Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rehabilitering och processbeskrivning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rehabilitering och processbeskrivning"— Presentationens avskrift:

1 Rehabilitering och processbeskrivning
Ett komplement till utbildningsmodulen ”Sjukfrånvaro och rehabilitering” Inledning – om materialet Arbetsgivarverket har tagit fram en generell beskrivning av en gemensam rehabiliteringsprocess som ett komplement till utbildningsmodulen om sjukfrånvaro och rehabilitering. Rehabilitering och processbeskrivning

2 Rubrik. Times New Roman, 32 punkter.
Brödtexten är svart. Stil Arial. Storlek 16 punkter. Punkter (om punktlista används) ska vara fyrkantiga.

3 Gemensam rehabiliteringsprocess
Vi som deltagit i gruppen: Johanna Öberg, Konstfack Berit Samuelsson, Örebro universitet Mona Hansson, Lunds universitet Anders Lundén, Trafikverket Johanna Carlblick, Försvarsmakten Marie Asplund Höglund, Luleå tekniska universitet Detta material har tagits fram av medlemmar i Arbetsgivarverkets arbetsmiljö- och rehabiliteringsnätverk: Johanna Öberg, Konstfack Berit Samuelsson, Örebro universitet Mona Hansson, Lunds universitet Anders Lundén, Trafikverket Johanna Carlblick, Försvarsmakten Marie Asplund Höglund, Luleå tekniska universitet

4 Processflöde – översikt
Start – orsaker Personligt samtal Rehabmöte Handlingsplan Processflöde – översikt Översiktsbild av rehabiliteringsprocessen. Uppföljning Avslut

5 Start – orsaker Sjukskrivning Återkommande korttidssjukfrånvaro
Egen begäran På arbetsgivarens begäran Start - orsaker Sjukskrivning: Vid den anställdes sjukanmälan ses eventuellt behov av rehabilitering över. Återkommande korttidssjukfrånvaro: Vid återkommande sjukfrånvaro ses eventuellt behov av rehabilitering över. På egen begäran: Då den anställde själv anser att det finns behov av rehabilitering. På arbetsgivarens begäran: Då arbetsgivaren anser att det finns behov av rehabilitering som t.ex vid missbruk eller sociala omständigheter. Tidiga signaler kan vara om den anställde: Ändrar sitt beteende och börjar fungera sämre i gruppen Börjar få ett mönster i korttidsfrånvaron, ofta borta på fredag och/eller måndag Förefaller påverkad av droger eller alkohol Drar sig undan, pratar mindre och deltar inte på fikarasten eller vid andra sociala evenemang Visar mindre intresse för arbetet, håller sämre ordning och kvalitet, svårt med deadlines Har problem i privatlivet, till exempel en pågående skilsmässa, som påverkar arbetet

6 Personligt samtal Tidig kontakt
Ta reda på status – bedöm eventuellt behov av rehabilitering Se eventuella direkta åtgärder Löpande kontakt Dokumentera samtalet Vid behov av ytterligare insatser – genomför rehabmöte Personligt samtal Tidig kontakt: Ta reda på status – bedöm ev. behov av rehabilitering: Genom ett tidigt samtal med den anställde kan du kanske ta reda på vad problemet är och se vilka möjligheter som finns att reda ut situationen. Ibland kan enbart samtalet lösa mycket. Se eventuella direkta åtgärder: Ex. anpassning av arbetssituationen (tid, arbetsplats, organisation, arbetsuppgifter). Löpande kontakt: Följ upp under pågående sjukskrivning/rehabilitering. Dokumentera samtalet: Kom ihåg att alltid dokumentera vad som händer och vad som överenskommits. Vid behov av ytterligare insatser – genomför rehabmöte: Om inte ovanstående insatser räcker till – genomför rehabmöte.

