Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nordiska språk.
Advertisements

Finska.
Finnarnas förhistoria
Minoritetsspråk i Sverige
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Svenska minoritetsspråk
KRISTENDOMEN. PLANERING 1: Historia 2: Helig skrift 3: Speciella riter 4: Centrala gestalter 5: Gudssynen.
Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,
NORSKA. Vad vet ni om Norge? Städer Författare Idrottsmän Skådespelare Musiker Film Konstnärer.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
SAMISKA. 1. Sydamiska 2. Ume samiska 3. Pitesamiska 4. Lulesamiska 5. Nordsamiska 6. Skoltsamiska 7. Enarsamiska 8. Kindisamiska 9. Tersamiska.
Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
KEDJAN AV HJÄLP BÖRJAR MED DIG Hungerdagen 15 – Du kan hjälpa! Kuva: Leena Koskela Hungerdagen 15 – 17.9.
Högtider Chanukka-Judendom.
Guds utvalda folk - förbundsfolket
Språkriktighet.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Vikingatiden Historia åk 4
Språkhistoria.
Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det?
Svenska som andraspråk 1
Religion - vad är det?.
Meänkieli.
Romani chib.
När hotet ständigt var närvarande
Inför det muntliga nationella provet i svenska
Vikingatiden Historia åk 4
Staden Geografi åk 4.
Språkens samhörighet.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Finska som minoritetsspråk
Ett land och ett folk i flera länder
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
De fyra elementen.
Vad ska vi arbeta med? En ledtråd:
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Verkar otroligt ! General Dwight D. Eisenhower hade rätt när han gav order om att man skulle göra filmerna och ta fotona.
Varför bor vi där vi bor? Vi blir allt fler.
Språkhistoria nordiska språk minoritetsspråk
Finland.
Upplysningen 1700.
Vilka får plats hos oss? Välkomna till en eftermiddag omkring Mångfald, Värdegrund och bemötande Ledarforum 2018.
C A B D Vems påstående stämmer?
“Vi har nationaldag den 8 april”
Judendomen.
CASE Jolanda Riissanen
Språkförhållanden i sverige och övriga norden
LOKOMOTIVET!!!.
Svara på frågorna genom att använda texten på s
En modell för flerspråkighet i förskola och förskoleklass
Homo sapiens.
Andningsorganen O2.
Nominativ Ackusativ Dativ
Mobiltelefonins utveckling
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
Min läsportfolie.
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Mänskliga rättigheter -
Förslag på Power-Point för introduktioner till:
Catha Glaas Herrängens skola
Historia HT 2018 Catharina Glaas, Marlene Sjölander
FO GEMIS (Gemensam informationsstruktur) Anna Vikström HSF
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

Finska

Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det finska språket och det estniska språket är nära besläktade, men det ungerska språket inte är lika likt. Exempel på ord i de finska och estniska språket är käsi som då betyder hand och på ungerska så heter det kéz. Det uttalas ungefär likadant, men i det ungerska språket så finns det allt fler bokstäver som används oftare.

Varför detta språk är ett minoritetsspråk i Sverige. Det finns många anledningar till varför det finska språket är ett minoritetsspråk i Sverige, men en av de största är på grund av att det var många finnar som flyttade till Sverige under som då genomgick språkbyten. Trots språkbyten så höll sig finnarna till att tala både finska och svenska ända till 1960-talet då det kom fram som en lag i Sverige att det finska språket skulle bli ett minoritetsspråk i Sverige.

Suomen on Ruotsen Trots att språket är ett minoritetsspråk i Sverige så betyder det inte att det behöver vara likt det svenska språket, majoriteten av de finska orden är absolut inte lika de svenska. Rättare sagt så kommer de två språken inte alls från samma språkgren, svenskan tillhör den germanska grenen medan finskan tillhör den uraliska språkfamiljen.

Exempelvis på ord finska-svenska: Paita-Skjortna Kivi-Sten Sauna-Bastu Maito-Mjölk Sininen-Blå Venäjä-Ryssland

Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Det svenska minoritetsspråket finska talas av cirka 5 miljoner människor runt om i världen. Det pratas först och främst i Finland, men också i Sverige, Norge och Ryssland. Man tror att mellan och människor kan prata finska i Sverige. Av dessa är dem allra flesta sverigefinnar.

Vilka lagar som styr att det här språket är just ett minoritetsspråk? Det bestämdes vilka som skulle vara Sveriges minoritetsspråk år Ville man vara med i det europeiska finrummet, vara man tvungen att erkänna sina minoriteter. Eftersom Sverige är med i EU måste vi rätta oss efter deras bestämmelser. År 2000 införde de konventionen för nationella minoritetsspråk och det var då vi bestämde oss för bl.a. finska. Det finns ingen bestämmelse om att minoritetsspråket måste ha en viss bakgrund inom landets historia, men diskussionen fördes i den riktningen när lagen sattes i verket. Helst skulle språket ha talats på svensk grund i minst 100 år. Ett annat ”krav” som fanns var att gruppen ville ha minoritetsspråksstatus.

Ievas Polka I