Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Samordnad vård och omsorgsplanering

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Samordnad vård och omsorgsplanering"— Presentationens avskrift:

1 Samordnad vård och omsorgsplanering
i slutenvård, öppenvård och hemsjukvård Lokala anvisningar/rutiner för östra länsdelen

2 Planering och planer Det finns oklarheter kring termer och begrepp som behöver klargöras. Planeringsprocessen kontra resultatet av processen som är planen, I lagstiftningen fastslås att en SIP (plan) ska upprättas när behov av samverkan finns, alltså måste en samordnad individuell planering (SIP) genomföras.

3 Begrepp (def. Socialstyrelsen)
Hembesök = öppenvårdsbesök i patients bostad eller motsvarande. En el flera parter.   Samordnad vård- och omsorgsplanering = vård- och omsorgsplanering som utförs gemensamt av berörda inom olika verksamheter. Flera parter. Vårdbegäran = begäran om erhållande av hälso- och sjukvård Samordnad plan vid utskrivning = vård- och omsorgsplan som upprättats vid utskrivning från sluten vård för att beskriva den enskildes fortsatta behov av insatser/åtgärder från hälso- och sjukvård och/eller socialtjänst och som är ett resultat av samordnad vård- och omsorgsplanering Samordnad individuell plan = vård- och omsorgsplan som beskriver insatser/åtgärder som den enskilde har behov av från både hälso- och sjukvård och socialtjänst och som tagits fram genom samordnad vård- och omsorgsplanering Vård-/rehabiliterings-/habiliteringsplan = vård- och omsorgsplan som beskriver hälso- och sjukvård/rehabilitering/habilitering för en enskild patient Genomförandeplan = (inom socialtjänsten:) vård- och omsorgsplan som beskriver hur en beslutad insats praktiskt ska genomföras för den enskilde Standardiserad vårdplan = vård- och omsorgsplan som på förhand fastlagts utifrån systematiskt framtaget kunskapsunderlag och som beskriver rekommenderade hälso- och sjukvårdsåtgärder för specifika hälsoproblem Det finns oklarheter kring termer och begrepp som behöver klargöras. Planeringsprocessen kontra resultatet av processen som är planen, I lagstiftningen fastslås att en SIP (plan) ska upprättas när behov av samverkan finns, alltså måste en samordnad individuell planering (SIP) genomföras.

4 Samordnad vård och omsorgsplanering i slutenvård
Bra rutiner för samverkan mellan kommuner och region vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård är en förutsättning för att ge vårdtagare möjlighet till en obruten vårdkedja. Finns reglerat i SOSFS 2005:27 (Samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård) och i Lag om kommunernas betalningsansvar 1990:1404

5 Samordnad vård- och omsorgsplanering i slutenvård:
ska initieras och startas så snart som möjligt för de patienter som bedöms ha behov av insatser efter vårdepisod på sjukhus. behandlande läkare i slutenvård ansvarar för bedömningen att en patient inte längre behöver sluten vård (är utskrivningsklar). behandlande läkaren ansvarig för att kalla till samordnad vård- och omsorgsplanering samråd med patient, närstående och företrädare för berörda enheter ska ske för att fastställa hur planeringen ska genomföras.

6 Tre sätt att genomföra samordnad vård- och omsorgsplanering
Telefon Videokonferens Fysiskt möte

7 Samordnad vård- och omsorgsplanering i slutenvård:

8 Det finns oklarheter kring termer och begrepp som behöver klargöras.
Planeringsprocessen kontra resultatet av processen som är planen, I lagstiftningen fastslås att en SIP (plan) ska upprättas när behov av samverkan finns, alltså måste en samordnad individuell planering (SIP) genomföras.

9 Det finns oklarheter kring termer och begrepp som behöver klargöras.
Planeringsprocessen kontra resultatet av processen som är planen, I lagstiftningen fastslås att en SIP (plan) ska upprättas när behov av samverkan finns, alltså måste en samordnad individuell planering (SIP) genomföras.

10 Set länsgemensamt dokumentet utgör utgångspunkt

11

12 CHECKLISTA AKTIVITETSFÖRMÅGA INFÖR VÅRDPLANERING
Datum: Patientuppgifter: Upprättad av: FÖRFLYTTNING I OCH UR SÄNG ÄTA OCH DRICKA ☐ Självständig ☐ Behöver hjälp av ____ personer ☐ Behöver hjälp ☐ verbalt stöd ☐ fysiskt stöd ☐ Hjälpmedel: ☐ Behöver tillsyn ☐ Behöver lättuggad mat eller mos-kost SITTANDE Hjälpmedel: ☐ Sitter med tillsyn TOALETTBESÖK ☐ Sitter med stöd av ____ personer UPPRESNING ☐ verbalt stöd ☐ fysiskt stöd ☐ Klarar ej ☐ Kan ej PÅ-OCH AVKLÄDNING Hjälpmedel (t.ex. armstöd): ☐ Klär på/av överkroppen ☐ självständigt ☐ verbalt stöd ☐ fysiskt stöd STÅFÖRMÅGA ☐ Klär på/av underkroppen ☐ Behöver stöd av ____ personer PERSONLIG HYGIEN ☐ Klarar att utföra personlig hygien överkropp GÅNGFÖRMÅGA ☐ Klarar att utföra personlig hygien underkropp ☐ Självständig med gånghjälpmedel Gånghjälpmedel: KOMMUNIKATIONSFÖRMÅGA Belastningsrestriktioner: ☐ Behöver stöd med att förmedla sina behov ☐ Stegmarkera ☐ Ej belasta - antal veckor: ☐ Kan ej tillkalla hjälp/larma Kommentar: Hjälpmedel: (t.ex. bokstavstavla, bilder) ☐ Rullstolsburen ANTECKNINGAR TRAPPGÅNG ☐ Klarar självständigt ☐ Klarar med stöd av ____ personer

13

14

15

16 Set länsgemensamt dokumentet utgör utgångspunkt

17

18


Ladda ner ppt "Samordnad vård och omsorgsplanering"

Liknande presentationer


Google-annonser