Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

MIDSOMMAR. Den ljusa natten vänder Midsommar är Sveriges stora sommar­fest. Värmen har kommit och nätterna är långa och ljusa. Midsommarstången kläs och.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "MIDSOMMAR. Den ljusa natten vänder Midsommar är Sveriges stora sommar­fest. Värmen har kommit och nätterna är långa och ljusa. Midsommarstången kläs och."— Presentationens avskrift:

1 MIDSOMMAR

2 Den ljusa natten vänder Midsommar är Sveriges stora sommar­fest. Värmen har kommit och nätterna är långa och ljusa. Midsommarstången kläs och reses, vi binder kransar och äter jordgubbar.

3 Midsommar är en högtid som firas kring sommarsolståndet. Det är det dygn som har den längsta dagen och kortaste natten på året. I norra Sverige går solen aldrig ned.. Högtid är ett tillfälle när man bryter vardagens sysslor för att fira något.

4 Det är inte ovanligt att hela släkten samlas för att fira sommarhögtiden tillsammans. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

5 Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Den kallas ibland för majstång, eftersom den i Tyskland och på övriga kontinenten reses i samband med förstamajfirandet. I Sverige flyttades traditionen till midsommar, helt enkelt för att klimatet är kyligare här och att löven till stången inte har hunnit slå ut i maj. Sång- och ringlekar och långdans är vanliga nöjen.. Foto: Britt-Louise Spets

6 Små grodorna är lustiga att se……

7 Små grodorna, små grodorna är lustiga att se. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se. Ej öron, ej öron, ej svansar hava de! Ej öron, ej öron, ej svansar hava de! Ko-ack-ack-a, ko-ack-ack-a, Ko-ack-ack-ack-ack-a. Ko-ack-ack-a, ko-ack-ack-a, Ko-ack-ack-ack-ack-a.

8 Midsommarnatten är förknippad med kärlek. Att tända midsommarbål och dansa kring eldarna är troligen en av de tidigaste midsommarsederna. Dansen och lekarna är gamla inslag i midsommarfirandet och var ett sätt för ungdomarna att lära känna varandra närmare. Sed är ungefär synonymt med tradition.

9 Vid midsommar är det i Sverige vanligt att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som serveras med dill. Många dricker snaps till maten.

10 Med midsommar börjar sommaren på riktigt. Bordet är dukat för en midsommarlunch.

11 Midsommarnatten var enligt folktron en magisk natt, i kärlekens tecken. På vägen hem ska flickorna enligt gammalt skrock plocka sju sorters blommor och lägga under huvudkudden. Den blivande mannen ska då visa sig i drömmen. Ett skrock – är något som man tror på

12 Ö NSKAR SABIHA


Ladda ner ppt "MIDSOMMAR. Den ljusa natten vänder Midsommar är Sveriges stora sommar­fest. Värmen har kommit och nätterna är långa och ljusa. Midsommarstången kläs och."

Liknande presentationer


Google-annonser