Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kolonier och slavhandel

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kolonier och slavhandel"— Presentationens avskrift:

1 Kolonier och slavhandel
talet Renässans Upptäckter Kapitalism

2 Vad betyder kolonisation?
Kolonisation brukar betyda ockupation av ett avlägset främmande land, där kolonisatörerna också bosätter sig. För de västeuropeiska kolonialmakterna var det länder utanför Europa som intogs.

3 Varför koloniserade Européerna?
Ville ha tungmetaller och ädelmetaller, t. ex silver och guld. Tillverka vapen till krig i Europa. ”Kapplöpte” med varandra. Det var ett billigt sätt att få tag i råvaror. Det var alltså ekonomiska orsaker som låg bakom.

4 Kapitalismen var drivkraften
Pengar som tillverkades i kolonierna stannade inte där. Pengarna flyttades till ”moderlandet”. Man handlade också med människor, slavhandel. Man handlade också med opium, speciellt England i Kina.

5 Vinnare och förlorare Råvaror från kolonierna skickades billigt med båt till Europa. Fartygen återvände sen med mycket dyrare europeiska varor som gjorts i industrier. Till exempel: billig bomull från Indien skickades till England och kom tillbaka som dyra tyger och kläder.

6 Man utnyttjade inre konflikter
De koloniserade områdena hade ofta inre konflikter och krig. Européer allierade sig med härskare som utnyttjade det egna folket.

7 Gränser drogs hursomhelst
Européerna drog nya gränser i området. Folk och familjer splittrades på grund av att de delades på varsin sida om en gräns. Samtidigt kunde två fiender tvingas in i en och samma stat. Det har skapat konflikter i t ex Afrika. Konflikterna finns än idag.

8 Kapplöpning mellan Europeiska länder
Under slutet av 1800-talet kan man säga att Europa tävlade mot varandra om att ha mest mark och kolonier. Kampen om områden i Afrika var många gånger nära att bli krig mellan länderna Europa. Det blir konkurrens och konflikter mellan Europas länder och detta leder till Det första världskriget 1914.

9 Fanns det inget bra med kolonisationen?
Hamnar, vägar och järnvägar byggdes, till exempel i Indien och Sydafrika. I vissa kolonier blev undervisningen bättre, på grund av att många kristna missionärer hjälpte människorna där att lära sig läsa och skriva.

10 Triangelhandel Slavhandeln över Atlanten brukar kallas triangelhandeln, eftersom resan var i tre delar som i en trekant. I Europa tog man tyger, koppar, järn, vapen och sprit, som skickades till Västafrika. Där bytte man detta mot afrikaner. De såldes som slavar till plantager (där man odlar) i Västindien, Sydamerika och Nordamerika. Där odlades kaffe, bomull, tobak och socker, som skickades till Europa. Slavhandlare och köpmän blev mycket rika.

11 Triangelhandel

12 Att bli såld som slav Det fanns nästan ingen mat på båten och det var extremt dålig hygien. I bästa fall togs slavarna ibland upp på däck och spolades av med vatten. Minst en miljon afrikaner förlorade livet under överresan. Många dog av sjukdomar, andra valde att ta sina liv eller dödades när de försökte göra uppror.

13 Det var så trångt att vi knappt kunde röra oss och så varmt att vi knappt kunde andas. Vi svettades väldigt mycket… Slavarna blev sjuka och många dog. Situationen blev värre av kedjorna, och avföringen, som de små barnen ofta ramlade ner i och nästan drunknade i. Kvinnornas skrik och de döendes stönanden gjorde rummet till en skräckscen. Lyckligtvis blev jag så dålig där nere att besättningen tyckte att det var nödvändigt att hålla mig uppe på däck så. På grund av min låga ålder slapp jag att bli fastkedjad.

14 När båtarna kom till land försökte kaptenen få slavarna att se mindre sjuka och smala ut. De fick färsk frukt och mat för att bli piggare. För att göra dem pigga tvingades slavarna springa, sträcka på sig och dansa, så att de kunde säljas dyrt. Man ville ha en stark slav.

15 Dansen och sångerna blev sen ett sätt att visa sin hemlängtan och dröm om frihet. Slavarnas musik blev också grunden för musikstilar som växte fram på 1900-talet, som jazz, reggae, rock, soul och pop.  WqtAb4XM1T5d5YZat0Mt3KMPI

16 Slaveriet avskaffas Slavhandeln kontrollerades inte av någon stat eller regering. Den var organiserades och finansierades av företagen. Slaveriet avskaffades 1866, efter det Nordamerinska inbördeskriget mellan Nord och Sydstaterna.


Ladda ner ppt "Kolonier och slavhandel"

Liknande presentationer


Google-annonser