Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet"— Presentationens avskrift:

1 Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Alla som bor och är försäkrade i Sverige kan få hjälp med att betala för sin tandvård. Det kallas statligt tandvårdsstöd. Det ger ekonomiskt stöd till dig som behöver tandvård och ett skydd mot höga kostnader. För att du ska kunna ta del av det statliga tandvårdsstödet måste den vårdgivare dvs. tandläkare eller tandhygienist som behandlar dig vara ansluten till Försäkringskassan. Försäkringskassan betalar ersättningen till vårdgivaren som drar av det på sitt pris. Du behöver alltså inte själv göra något för att ta del av stödet. Om du besöker en vårdgivare i Sverige som inte är ansluten till Försäkringskassan har du inte rätt till statligt tandvårdsstöd.

2 Tandvårdsstöd Tandvårdsstöd från året du fyller 23 år
Kostnadsfri tandvård till och med året du fyller 22 år Det statliga tandvårdsstödet allmänt tandvårdsbidrag särskilt tandvårdsbidrag högkostnadsskydd (tandvårdsersättning) Du som är försäkrad i Sverige omfattas av statligt tandvårdsstöd från och med det år du fyller 23 år. Du är försäkrad om du om du bor eller arbetar här. Det finns några undantag från den regeln. Tandvården är kostnadsfri till och med det år du fyller 22 år. Klicka Det finns tre olika statliga tandvårdsstöd Allmänt tandvårdsbidrag Särskilt tandvårdsstöd för dig som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att du har ett ökat behov av tandvård. Högkostnadsskydd vid större behandlingar Det allmänna tandvårdsbidraget är ett bidrag som du kan använda till främst undersökningar och förebyggande tandvård. Den 1 juli varje år får du ett tandvårdsbidrag. Bidraget kan sparas i två år. Pengarna betalas inte ut kontant till dig. Du behöver inte ansöka om bidraget utan meddelar bara tandläkaren eller tandhygienisten att du vill använda ditt tandvårdsbidrag för att betala en del av kostnaden. Särskilt tandvårdsbidrag är ett bidrag för dig som har vissa sjukdomar eller funktionshinder eller som äter vissa mediciner som medför risk för att din tandhälsa försämras. Bidraget kan bara användas till förebyggande tandvård, exempelvis undersökning och tandrengöring. Bidraget är 600 kr per halvår. Bidraget kan delas upp för att användas vid olika besök, men kan inte sparas till nästa halvår. Det är din tandläkare eller din tandhygienist som bedömer om du har rätt till bidraget. Högkostnadsskyddet finns till för dig som har höga utgifter för tandvård. Skyddet innebär att en viss del av dina kostnader betalas av Försäkringskassan. Den ersättning som betalas ut med stöd av högkostnadsskyddet kallas tandvårdsersättning. Du behöver inte ansöka om högkostnadsskydd. Försäkringskassan betalar ersättningen till din vårdgivare som drar av det direkt från din tandläkar- eller tandhygienisträkning.

3 Tandvårdsstöd Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd
T.o.m. 22 år Kostnadsfritt år 300 kronor år 150 kronor 65 år och över 300 kronor Högkostnadsskydd Du får betala upp till kronor själv och får ersättning med… 50 procent av kostnader mellan och kronor 85 procent av kostnader som överstiger kronor Allmänt tandvårdsbidrag Tandvården är kostnadsfri t.o.m. det år du fyller 22 år. Från och med året du fyller 23 år omfattas du av allmänt tandvårdsbidrag. Till och med det år du fyller 29 år är bidraget 300 kronor per år. Från och med det år du fyller 30 år och till och med det år du fyller 64 år är bidraget 150 kronor per år. Från och med det år du fyller 65 år är bidraget 300 kronor per år. Klicka Högkostnadsskyddet börjar gälla när du har fått vård som överstiger kronor. Det innebär att du själv måste betala 3000 kronor. Sedan får du ersättning för… 50 procent av kostnader med ett referenspris* mellan och kronor betalas av Försäkringskassan; resten får du betala själv. 85 procent av kostnader med ett referenspris som överstiger kronor. Det finns tandbehandlingar som inte ingår i högkostnadsskyddet. Tala med din tandläkare om vad som ingår. Den kostnad som inte Försäkringskassan ersätter får du betala själv. Du kan söka ekonomisk hjälp för din tandvård hos din kommun. Tänk i så fall på att göra detta innan behandlingen påbörjas. Din tandläkare är skyldig att ge dig ett kostnadsförslag om du ber om det. * Referenspriset är ett fast pris som bestäms av staten för alla åtgärder som ger rätt till ersättning från högkostnadsskyddet. I referenspriset ingår också kostnader för material. Tandläkarna är inte bundna av referenspriset. De kan välja att ta ut ett pris som är högre eller lägre. Har din tandläkare eller hygienist ett högre pris än referenspriset får du själv betala mellanskillnaden. Frågor och svar: Hur beräknas högkostnadsskyddet? Ersättning från högkostnadsskyddet börjar betalas ut när du fått behandlingar utförda till en kostnad som överstiger kronor. Efter det räknas alla åtgärder du gör under de följande tolv månaderna in i högkostnadsskyddet. Du kan själv bestämma att en ny ersättningsperiod ska börja innan den tidigare har löpt ut. Meddela din tandläkare detta vid besöket när du vill att en ny ersättningsperiod ska startas. Det kan vara fördelaktigt när du står inför en större behandling och ersättningsperioden håller på att ta slut.

