Arbetsanpassning och rehabilitering

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Samborådet Emina Redzematovic. Samborådet 2. Coach/vägledare kartläggning Motivationssamtal Bedömning Upprättande av handlingsplan Planera insats Följa.
Arbetsförmedlingen 2015 Lillemor Billig Verksamhetssamordnare Göteborg och Halland.
Strokerehabilitering Håkan Carlsson Leg. Sjukgymnast VO Neurologi och rehabiliteringsmedicin.
Vi ska ta oss genom ett gårdsbesök Vi ska göra det med hjälp av Säkert Bondförnufts nya Handlingsplan Torsten Ivarsson Skyddsingenjör, handledare i Säkert.
Vad är arbetsmiljö ? Människa Teknik Organisation.
 Syftar till o Uppfylla lagkrav - Att främja effektivitet, förnyelse och kvalitet i stadens förvaltningar och bolag genom ett arbetssätt där frågor får.
Innehåll OSA-kompassen – vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö.
Bemanning och anställning Av vikarier inom vård och omsorgsförvaltningen.
Arbetsbrist Regionträffar hösten Aktuella lagar och kollektivavtal MBL (lagen om medbestämmande) LAS (lagen om anställningsskydd) Förtroendemannalagen.
Försäkringsmedicinskutbildning 2015 Försäkringskassans historia.
Dagordning : LSS- Lagen om stöd och service Bostäder för personer med funktionsnedsättning Erbjudande om lägenhet.
Sid 1 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Mathias Holmlund.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Ett fungerande schema förutsätter att uppdrag och arbetsgivarens förväntningar är kända ger utrymme för alla arbetsuppgifter inom avtalad arbetstidsram.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Sjukskrivningsmiljarden Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess.
- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Ändra till startrubrik En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess Överenskommelse 2016.
1 Novus Företagsledare om de nya sjukskrivningsreglerna Arne Modig Viktor Wemminger 1632.
Försäkringsmedicinskutbildning 2016 Försäkringskassans historia.
Psykosocial arbetsmiljö: konflikt
Psykosocial arbetsmiljö: Stressad doktorand
Psykosocial arbetsmiljö: Medarbetarundersökning
Rehabiliterings-processen
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
regeringen. se/rattsdokument/proposition/2017/02/prop
Tillägg till utbildningsmodulen ”Arbetsmiljö”
Psykosocial arbetsmiljö: Hög arbetsbelastning, grupp
Temautbildning Arbetsmiljö
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Tandvårdsstöd - en god tandhälsa är livskvalité
Farlig utrustning.
Rehabilitering och processbeskrivning
Regler för upphandling
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Sjukvårdsförsäkring – varför och för vem?
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Läkaren och sjukintyget
Utbildning för skyddsombud.
Din lön och din utveckling
Om socialförsäkringen
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
APL – Arbetsmiljö minderårig – Inledande fas
Plan för lika rättigheter och möjligheter 2015
Mångfald Verksamhetsåret En ökad satsning
RISKBEDÖMNINGAR Inför ändringar i verksamheten
Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser
Moderna beredskapsjobb
Se till att ingen missar ersättning!
Information från Försäkringskassan till Steg-ett ut utbildningen april Välkomna.
Åter till arbetet 2.0 – fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering.
Samordnad vård och omsorgsplanering
Skyddsombud i Vision
Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner, landsting och regioner
Dagrehabilitering Lasarettet i Ystad Information 2018 –
Rehabsamtal med arbetstagare inom lagverksamheten Ponf
Bakgrund Största förändringen av sjukförsäkringen på 16 år
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Diagnos och delaktighet
Samordnad individuell plan (SIP)
Arbetsmiljöläget 1989.
Inkluderande arbetsliv
Tilläggsbelopp 2019 Maria Fällman
Klas Johansson och Linda Grinndal
Lag (2017:310) om framtidsfullmakter
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Caisa Hedlund, Vårdvalsråd Vårdval fysioterapi
HjärtLung Forskning Patientvald forskning för ett längre liv och en bättre vardag Riksförbundet HjärtLung samlar in medel och delar ut pengar till forskningsprojekt.
Presentationens avskrift:

Arbetsanpassning och rehabilitering AFS 1994:01 Arbetsgivaren ska enligt arbetsmiljölagen se till att det finns en lämplig organisation för arbetsanpassning och rehabilitering. Den ska dels uppfylla arbetsmiljölagens krav, dels bestämmelserna i 22 kapitlet i lagen om allmän försäkring.  Arbetsgivaren ska även ta hänsyn till arbetstagarnas särskilda förutsättningar för arbetet genom att anpassa arbetsförhållandena eller vidta annan lämplig åtgärd. 

Regelverket AML kap 3 §2 ska finnas en organiserad arbetsanpassning och rehabiliteringsverksamhet AFS 2001:1 SAM Rutiner, mål, dokumentation, handlingsplan, arbetsfördelning AFS 1994:1 Arbetsanpassning och rehabilitering Behov, vem gör vad, samarbete

Anpassnings- och rehabiliteringsrutiner Arbetsanpassning Förebyggande åtgärd Rehabilitering Återge arbetsförmåga till den som drabbats av sjukdom

Arbetsgivarens ansvar att genomföra den anpassning och rehabilitering som kan ske inom eller i anslutning till den egna verksamheten Arbetsgivaren ansvarar för arbetsanpassning och rehabilitering så länge det finns ett anställningsförhållande. Detta regleras genom arbetsrättslig lagstiftning i LAS, i arbetsmiljölagen, och i Socialförsäkringsbalken. Som arbetsgivare ansvarar du för att genomföra den anpassning och rehabilitering som kan ske inom eller i anslutning till den egna verksamheten. Rehabiliteringsansvaret omfattar hela verksamheten, inte bara en viss enhet eller ett affärsområde. Inriktningen bör vara att den anställda ska fortsätta arbeta i företaget. Ofta kan du i samarbete med företagshälsovården finna lösningar som är bra för den anställda.

