Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska"— Presentationens avskrift:

1 Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Teckenspråk

2 Hur kan ett språk bli nationellt minoritetsspråk?
De här språken har talats i Sverige i minst tre generationer, eller ungefär hundra år. Då kan ett språk bli ett nationellt minoritetsspråk. De som talar ett minoritetsspråk har särskilda rättigheter.

3 Samiska Samiskan har flera språk och dialekter
Samiskan är ett finsk-ugriskt språk. Samiskan är släkt med finskan. Redan när Bibeln skulle översättas märktes det att det var svårt att skapa ett enda samiskt skriftspråk. Det beror på de många dialekterna. Därför har samiskan fått ett skriftspråk först på 1900-talet. Rikt nyanserat språk inom vissa områden.

4 Romani chib Romerna fanns från början i Indien. De lämnade området på 1000-talet. Romani chib är ett indoeuropeiskt språk. I Europa talar mellan 14 och 17 miljoner människor romani chib. Men det är inte huvudspråk i något land. Många dialekter.

5 Jiddisch I dag bor cirka 20 000-25 000 judar i Sverige.
Jiddisch har funnits i tusen år. Jiddisch är en blandning. Det är format av hebreiskan. En del kända lånord i den amerikanska engelskan kommer från jiddisch. Exempel är ’schmuck’ (klantskalle) och ’boss’ (chef).

6 Finska I dag talar ungefär 300 000 människor finska i Sverige.
Finska är ett finsk-ugriskt språk. I finska uttalas varje bokstav alltid på samma sätt. Det finska språket skrivs därför alltid som det uttalas. Om svenskan skulle fungera så, skulle ’moln’ stavas som ’måln’.

7 Finska Finskan har diftonger. Diftong - två vokalljud efter varandra; hörs i flera svenska dialekter; till exempel i gotländskans uttal av 'sten' - 'stain’ Finskan har något som de andra nationella minoritetsspråken i Sverige saknar. Det är huvudspråk i ett eget land, Finland.

8 Meänkieli Ett annat ord för meänkieli är tornedalsfinska.
Meänkieli är ett finsk-ugriskt språk. Det pågår ett arbete att skapa ett skriftspråk för meänkieli. Meänkieli är ett hotat språk.

9 Teckenspråk Inte status som nationellt minoritetsspråk än men
näst intill.


Ladda ner ppt "Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska"

Liknande presentationer


Google-annonser