SAMISKA. 1. Sydamiska 2. Ume samiska 3. Pitesamiska 4. Lulesamiska 5. Nordsamiska 6. Skoltsamiska 7. Enarsamiska 8. Kindisamiska 9. Tersamiska.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Minoritetsspråken i Sverige
Advertisements

Nordiska språk.
Svenska minoritetsspråk
Sveriges ursprungsfolk
Finska.
Tillämpning av minoritetsspråklagen inom Norrbottens Läns Landsting
Minoritetsspråk i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Elevråd på SFI vad är det?. Du som är elev på SfI har möjlighet att påverka din utbildning. Det betyder att du kan tala om vad som fungerar bra och vad.
Svenska minoritetsspråk
Intensivperiod i svenska -förskoleklass v.4 – v
KRISTENDOMEN. PLANERING 1: Historia 2: Helig skrift 3: Speciella riter 4: Centrala gestalter 5: Gudssynen.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Quizz Nordisk Biblioteksvecka ) Vad heter Pippis två vänner?
Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
Svenskans fem nationella minoritetsspråk
R EPETITION INFÖR PROV I S AMHÄLLSLÄRA. Följande sidor ur boken skall läsas inför provet: 12-30, Repetera med hjälp av frågorna i boken och dessa.
Vad är musik? Namn på skolan.
Europas sista vildmark?
Detta är miljömåltider
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Språkhistoria.
Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det?
Svenska som andraspråk 1
Religion - vad är det?.
Kolonialism/Imperialism
Samiska.
Fair play Samhällskunskap åk 4.
Musikvideon.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Finska som minoritetsspråk
Finland – ett land med många ansikten
Företagspresentation
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
SPRÅKSOCIOLOGI. Norrländska..
Fredagsmys Vecka 6.
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
Elevråd på SFI vad är det?.
Elevråd på SFI vad är det?.
Kristendomen.
Religion och identitet
Vad ska vi arbeta med? En ledtråd:
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Filialen i Köping En del av Västerås folkhögskola, funnits sedan 2014
Finland.
Religion.
Finland (Suomi) Av:Sebastian.
Upplysningen 1700.
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
Minoritetsspråken i Sverige
“Vi har nationaldag den 8 april”
Hinduismen Den äldsta världsreligionen, flera tusen år gammal!
Våra medier.
Så styrs Sverige.
Språkförhållanden i sverige och övriga norden
En modell för flerspråkighet i förskola och förskoleklass
Ett klasslöst samhälle
Information Språkval.
Hur påverkar tobak oss i skolan och människor i världen?
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Mänskliga rättigheter -
Om Tro.
Presentationens avskrift:

SAMISKA

1. Sydamiska 2. Ume samiska 3. Pitesamiska 4. Lulesamiska 5. Nordsamiska 6. Skoltsamiska 7. Enarsamiska 8. Kindisamiska 9. Tersamiska.

Hur många talar språket idag i Sverige/världen Samiska är ett urspråk som talas i sameland, dem nordligaste delarna av Sverige, Norge, Finland och den ryska Kolahalvön. Det har sitt ursprung från den finsk-ugriska språkgruppen. Samiskan är uppdelad i flera olika grupper med olika dialekt, Nordsamiska, lulesamiska, Kildinsmiksa och sydsamiska.Är dem största grupperna det finns även andra men med mycket få anhängare. Antal personer som pratar Samiska beräknas ara ungefär varav i Norge, 7000 i Sverige, 3000 i Finland och 1000 i Ryssland.Norsamiskan pratas av 75% av dem samisktalande (17000) Lulesamiska pratas av 2000 – 3000, kinisamiska 650, Sydsamiska 300 – 500.

Samiskans ursprung Samiskan har sitt ursprung i centrala Ryssland, i trakterna kring floderna Volga och Oka för ca 4000 år sedan. Sedan är det lite oklart hur språket har rört sig till sampi men antagligen har handelsmän eller plundrare fått med sig språket från Ryssland. Sedan har det influensernas med andra språk bland annat av dem baltiska språken och framförallt Finska. Sen har de då cirka vid Kristus födelse tid blivit språket samiska med många olika varianter och dialekter.

Varför detta språk är ett minoritetsspråk i Sverige/Vilka lagar som styr att det här språket är just ett minoritetsspråk Det som gör samiska till minoritetsspråk i Sverige är för att det har talats runt flera hundra år runt om i Sverige. Och många medborgare tycker detta ska bli ett officiellt språk i Sverige. År 2009 så blev samiska ett officiellt språk i lagen och kan definieras som ett av huvudspråken i Sverige. Först så ansågs inte samiska som bara ett språk, det ansågs som flera olika språk och dialekter inom detta språk. Det blir allt fler och fler som läser samiska det börjar också komma att på få gymnasium kan man nu välja en inriktning mot att läsa samiska i skolan. De länder som nu detta språk talas i är Sverige, Norge, Finland och en del av Ryssland. Just nu så anser man att runt Människor pratar samiska i Sverige så man har nu startat en ny radio och nyhets program i språket samiska.

5_Acmws