Sunderbyn Europas modernaste sjukhus

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
En attraktiv Östgötaregion Där stad och land är med på tåget?
Advertisements

Idéer för ett bredare entreprenörskap
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Gemensamt fokus SamhälleAkademi Utbildning Företag Källa: Tage Dolk.
Tillgänglighet i detaljplaner
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Undersökningstillstånd (Minerallagen) •innebär ensamrätt på mineraltillgången •gäller 3 år •kan förlängas år.
Från idé till lönsamt företag. 2. Från idé till lönsamt företag 3. Definitionen av Mentorskap för ALMI •Mentorskap är en ömsesidig relation där båda.
Nytt parkeringssystem med bommar vid US
PROJEKTARBETE Nationell kursplan 100 gymnasiepoäng
Vilken miljöpåverkan är betydande?
Syften med utvärderingar • Kontrollera och ge beslutsunderlag Har man gjort det man skall? Har man följt riktlinjerna? Behövs det kompletterande åtgärder?
S OCIALA INVESTERINGAR Några frågor. Ä R DET NÅGON SKILLNAD MELLAN SOCIALA INVESTERINGAR OCH VANLIGA UTVECKLINGS - PROJEKT ? Sociala investeringar innebär.
E.ONs syn på prisförändringsprövning Hearing om förslag på åtgärder för utvecklade fjärrvärme- marknader till nytta för kunder och restvärmeleverantörer.
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Strandskydd och miljöpolitik
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Utvecklad biståndshandläggning Annika Johansson Caroline Svensson.
Behov av habilitering och rehabilitering
HLT Hälsa Lärande Trygghet.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Samråd Vad en Tävlingsledare bör känna till Fråga: Vad är samråd.
Fastighetsutvecklingsplan Södertälje sjukhusområde – Reviderad april
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Detta är God Vård.
Ny strandskyddslagstiftning
MKB-processen i infrastrukturprojekt
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Önskemål om omplacering Ärendet föredras för Au/Au:s delegater Ärendet bereds inom förvaltningen Ärendet återförs till Au/ Au:s delegater Beslut Omplaceringsprocess.
Anslutning till Mina meddelanden
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
Projektarbete (PA1201) 100 poäng.
Projekt Kortare Väntetider - mål Tillgänglighet till vård och behandling ska följa regionens vårdgarantier Patienterna ska erhålla överenskommen tid för.
Ledamot i en beredning - vad innebär det? Anders Öberg.
Kompensationsåtgärder för natur och rekreation
Övergripande strategier Samrådet Analysmetod Ekonomiskt hållbart?
Växtplats Ulricehamns stad - FÖP ”Översiktsplanens innebörd och konsekvenser ska kunna utläsas utan svårighet.” PBL 4 kap 1§
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Balanspaket Ekonomisk balans senast 31/ Minskad sjukskrivning.
Individuella studieplaner på forskarnivå - rättssäkerhetsperspektiv Presentation av två pågående projekt Praxis från UKÄ, Högskoleverket och ÖNH Gruppdiskussioner.
Orebro.se Vår kraft blir din! Välkommen att satsa på Örebro.
► Att lära för ett effektivare genomförande Om styrkor och förbättringsmöjligheter i Socialfondens lärande Baserat på Swecos uppdrag från utvärderingen.
Verksamhetsplan 2016 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016.
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
Välkommen till informationsmöte om tillfällig ersättningsskola i Fågelsångsparken 11 april 2016.
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Strategisk kapacitet i den attraktiva regionen 31 maj 2016 Jacob Witzell Doktorand, avd. för Urbana och regionala studier.
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden

Sampers användardag Christian Nilsson
HELHETSTÄNK - Ger effektiv operationssjukvård med bra arbetsmiljö!
Analyserade alternativ
Individuella studieplaner på forskarnivå - rättssäkerhetsperspektiv
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Sofia Kialt projektledare​
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Miljömålen består av tre slags mål
Miljöanpassat byggande vid ett regionsjukhus i drift
Vi förenklar era affärer - Det här är UpphandlingsCenter
”Vägen In” Projekt i samverkan mellan samtliga sektorer inom SDF Angered.
Miljömålen består av tre slags mål
När processen går snabbare…
InfraKollnätverk 25 januari 2019
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Program 09:00 Inledning Mål och syfte
Klimatsmart och hållbar upphandling
Undersökningstillstånd (Minerallagen)
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Sunderbyn Europas modernaste sjukhus Sjukhuset ligger mitt mellan Luleå och Boden inom ett område med sulfidlera med ca 6 meters mäktighet Lager 1 – sjukhusbyggnad, vägar, parkeringsplatser – >Personal=blårutig, patienter=grönrutig Sjukhuset idag 2017

