annonser