Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förslag på Power-Point för introduktioner till:

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förslag på Power-Point för introduktioner till:"— Presentationens avskrift:

1 Förslag på Power-Point för introduktioner till:
- Opinionsbildning/kommunikation - Vår organisation och det parlamentariska systemet

2 Introduktion till Opinionsbildning och kommunikation

3 Retorikens beståndsdelar
Ethos är det begrepp inom retoriken som används för att definiera en talares trovärdighet. Logos vädjar till förnuft och fakta. Att vid övertygelse hänvisa till fakta, förnuft och realism skapar starka och trovärdiga argument. Pathos handlar om de starka känslor som en talare söker väcka hos sina åhörare, samt de känslor som faktiskt väcks hos publiken. Denna sinnesrörelse står oftast i samklang med de känslor som talaren själv visar.

4 Talets delar Inledning (Ska väcka uppmärksamhet och nyfikenhet)
Bakgrund/berättelse (Ge en bakgrund, kort och koncentrerat, fakta) Förslag/tes (Talets kärna. Vad du vill ha sagt, tydligt och kortfattat. Till exempel: Därför… Vi måste… Jag anser… Vi behöver…) Argumentation och motargument (Argumentera med bevis och belägg. Till exempel: För det första… För det andra… Sist men inte minst… Visa att motståndarnas argument inte håller t.ex. Då kan ni ju tycka att… Era invändningar kan vara… Till det vill jag säga att…) Avslutning (Repetera och sammanfatta t.ex. Det finns två vägar att gå… Vi vill

5 Introduktion till Vår organisation och det parlamentariska systemet

6 Vår organisation Medlem Förening Arbetarekommun Kommun Partidistrikt
Landsting/Region Riksdag Kongress Partistyrelse/VU Europaparlamentet

7 Vår Organisation Medlem Som medlem är du grunden i vår organisation. Det är du som påverkar politiken genom att komma med politiska förslag och välja andra medlemmar till förtroendeuppdrag, eller själv bli vald. Du bestämmer själv hur pass aktiv du vill vara och hur du engagerar dig.

8 Vår Organisation Föreningar De socialdemokratiska föreningarna och klubbarna samlar medlemmar som delar de socialdemokratiska värderingarna. Runt om i landet finns ca föreningar Dessa ska utveckla medlemskapets värde, forma politiska förslag i dialog med medborgarna och inte minst verka för att fler ska välja att bli medlemmar i Socialdemokraterna. Föreningens medlemmar väljer en egen styrelse och beslutar om sin verksamhet och vilka frågor de vill driva.

9 Vår Organisation Arbetarekommunen Alla föreningar i en kommun samlas i en arbetarekommun. Det finns 290 arbetarekommuner i landet. Arbetarekommunen planerar och leder partiets deltagande i allmänna val i kommunen samt utvecklar och samordnar den lokala facklig-politiska verksamheten. Man ansvarar också för att löpande utveckla medlemskapets värde och verka för att fler ska välja att bli medlemmar i Socialdemokraterna. Arbetarekommunens medlemmar väljer även en styrelse som företräder Socialdemokraterna i hela kommunen.

10 Vår Organisation Partidistrikten Alla arbetarekommuner samlas i ett partidistrikt som i de flesta fall omfattar ett län. De 26 partidistrikten har ansvar för politiken i landstinget/hela regionen, hålla kontakt med andra organisationer, utveckla och samordna facklig-politisk verksamhet samt verka för att fler ska välja att bli medlemmar i Socialdemokraterna. Partidistriktets medlemmar väljer en styrelse för hela distriktet och vilka som ska representera partiet i landsting och riksdag

11 Vår Organisation Partikongressen Partiets högsta beslutande organ är partikongressen, som består av 350 valda ombud. På kongressen bestäms de riktlinjer som Socialdemokraterna i kommun, landsting och riksdag sedan utvecklar förslag ifrån. Varje partidistrikt får ombud i proportion till medlemsantalet. Kongressombuden väljs av medlemmarna i distrikten. Partikongressen träffas vart annat år.

12 Vår Organisation Partistyrelsen Partistyrelsen leder partiets verksamhet, i överensstämmelse med partiets program, stadgar och kongressbeslut. Partistyrelsen är partiets högsta beslutande organ då partikongressen inte är samlad.

13 Vår Organisation Verkställande utskottet Den omedelbara ledningen av partiets verksamhet har det verkställande utskottet, VU, hand om. VU ansvarar för att fattade beslut blir utförda, och har arbetsgivaransvaret för de anställda vid partistyrelsens kansli. Partikongressen väljer ordföranden och partisekreteraren i VU särskilt. Ordföranden för S-kvinnor, SSU, Tro och solidaritet, S-studenter och HBT-S har yttrande- och förslagsrätt i det verkställande utskottet, men inte rösträtt.


Ladda ner ppt "Förslag på Power-Point för introduktioner till:"

Liknande presentationer


Google-annonser