Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ett land och ett folk i flera länder

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ett land och ett folk i flera länder"— Presentationens avskrift:

1 Ett land och ett folk i flera länder
Samer del 1 Ett land och ett folk i flera länder

2 Sápmi Samerna är ett ursprungsfolk som i många tusen år levt i ett område som idag är fyra länder; Ryssland, Finland, Sverige och Norge. Här bor ungefär samer. Ett ursprungsfolk har levt i samma område genom historien, långt innan andra kom dit.

3 Flaggan Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Den gröna färgen betyder naturen och det som samerna lever av. Den blå färgen står för det livsviktiga vattnet. Den röda för eld, värme och kärlek. Den gula för solen och ett långt liv.

4 Renarna är viktiga I alla tider har samerna levt av renskötsel. Jakt och fiske. I Sverige, Norge och Finland finns det – renar i varje land. Det är bara samer som får äga renar och använda mark till renbete. Ungefär 10% av samerna lever på renskötsel.

5 Renskötsel Renarna strövar fritt i sina hjordar mellan sommarbetet i fjällen och vinterbetet i skogen. Flera samebyar kan ha renar i samma hjord. Man märker renarna i örat för att veta vems som är vems. Av renarna får man kött som man äter och säljer. Av huden gör man skinnfällar, skor och väskor. Av hornen kan man göra redskap och smycken.

6 Snöskotrar och GPS Samerna har alltid följt sina renars vandringar.
Nu för tiden gör man det med snöskoter på vintern och fyrhjulingar eller terrängbilar på sommaren. Förr hade renarna pinglor runt halsen för att man skulle höra dem. Idag har de en GPS-sändare och ägaren kan se vart de är i mobilen. Ibland används helikopter för att övervaka renarna. Eftersom tekniken gör att samerna lättare kan ta sig till hjordarna behöver de in te följa med renarna hela tiden.


Ladda ner ppt "Ett land och ett folk i flera länder"

Liknande presentationer


Google-annonser