Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Meänkieli.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Meänkieli."— Presentationens avskrift:

1 Meänkieli

2 Hur många pratar meänkieli i Sverige
personer pratar meänkieli. Finlanssvenska människor förstår ganska lätt meänkieli men dom som pratar finska förstår inte så mycket om dem inte kan svenska. Många ord är just tagna från svenskan. Meänkieli består av tre huvuddialekter: Tornedalsfinska i Pajala, Övertorneå och Haparanda.  Gällivarefinska i Gällivare kommun. I Kiruna Kommun används fyra benämningar: jukkasjärvifinska, vittangifinska, lannankieli eller rättare sagt finska.

3 Meänkielis historia Svensk-ryska kriget 1809
När Sverige förlorade Finland till Ryssland började Tornedalen att försvenskas och man gjorde det förbudet att prata annat språk än svenska, all undervisning skulle vara på svenska och det var förbjudet att prata annat språk än svenska på rasterna. Finska självständigheten När Finland blev självständigt från Ryssland 1917 uppstod det en debatt om finsktalande Tornedalen skulle tillhöra Finland eller Sverige, eftersom svensktalande Åland tillhörde Sverige.

4 Minoritetsspråk För att ett språk ska bli ett minoritets språk måste det ha talats i Sverige i över 100 år.  I dag är meänkieli ett hotat språk. Ett speciellt problem är att det inte finns ett bestämt sätt att skriva meänkieli på. Både den allra första ordboken och den första grammatikboken kom först på 1990-talet. Då uppstod en rörelse för att bevara meänkieli levande och att utveckla och "spara"  språket.

5 Lagen om nationella minoritet
I meänkieli är det EU-lagarna som gäller. 

6 Film och ord Barn = Kläppi Bil= Piili Dansa= Tansata Potatis= Pottu
Telefon= Telefooni

7 Framtiden för minoritetsspråk
Man väljer bort minoritetsspråken


Ladda ner ppt "Meänkieli."

Liknande presentationer


Google-annonser