7 Rehabmöte Förbered möte Ta fram underlag
Se över vilka som ska delta i mötet Förbered den anställde på mötet och syftet med detta Rehabmöte Förbered möte: - Ta fram underlag: Se tidigare sjukskrivningar och annan frånvaro, ev. medicinskt underlag, andra signaler som t.ex. ändrat beteende eller sociala omständigheter. Hur det fungerar i arbetssituationen med arbetsuppgifter, kollegor etc. Se över vilka som ska delta i mötet: Tänkbara deltagare – chef, anställde, företagshälsovård och/eller annan medicinsk kompetens, Försäkringskassa, Arbetsförmedling, HR-stöd. Förbered den anställde på mötet och syftet med detta: Informera den anställde om syftet med mötet, vilka rutiner arbetsgivaren har samt vilket ansvar arbetsgivaren och den anställde har i rehabprocessen. Förbered den anställde på vilka deltagare som kommer att vara med på mötet och informera om att den anställde kan ta med en facklig representant eller annan person som den anställde har förtroende för.

8 Rehabmöte – forts. Genomför mötet Utred möjligheter för återgång i arbete och de åtgärder som är aktuella Anpassning av arbetet (tid, arbetsplats, arbetsuppgifter och organisation) Stöd från andra aktörer (företagshälsovård med flera) Dokumentera mötet Mötet kan utgöra underlag till en beskriven handlingsplan Rehabmöte – forts. Genomför mötet: Utred möjligheter för återgång i arbete och de åtgärder som är aktuella: Gå igenom framtagna underlag och nuvarande arbetssituation för att skapa en gemensam bild av situationen. Hur påverkar sjukdomen arbetsförmågan och vilka åtgärder behövs samt kan genomföras för att öka arbetsförmågan. För att få ett så bra underlag som möjligt kan det vara aktuellt att genomföra en arbetsförmågebedömning. Dokumentera mötet: Kom ihåg att alltid dokumentera vad som händer och vad som överenskommits. Mötet kan utgöra underlag till en beskriven handlingsplan: När det är lämpligt upprättas handlingsplan vid rehabmötet. *Rehabmöte kontra avstämningsmöte: Försäkringskassan kallar till avstämningsmöte men arbetsgivaren äger rehabmötet vilket kan samordnas med ett avstämningsmöte.

9 Handlingsplan Handlingsplan – innehåll
Beskrivning av mål och aktiviteter Utse ansvariga för aktiviteterna Tidpl Bestäm tid för uppföljning och/eller nytt rehabmöte Dokumentera Handlingsplan ”Plats för egen text”

10 Uppföljning Utvärdering av handlingsplan Vad som genomförts
Hur det har gått Vad som återstår att göra Eventuella tillkommande aktiviteter Uppföljning Det är viktigt att göra uppföljning kontinuerligt så att planerade åtgärder blir gjorda i tid och att justeringar för nya omständigheter beaktas och läggs in i planen.

11 Avslut Återgång till annat arbete hos arbetsgivaren:
Avslutande rehabmöte Alternativa avslut Återgång till ordinarie arbete hos arbetsgivaren Återgång till annat arbete hos arbetsgivaren Avsluta anställningen Avslut Avslutande rehabmöte: Innehålla en beskrivning av genomförd rehabilitering. Kan hänvisas till de handlingsplaner som finns. Det ska framgå om anpassningar av arbetsplatsen gjorts, om arbetsförmågebedömning är genomförd, om omplaceringsutredning är genomförd, vad resultatet blev av rehabiliteringen. Alternativa avslut: - Återgång till ordinarie arbete hos arbetsgivaren: Ambitionen är att den anställde ska återgå i ordinarie arbete så snart som möjligt och i de flesta fall inom 180 dagar eller i undantagsfall inom 365 dagar. Återgång till annat arbete hos arbetsgivaren: Så snart det kan konstateras att återgång till ordinarie arbete ej är möjligt ska omplacering till annat arbete hos arbetsgivaren utredas. - Avsluta anställningen Huvudregeln är att sjukdom inte är saklig grund för uppsägning. I praxis har dock AD funnit att denna regel inte är absolut. Undantaget ska emellertid tolkas oerhört restriktivt. Arbetstagaren ska till följd av sin sjukdom inte kunna utföra något arbete av betydelse – med eller utan arbetsanpassning. Arbetsgivaren har bevisbördan för detta påstående samt att tillståndet är varaktigt. Det är därför viktigt att arbetsgivaren har fullgjort sitt rehabiliteringsansvar och att alla åtgärder finns dokumenterade.

12 Kontakta oss gärna!


Ladda ner ppt "Rehabilitering och processbeskrivning"

Liknande presentationer


Google-annonser