4 Exempel högkostnadsskydd
Om en behandling kostar kronor… Du betalar först: 3 000 kr 50% av kostnader mellan – : kr 15% av kostnader som överstiger : + 750 kr Summa (din kostnad): = kr Exempel Klicka En behandling består av åtgärder som sammanlagt har ett referenspris på kronor. Tandläkaren tar ut samma pris som referenspriset. Först får du betala kronor själv. För kostnader mellan och betalar du 50% själv dvs kronor. Försäkringskassan betalar 50%. För kostnader som överstiger betalar du 15% själv dvs. 750 kronor . Försäkringskassan betalar 85%. Det du ska betala är kronor. Då har Försäkringskassan redan ersatt tandläkaren för resterande summa som behandlingen har kostat.

5 Tandvårdsstöd Kvitto på din behandling Abonnemangstandvård
tandvård till ett fast pris Tala med din tandläkare om regler och kostnader Du har rätt att få ett kvitto. På kvittot ska stå vad varje åtgärd kostar hos din behandlare och vad den har för referenspris, så att du lätt kan jämföra. Det ska också stå om du har fått ersättning för en del av kostnaderna från högkostnadsskyddet Klicka Abonnemangstandvård innebär att du ingår ett avtal med din tandläkare om att få tandvård till ett fast pris under tre år. Du betalar lika mycket varje månad, även om du måste gå till tandläkaren många gånger. Du kan använda det allmänna tandvårdbidraget som delbetalning. Om du har ett avtal om abonnemangstandvård kan du inte få ersättning från högkostnadsskyddet för tandvård som ingår i abonnemangsavtalet. Det gäller även om du går till en annan tandläkare än den du har ingått abonnemangsavtalet med. Klicka Tala med din tandläkare om du vill veta mer om regler och kostnader. Frågor och svar: Kan jag få veta i förväg hur mycket det kostar och vad som kommer att göras? Ja, din vårdgivare måste ha en prislista med både pris och referenspris för olika åtgärder. Det ska framgå tydligt av prislistan om tandläkaren tar ut ett högre pris än referenspriset. I prislistan ska det också stå om tandläkaren erbjuder dig någon form av garanti för utförda behandlingar. Du har rätt till skriftlig information från din vårdgivare om vilka material som används för din behandling. Vid mer omfattande behandlingar har du rätt till en skriftlig behandlingsplan.  Jag är inte försäkrad, måste jag betala allt själv? Om du måste gå till tandläkaren innan du blivit försäkrad hos Försäkringskassan kan vi i efterhand utreda din rätt till ersättning. Under tiden vi utreder får du själv betala hela kostnaden för tandvården. Efter ditt tandvårdsbesök kontaktar tandläkaren Försäkringskassan som i sin tur sänder ut en blankett som du ska svara på. Försäkringskassan utreder sedan om du har rätt till svenska socialförsäkringsförmåner eller inte. När du blivit försäkrad hos Försäkringskassan kan du gå tillbaka till din tandläkare och få tillbaka en del av det du har betalat över 3000 kronor. Är du redan försäkrad behövs ingen anmälan till Försäkringskassan.

6 Besök oss Servicekontor över hela Sverige
Nu har du fått en kort information om statligt tandvårdsstöd. Det ger ekonomiskt stöd till dig som behöver tandvård och ett skydd mot höga kostnader. Har du frågor är du välkommen att besöka oss. Klicka Så här kan du göra: Försäkringskassan finns i hela landet. Du kan träffa oss på våra Servicekontor. På servicekontoren arbetar Försäkringskassan tillsammans med två andra myndigheter: Skatteverket och Pensionsmyndigheten. Där kan du få hjälp att fylla i blanketter och ansöka om olika bidrag och förmåner. På vissa orter arbetar vi också tillsammans med Arbetsförmedlingen och kommunen på servicekontoret.

7 www.forsakringskassan.se Information på andra språk
Under “Information in other languages” Boka ett samtal på ditt språk Facebook – ställ frågor och få svar Informationsfilmer Har du tillgång till Internet finns det mer information på Hela webbplatsen finns översatt till engelska. Där hittar du: Information på olika språk under fliken Information in other languages. Möjlighet att boka ett samtal med en handläggare som talar ditt språk. Försäkringskassan på Facebook – här kan du ställa frågor och få svar på olika språk. Informationsfilmer på andra språk, (svenska, engelska, arabiska, somaliska, tigrinja och dari).

8 0771 524 524 Du kan ringa oss Om du talar svenska eller engelska
Du kan också ringa oss. Om du kan svenska eller om du talar engelska kan du ringa till vårt Kundcenter på nummer


Ladda ner ppt "Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet"

Liknande presentationer


Google-annonser