Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vikingatiden Historia åk 4

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vikingatiden Historia åk 4"— Presentationens avskrift:

1 Vikingatiden Historia åk 4
Källor och fynd Vikingatiden Historia åk 4

2 Runor Under Järnåldern började människorna i Norden att använda skrivtecken. Dessa kallades runor. Runa betyder hemligt tecken. Man trodde att runorna hade en magisk kraft. Vikingarnas alfabete kallades Futhark därför att de sex första bokstäverna bildar det ordet. De ristade runorna i trä eller sten. Ofta ristades de i träslaget bok, därifrån kommer namnet bokstav. De mesta runorna i trä har ruttnat bort, men många i sten finns kvar, allra mest i Uppland. Runorna skrevs på runstenen i slingrande banor. Ofta hade de formen av ormar eller drakar.

3 Minnessten En runsten var en minnessten. Där kunde man läsa om berömda personer som vikingar som hade gjort långa resor eller kämpat tappert och dött. När en mäktig hövding hade dött sände släktingarna bud efter runristaren som högg in en minnestext. Några texter man hittat på trä och benbitar; ”Ragnar reste denna sten efter sin bror Gunnar som föll i England” ”Nu är här stort bråk” ”Älskar du mig, jag älskar dig Gunhild.”

4 Skrivna källor Det finns få skrivna källor från Vikingatiden förutom runstenar. En arab som hette Ibn Fadlan skrev en reseberättelse om när han träffat på vikingarna i Ryssland. ”En morgon får jag vara med när de tvättar sig. En trälkvinna kommer in till hövdingen med ett fat vatten där han tvättar sitt ansikte, händer och hår. Han snyter sig och spottar i fatet. Sen gör näste man lika dant i samma vatten och fatet går runt tills alla har tvättat sig.”

5 Birka Det fanns många små gator och gränder. I husen bodde hantverkare med sina familjer. Det kunde vara guldsmeder, krukmakare, pälsmakare, skomakare m.m. De flesta husen var byggda av timmer. På gatorna låg det stockar. Det blev som en trottoar så att man inte blev smutsig eller våt om fötterna. Det fanns även bondgårdar vid staden. Man tror att någon slags kung styrde i Birka. Under vikingatiden fanns det en stad på ön Björkö mitt i Mälaren. Antagligen var det Sveriges första stad. Det bodde ca 1000 personer i Birka och det var en stor stad på den tiden. På vikingatiden gick det snabbast att fara med båt och Birka hade en stor hamn. Många köpmän från andra länder kom hit för att köpa och sälja varor. Man fick vara försiktig när man seglade in i hamnen för under vattnet fanns vassa pålar som skulle skydda staden från fiender. Det fanns en jordvall med ett högt staket av stockar runt staden.

6 Utgrävningar Man gräver fortfarande ut Birka. Många fynd visar på att det var en rik och livlig stad. Det var smutsigt, sopor slängdes på gatorna där grisar gick och bökade. Strax utanför Birka har man hittat flera små kullar som är gravhögar. Där har man hittat att rika män fick med sig svärd, glasbägare, mat , knivar och ibland till och med trälar och hästar i graven. Kvinnor fick med sig smycken. Man vet inte varför Birka dog ut ca e.Kr. Kanske var det sjukdom eller ett dödligt överfall. Eller så var det landhöjningen som gjorde att skeppen inte kom fram.

7 Stödord Runa, futhark Runsten Berömda personer
Ibn skriver om vikingarna Birka, Björkö, stad Hamn Hantverkare Utgrävningar Gravar


Ladda ner ppt "Vikingatiden Historia åk 4"

Liknande presentationer


Google-annonser