Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Domstolen under medeltiden Häxprocesserna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Domstolen under medeltiden Häxprocesserna"— Presentationens avskrift:

1 Domstolen under medeltiden Häxprocesserna
Den stora häxjakten Domstolen under medeltiden Häxprocesserna

2 År 1667 Mats Nilsson var ute med sina får tillsammans med sin styvsyster Gertrud. Några av fåren simmade över en älv till en liten ö. Gertrud blev arg och vadade över älven för att hämta fåren. Fåret har simmat över älven! Gertrud blev arg.

3 Mats pappa gick till prästen i byn.
Mats pappa hade sagt till honom att älven var mycket farlig. Därför blev han rädd när Gertrud vadade över den. När Mats kom hem, berättade han för sin pappa att Gertrud svurit och gått över älven. Mats pappa gick till prästen i byn. Mats sa att Gertrud svurit! Verb: (Svära, svor, har svurit)

4 Man trodde att Satan bodde i vissa människor
Prästen brukade prata i kyrkan om att Satan (djävulen) bodde i vissa människor. Prästen frågade om Gertrud svurit och gått på vattnet. Hon sa nej, att hon inte svurit, men att hon gått över älven. Människorna trodde på Satan.

5 Man trodde att Gertrud var en häxa
Prästen trodde att Gertrud var trollkunnig (använde magi) och därför en häxa. Han trodde alltså att Satan bodde i Gertrud. Prästen bestämde att hon skulle gripas och förhöras. En häxa som hämtar en kvinna

6 Det kom fler barn som sa att de sett Gertrud använda magi.
Gertrud förhördes i flera månader. Hon sa hela tiden att hon inte var en häxa. Ryktet spred sig att hon var det ändå. Människorna började prata om Gertrud. Det kom fler barn som sa att de sett Gertrud använda magi. Ryktet spreds och många trodde att Gertrud var en häxa

7 Man tvingade Gertrud att säga att hon var en häxa
Till slut sa hon att hon använt magi. Hon orkade inte säga nej längre. Hon sa att en kvinna i byn lärt henne det (hon ljög för att slippa hårt straff). Gertrud avrättades (dödades).

8 Prästerna började förhöra fler barn.
Ibland torterade man barn, så att de tvingades säga att deras mamma var en häxa. En del barn levde på gatan. De fick pengar om de vittnade och sa att kvinnor var häxor. De sa att kvinnorna tog barnen och gav till Satan. Satan gav häxorna magi som tack. Barnen sa att de sett häxor hämta barn.

9 Barnen sa att de sett kvinnorna rida på kvastar.
Berättelserna och ryktena spred sig. Nu började flera byar att gripa kvinnor som barnen sa var häxor. Ibland kunde en granne säga att en annan granne var en häxa, bara för att man inte tyckte om henne. Barnen sa att de sett kvinnorna rida på kvastar. Flera kvinnor blev gripna för att någon trodde att de var häxor

10 Många sa att de var häxor för att slippa ligga i lådan.
Kvinnorna torterades. De fick ligga ned med handbojor och fotbojor i en låda om de inte sa att de häxor. Många sa att de var häxor för att slippa ligga i lådan. Tortyr av en kvinna

11 Nästan alla dödades De som sa att de var häxor, fick förlåtelse innan de avrättades med yxa. De fick också en riktig begravning. De som fortsatte att säga att de inte var häxor, fick ingen förlåtelse och de brändes levande på bål. De fick ingen begravning.

12 Häxproven På vissa ställen i Sverige gjorde man häxprov för att se om någon var häxa. Flyga: Kvinnan fick kasta sig ut från ett berg. Om hon kunde flyga var hon häxa och dödas. Om hon dog, var hon inte häxa. Då kom hon till himlen och Gud.

13 Häxproven Simma: Kvinnan fick gå ut i en djup sjö. Om hon kunde simma var hon häxa och skulle dödas. Om hon drunknade var hon inte häxa. Då kom hon till himlen och Gud.

14 Barnen hade ljugit! En läkare upptäckte att många barn ändrat sina berättelser om häxorna. De sa inte samma sak. Prästerna bestämde sig för att sluta döma kvinnor till döden om de trodde att de var häxor. Då hade redan 300 kvinnor avrättats. Man vet inte hur många som dog i proven.

15


Ladda ner ppt "Domstolen under medeltiden Häxprocesserna"

Liknande presentationer


Google-annonser