SULFIDLERAN 1996 Sjukhuset byggs Ca 60000m3 sulfidlera 25000m3 läggs upp inom sjukhusområdet 35000m3 läggs upp på extern plats 2012 Patienthotellet byggs Ca 3000m3 sulfidlera läggs upp inom området 2018 Planerad byggstart för två stora tillbyggnader Totalt ca 50000m3 sulfidlera där vi ansöker om uppläggning inom området dels för anläggningsändamål (parkering) & en ren deponi Schakt för Patienthotellet 2012

Tidigare Erfarenheter 1996 Tillståndsansökan med efterföljande kontrollprogram innefattande bl.a. PH- mätning, massor inom området lades upp som en terrängmodellering(kulle) med övertäckning. Massor som lades upp utanför området placerades i en djup grav under GWY med övertäckning vid närliggande soptipp och där saknas uppföljning 2012 Tillståndsansökan med efterföljande kontrollprogram och årlig miljörapport till kommunen, massor lades upp inom området som en terrängmodellering(limpa) med övertäckning. Mätvärden efteråt visade på tillfälligt ökad försurning i närmiljön med en relativt snabb återgång till referensvärdena. Generellt så har det inte framkommit några miljömässigt kostaterade olägenheter med detta förfaringssätt. Det finns en problematik att särskilja sulfidlera(svartmocka) från den oxiderade och försurade sulfatjorden som mer liknar grå torrskorpelera i samband med schaktarbeten. Allmänhetens intresse kring sulfidjorden har minskat påtagligt över tid.

BYGGET 2018 Byggetableringar och schakter för nya byggnader hösten 2018

MÅLBILD Funktion Hållbarhet Estetik Sjukhuset 2021 NY AKUT, RÖNTGEN IVA & STERILCENTRAL NY PSYKIATRI Funktion Hållbarhet Estetik PATIENTHOTELL Sjukhuset 2021

Vad har vi gjort? Anlitat sakkunnig kompetens Sammanställt tidigare egna erfarenheter Fört en dialog med andra aktörer Värderat alternativen och gällande rättspraxis Sökt lösningar för att kunna nyttogöra sulfidjorden för anläggningsändamål Valt en faktabaserad inriktning Planerat och genomfört inventeringar, fältarbeten & analyserat Styrkt samhällsnyttan av projekten Genomfört samråd Upprättat och lämnat in en MKB Den här processen kräver resurser och tar mycket tid i anspråk!

Varför har vi valt alternativet inom eget område? Tiden, det skulle ta flera år för oss att bli av med den volym sulfidlera som det handlar om med dagens deponikapacitet i Regionen Transporter, det skulle bli orimliga transportvolymer över långa sträckor Ekonomin, det skulle innebära merkostnader för oss på i storleksordningen 50-80 Mkr Miljön, det är vår bedömning att det mest miljöriktiga alternativet är att lägga upp sulfidjorden i den naturliga miljön med så ”oförändrade” förutsättningar som möjligt Nyttan, vi har behov av fyllnadsmassor inom området för anläggningsändamål Rimligheten, det känns inte rimligt att valda alternativ skulle medföra några större olägenheter i en landsände där landhöjningen varit ca 100 meter sen sista istiden Erfarenheter, våra erfarenheter via mätningar och kontrollprogram från tidigare åtgärder visar inte på en ökad försurningseffekt med valda lösningar. Vidare har andra aktörer framfört liknande iakttagelser. Rättspraxis, vi vill få till stånd en prövning av gällande rättspraxis som i praktiken innebär ett ”Norrlandstillägg” i både små och stora projekt vilket hämmar den Regionala utvecklingen

PARKERING DEPONI BEFINTLIGA SULFIDJORDSUPPLAG Områdesöversikt

SJUKVÅRD ELLER DEPONI FÖR PENGARNA? Valet att försöka använda skattemedel till nytta för sjukvården i stället för deponi- och transportkostnader känns enkelt! Alternativet med externa deponier är inte praktiskt möjligt eller ekonomiskt försvarbart och vi ser inga miljövinster Vi har delat med oss av våra erfarenheter och arbetar för ett konstruktivt utbyte med andra berörda aktörer längs Norrlandskusten FRÅGOR? TACK FÖR MIG! sven-erik.sundqvist@norrbotten.se