Skyddsombudets ansvar Skyddsombudets ansvar är att vaka över att arbetsgivaren uppfyller kraven på en organiserad verksamhet för arbetsanpassning och rehabilitering på arbetsplatsen. Arbetsplatsens skyddskommitté ska behandla frågan om arbetsanpassnings- och rehabiliteringsverksamheten på arbetsstället.

Individuell arbetsanpassning Val av arbetsuppgifter som är lämpliga i det enskilda fallet. Tekniska åtgärder Anpassning av lokaler Arbetshjälpmedel Ändring av arbetsorganisationen Ändring av arbetsfördelning Individuella stödinsatser Handledning

Generell arbetsanpassning Tillgänglighet till arbetsplatsen Utformning av arbetsplatsen Teknisk utrustning Kompetensutveckling Flexibla arbetstider Möjlighet till arbetsträning Variation i arbetsuppgifterna  Kön Ålder Yrkesvana Etnisk bakgrund Funktionshinder

Rehabiliteringens aktörer Arbetstagaren Arbetsgivaren Försäkringskassan Facket Företagshälsovården Sjukvården Arbetsmiljöverket Sekretess Gäller de som får del av arbetstagares hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden som kommer fram i samband med rehabiliteringsprocessen.

Arbetsplatsbedömning och arbetsanpassning Arbetsinnehåll Arbetsmängd Svårighetsgrad Frihetsgrad Ansvar Tidspress Kunskaper som krävs för arbetet Kontakter som krävs för arbetet (kundkontakt) Arbetsorganisation Variationer och rytm i arbetet Logistik (transporter, flyttningar m m) Ledning och stöd från chef/arbetsledare och arbetskamrater Arbetet i grupp eller självständigt arbete Ensamarbete

Arbetsplatsbedömning och arbetsanpassning Arbetstider Dagtid/skift/natt Antal timmar per dag/vecka Raster och pauser Fysiska faktorer Fysisk belastning (tungt, ensidigt, upprepat) Synkrav Ljud Vibrationer Klimat Kemiska ämnen

Vad gör Försäkringskassan? Försäkringskassan ska tillsammans med den försäkrade undersöka vilka behov som finns av arbetslivsinriktad rehabilitering.  Försäkr

Avstämningsmöte vilka arbetsuppgifter den anställda kan och inte kan utföra på grund av sin funktionsnedsättning eller sjukdom  vilka åtgärder som krävs för att den anställda ska kunna utföra sina arbetsuppgifter eller komma tillbaka i arbete  göra en plan för hur den anställda ska kunna återgå till arbetet. 

Vad gör företagshälsovården? Stöd när man genomför organisationsförändringar  rådgivande när man planerar nya lokaler, anordningar och arbetsmetoder  rådgivande när man gör upphandlingar och inköp av maskiner, utrustning och produkter. 

Rehabiliteringskedjan Arbetsuppgifter sökes även på hela arbetsmarknaden med hjälp och stöd från arbetsgivare och Arbetsförmedlingen.* Återgång till vanliga arbetsuppgifter eller andra arbetsuppgifter hos arbetsgivaren. Fortsatt hjälp och stöd från arbetsgivaren och Arbetsförmedlingen för återgång i någon form av arbete. Sjukpenning betalas ut om man inte kan återgå till någon arbetsuppgift hos nuvarande arbetsgivare.** Vid nedsatt arbetsförmåga efter 12 månaders sjukskrivning kan förlängd sjukpenning beviljas efter ansökan. Sjukpenning betalas ut om man inte kan utföra något arbete alls på arbetsmarknaden.*** Sjukpenning betalas ut om man inte kan återgå till de vanliga arbetsuppgifterna.* 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 månader *** * Den sjukskrivne har rätt till ledighet för att söka och pröva annat arbete (Prop 2007/08:151) ** Vid särskilda skäl kan detta gälla längre än 6 månader. *** Vid allvarliga sjukdomar betalas sjukpenning ut längre än 12 månader.

Alkohol och droger  Alkohol- och drogmissbruk förekommer i arbetslivet, och en påverkad person kan vara en allvarlig arbetsmiljörisk för sig själv och andra. Tecken som kan vara viktiga att uppmärksamma är till exempel en försämrad arbetsinsats, ökad frånvaro eller ett ändrat beteende på något annat sätt. 

Ta fram ett handlingsprogram för missbruksproblem tydlig alkohol- och drogpolicy

Avslutad rehabilitering Då alla vägar har prövats: rehabiliteringsansvaret fullgjorts arbetsanpassning, omplacering prövats. Uppsägning pga. personliga skäl: sjukdomen eller nedsättningen är stadigvarande att arbetstagaren inte kan utföra något arbete av betydelse på arbetsplatsen att arbetstagaren fått sjukersättning enl. beslut från FK.

Hur tar man fram rutiner? Syftet med skriftlig dokumentation är att den skall vara hjälpmedel i arbetsmiljöarbetet, både för arbetsgivaren och arbetstagarna. Det är därför lämpligt att de tillsammans tar fram de dokument som behövs (SAM 2001:1)