Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

https://sodersmatematikpedagoger.se/

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "https://sodersmatematikpedagoger.se/"— Presentationens avskrift:

1 https://sodersmatematikpedagoger.se/
Vår blogg

2 Att vara proaktiv i sin undervisning.

3 Vilka är vi och varför är vi här?
Matematikprojekt i Kungsbacka söder Söders matematikpedagoger rapporten

4 Våra tre frågeställningar.
Har elevernas inställning för matematikämnet förändrats och i sådant fall hur? Har elevernas kunskapsutveckling förändrats och i sådant fall på vilket sätt? Har lärarnas förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin undervisning förändrats och i sådant fall hur?

5 Grunden för att nå fram till alla elever
Den formativa praktiken Planeringen av undervisningen måste ske kollegialt i ett ämnesdidaktiskt kollegium. Vi behöver alltså arbeta med lärarna för att detta projekt ska kunna ge det resultat vi önskar.

6 Vad innebär att vara proaktiv i sin matematikundervisning?
Undervisning: planering, lektioner och efterarbete Proaktiv: Att ha framförhållning att se vad som ska göras i tid. VAD HUR

7 VAD ÄDK variationsteorin

8

9 HUR Vår struktur är att ha tre olika typer av lektioner under veckan med de klasser vi arbetar med. Genomgångspass Ett pass där de färdighetstränar det vi gjorde på genomgången på olika nivåer Ett problemlösningspass

10 Hur många meter är 7 mm?

11 Helheten, delarna och helheten igen

12 Exempel på problem, stödfrågorna är till för lärarna

13 Bröllopsfesten Lösningsförslag 1 60 % vuxna 0,6 ∙ 840 = 504
40 % barn ,4 · 840 = 336 Nu % vuxna fortfarande 504st 30 % barn ? St 70 % : 504 st % : = 72 Alltså 30 % : 72 ∙ 3 = 216 336 barn – 216 barn = 120 barn Svar: 120 barn Lösningsförslag 2 X % vuxna st 30 % barn ? St Hur många totalt på festen? X ∙ 0,7 = ,7 = 720 840 – 720 = 120 Svar: 120 barn

14 Ett liknande problem Kalle har 400 pennor i sin låda. 10 % av dem är blå och resten är röda. Några röda pennor fungerar inte längre så Kalle slänger dem i papperskorgen. Nu utgör de blå pennorna 20 % . Hur många röda pennor slängde Kalle?

15 Gör om samma uppgift igen
Gör om samma uppgift igen. Stora entry- och exitticket som är avslut på lärandeobjektet. Eleverna får tre olika trianglar (liksidig, likbent och rätvinklig , en parallellogram och en cirkel. De ska kunna visa om och var dessa figurer har sina symmetrilinjer och motivera sina svar. De ska också kunna rotera dessa figurer 90, 180, 270 och 360 grader och berätta om det har någon rotationssymmetri eller inte. När de visar cirkelns symmetrilinjer ska de även kunna koppla detta till begreppen diagonal och diameter, linje och sträcka. Progressionen: Att kunna bevisa att en cirkel har oändligt många hörn och därför har oändligt många diagonaler. Att kunna förklara varför inte storleken spelar någon roll på figuren när det gäller antal symmetrilinjer utan det är figurens form som avgör detta. Kunna koppla detta till cirkelns oändligt många symmetrilinjer. Att kunna förklara varför de tre olika trianglarna har olika antal symmetrilinjer och benämna dessa med dess rätta namn.

16 Eftertest Ett liknade test som förtestet vi gjorde i början. Samma typ av uppgifter men vi byter ut talen. Detta test gör vi när vi behandlat alla lärandeobjekten inom området. Andra sätt att mäta deras kunskaper.

17 När vi lämnar sker utvärdering med både lärare och elever
Har elevernas inställning för matematikämnet förändrats och i sådant fall hur? Har elevernas kunskapsutveckling förändrats och i sådant fall på vilket sätt? Har lärarnas förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin undervisning förändrats och i sådant fall hur?

18 Hur lyckas vi med detta projekt
Det kollegiala Den formativa praktiken Vikten att hitta rätt uppgifter och problem Strukturen på veckans matematiklektioner Variationsteorin Frågor vi ställer Att belysa olika lösningar och metoder

19 Utvärderingen, ett axplock
Eleverna Jag är verkligen nöjd, för att jag har lärt mig så himla mycket. Det har också varit väldigt roligt under veckorna. Det man kan göra är att fokusera och räcka upp handen på frågor och då svara om du vet det eller gissa och man lär sig av att göra fel. Jag har utvecklats mycket på grund av att jag fått lära mig hur man gör sakerna samt vad som är viktigast. Jag vågar även svara på frågor som jag är osäker på. Jag har nog lärt mig mest på genomgångarna. Det är svårt att sitta och sova på genomgångarna när ni ställer frågan rakt ut och då konsentrerar jag mig bättre för att förstå. Lärarna Vikten av att ha kollegor som man kan utveckla och utvecklas tillsammans med. Om vi ska lyckas bättre med undervisningen behöver vi varandra! Lär mig en massa saker hela tiden och applicerar snabbt saker på min egen undervisning mycket utan att ens behöva fundera på det. Bli bättre på formativ bedömning. Jag har fått en betydligt klarare bild av vad det faktiskt innebär med formativ bedömning. Jag har aldrig tidigare fått någon utbildning inom detta. Jag har fått bra tips ifrån den lilla blå boken och tycker framför allt att våra diskussioner har gett otroligt mycket. Det har varit lärorikt och otroligt inspirerande.

20 Tack Tack för att ni kom hit och deltog i seminariet och lyssnade på oss/Åsa och Marie Våra kontaktuppgifter hittar ni på vår blogg:


Ladda ner ppt "https://sodersmatematikpedagoger.se/"

Liknande presentationer


Google-annonser