Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Den ryska revolutionen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Den ryska revolutionen"— Presentationens avskrift:

1 Den ryska revolutionen
1917

2 Hur var Ryssland i slutet på 1800-talet?
En outvecklad jordbruksnation med få städer. Industrialiseringen hade ännu inte kommit igång. Bönderna bodde i omoderna byar som folk hade gjort i Västeuropa på 1700-talet.

3 Rysk livegenskap och kollektivt ägande
Den ryska livegenskapen försvann och de flesta bönderna ägde nu själva jorden. De ägde den inte individuellt. De ägde tillsammans och betalade skatt tillsammans. Det gjorde att det blev svårt att flytta. Om någon flyttade fick de andra betala mer skatt.

4 Folket ville ha förändringar
När Ryssland gick med i första världskriget (1a VK) 1914 blev situationen värre i landet. Kriget gick mycket dåligt för Ryssland och det blev hungersnöd och svårt för folket. Folket i Ryssland var trötta på tsarregimens (tsaren och hans folk) förtryck och krig. Folket ville ha många förändringar.

5 Det fanns inget förtroende för tsaren
Nikolaj II, var tsar i Ryssland. De som arbetade i industrin hade det sämre än i Europa. Det var förbjudet att ha fackföreningar och strejka. Tsaren kämpade mot alla försök att göra Ryssland demokratiskt.

6 Tsaren och 1a VK När han skickade ut soldater i 1a VK, så fick de inte ens vapen av honom. Han sa att de skulle hitta vapen bland de som dött i kriget. Ungefär 2 miljoner ryssar dog i 1a VK.

7 Under den kalla vintern det året svalt folket i Ryssland. Många dog. I februari 1917 kom den första revolutionen, februarirevolutionen. Det började med att kvinnor krävde bröd. Det spreds sedan. Tsaren beordrade soldaterna att skjuta dem, men de vägrade skjuta sitt eget folk. Istället krävde soldaterna att Nikolaj II skulle lämna makten.

8 Efter att tsaren avgått
Det blir kaos i landet när tsaren har avgått. En tillfällig regering blir tillsatt. De beslutade om nya grundlagar och att landet skulle bli demokratiskt. De fick aldrig kontroll över landet.

9 Sovjeter bildas Överallt i Ryssland bildas sovjeter. Sovjeter betyder råd. Det var som stora möten där arbetare, soldater och socialister samlades och bestämde helt själva, utan att bry sig om regeringen. Snart visste ingen vem som bestämde i landet. Bönder tog över stormännens gårdar och i kriget vägrade soldater att lyda order.

10 Kommunisterna tar makten
Vladimir Uljanov blev ledare för de som kallade sig själva för bolsjeviker, det socialistiska bolsjevikpartiet. Han blev sen känd som Lenin. Han hade tidigare bott i Schweiz eftersom han var hotad av tsaren. Nu var tsaren borta och han visste att det var dags att åka hem och försöka ändra landet.

11 Lenin och den röda armén
Han krävde fred, bröd och jord till folket. Han själv ville ha makt. Han tog med sig sina soldater (den röda armén) och tog över huvudstaden. Han lovade att det skulle bli demokratiskt val efteråt. Lenin förlorade valet. Därför gjorde han samma sak igen. Han tog sig in i den nya riksdagen med sin röda armé och stängde den. Han utropade sig själv till Rysslands diktator och bolsjevikpartiet bytte namn till Kommunistpartiet.

12 Inbördeskriget börjar
Den gamla armén som fortfarande ville ha tsar, fick stöd av USA. USA såg kommunismen som ett hot, eftersom USA var för en liberal ekonomi och fri handel i världen. Den gamla armén kallades vita armén. Inbördeskriget gjorde att ekonomin blev förstörd.

13 1920 –Sovjetunionen bildas, no more Ryssland.
Efter två år med inbördeskrig vann den röda armén. Ryssland blev Sovjetunionen, det första kommunistiska landet i världen. Alla andra partiet förbjöds.

14 Revolutionen tog mer liv än 1a VK.
Ungefär människor dog av krig, svält och terror under revolutionen och inbördeskriget. 1a Vk tog liv. Lenin var säker på att deras sätt att leda landet skulle leda till mer rättvisa. Därför tyckte de att de hade rätt att använda våld mot de som inte tyckte som dem.

15 Gulag Människor som tyckte annorlunda dödades eller skickades till Gulag (ett fångläger). Där fick de arbeta tills de dog.

16 70 år av förtryck Revolutionen gav inte makten till folket som det var tänkt. Partiet fick makten. Alla fördelar gick till de som var medlemmar i partiet. Sovjetunionen tvingade till sig land efter land i Europa, speciellt efter 2a VK. Vissa anslöt sig frivilligt upplöstes Sovjetunionen.


Ladda ner ppt "Den ryska revolutionen"

Liknande presentationer


Google-annonser