Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur påverkar tobak oss i skolan och människor i världen?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur påverkar tobak oss i skolan och människor i världen?"— Presentationens avskrift:

1 Hur påverkar tobak oss i skolan och människor i världen?
TOBAKSFRI SKOLTID NU! Idag ska vi prata om tobaksfri skoltid och hur tobak påverkar oss både på en global nivå, men också på nationell och lokal nivå (hur det påverkar oss i skolan). Hur påverkar tobak oss i skolan och människor i världen?

2 PROBLEMEN MED TOBAK - GLOBAL NIVÅ
Nikotinförgiftning Miljöförstöring Barnarbete Människohandel Slavarbete Hur påverkar tobaksindustrin oss på en global nivå då? Jo, industrin påverkar människor på flera olika sätt. Här är några av de exemplen av hur tobak påverkar människor på global nivå. Människohandel: Människohandel förekommer på plantagerna och drabbar människor i flera olika länder. Personer tvingas resa över gränser för att sedan tvingas jobba på plantagerna. Detta är en form av modernt slaveri. Nikotinförgiftning: De som jobbar med tobaksplantorna får oftast nikotinförgiftning. Att plocka bladen och samla ihop gör att kroppen tar upp det farliga ämnet nikotin från plantorna genom huden. De som jobbar får därför i sig lika mycket nikotin som om de skulle röka 50 cigaretter per dag. Miljöförstörelse: För att kunna odla tobaken behövs mark, därför skövlar man 200 000 hektar skog årligen bara för att få plats med tobaksplantor. Det här skapar stora problem för naturen och människor som bor i närheten. Dessutom så kommer gifter ut i marken av plantorna och olika bekämpningsmedel. Barnarbete: I plantagerna där de odlar tobak så är det många barn som arbetar. Detta för att deras familjer inte har råd att skicka de till skolan. Oftast ägs plantagerna av familjeföretag och fattiga människor utnyttjas dagligen. De stora tobaksföretagen har gått ihop och bestämt priserna på tobaken, så inget av företagen betalar högre än någon annan, vilket innebär att priserna pressas och arbetarna får sämre lön. Slavarbete: Det förekommer också slavarbete på plantagerna. Ofta är det personer som inte har råd att betala sina sjukhusräkningar eller liknande som blir lurade av representanter från tobaksföretagen. De blir lovade ett jobb i utbyte mot att de får sina räkningar betalda. Det händer också att de tar ens pass och det slutar med att de inte får lön för sitt arbete.

3 HÅLLBAR UTVECKLING Social, ekonomisk och ekologisk utveckling
Globala Utvecklingsmålen Ska säkerställa utveckling men också jämlikhet och rättvisa i världen - 13 av 17 mål går inte uppnå så länge vi har tobak : Hållbar utveckling är ett koncept som har tagits fram för att världen ska gå framåt och utvecklas, utan att andra behöver lida. Detta ska vara både socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Detta betyder att varken ekonomier i vissa länder, personer eller miljön ska bli lidande av produktioner till exempel. Så, om tobaksindustrin hade velat tjäna pengar för att ekonomin skulle växa, men skulle vara en hållbar industri, så hade det inte funnits barn- och slavarbete, personerna som jobbar inom industrin skulle tjäna mer pengar, miljön hade inte förstörts. FN har också tagit fram 17 mål för att detta ska uppnås, dessa kallas för de globala utvecklingsmålen. Dessa mål ska världen ha uppnått år 2030. 13 av 17 mål kan INTE uppnås så länge vi har tobak i världen, då det skapar sjukdomar, förstör miljön, inte är en hållbar produktion och förstör människors liv. DETTA BETYDER ATT TOBAK INTE ÄR HÅLLBART ELLER BRA FÖR VÄRLDEN!

4 PROBLEMEN MED TOBAK - GLOBAL NIVÅ
Tobak hindrar hållbar utveckling Hindrar också de globala målen Förstör för ALLA – de som jobbar inom industrin, de som använder tobaken och även vi andra Så sammanfattningsvis kan man säga att tobak inte är hållbart på en global nivå då det förstör för både människor och miljö. Tobak hindrar alltså hållbar utveckling, men också de globala målen. Tobak förstör för ALLA på något sätt, de som jobbar inom industrin blir sjuka och får dåligt betalt. De som använder tobak förstör sin hälsa och de som finns runt omkring tobak påverkas också. Varje år dör mer än 600 000 människor av passiv rökning (de röker alltså inte själva, men blir sjuka av att människor i deras närhet röker). Videon vi ska se visar hur barn som arbetar på tobaksfälten blir sjuka. *Visa video*

5 DISKUSSION Sammanfattning av videon Vad tycker ni om det vi just sett?
Vad kan vi göra åt problemen? Diskussion om vad ni tycker om videon i grupper. Sammanfatta videon först. - Vad tycker ni om videon? Diskutera! - Vad kan vi tänkas göra åt problemen?

6 BARNS RÄTTIGHETER Barnkonventionen - Avtal mellan länder
Speciella rättigheter som gäller för alla under 18 år Artikel 33 i Barnkonventionen – Rätt till att växa upp utan droger – tobak har inkluderats i denna rättighet Artikel 24 – Rätt till hälsa och en hälsosam uppväxt – Gäller även under skoltid! Artikel 28 – Rätt till god utbildning Nu ska vi prata om barns rättigheter. Dessa rättigheter kommer från Barnkonventionen och rättigheterna är relevanta både på global, nationell och lokal nivå. Barnkonventionen är ett avtal mellan länder, där länderna som skrivit under har sagt att de ska behandla sina medborgare på ett visst sätt. Barnkonventionen tar upp barns rättigheter (personer under 18) Artikel 33, 24 och 28 är de viktigaste när det kommer till tobak. Barn har rätt att väx upp utan droger och tobak har inkluderats i denna rättighet tidigare, men det har varit en del länder som inte håller med i detta. Barn har också rätt till en god hälsa och en hälsosam uppväxt och rätt till en god utbildning. De här två rättigheterna går hand i hand då detta gäller även på skolan och under skoltid.

7 DISKUSSION - GRUPPUPPGIFT
Varför är det viktigt för er att ha tobaksfri skoltid? Vad tror ni det blir för skillnader i skolan? Vilka rättigheter är viktiga för dig? Kan de uppfyllas om tobak används under skoltid? Diskussion: Varför är det viktigt för er att ha tobaksfri skoltid? Vad tror ni det blir för skillnader i skolan om man har tobak vs om man inte har tobak? Vilka rättigheter är viktiga för dig? Kan de uppfyllas om tobak används under skoltid? Diskutera varför/varför inte.

8 PROBLEMEN MED TOBAK - NATIONELL NIVÅ
Sociala medier används olagligt för marknadsföring i Sverige Personer dör både av direkt och indirekt användning Förstörelse av miljön – fimpar och snus Vad är problemen med tobak på nationell nivå då? (I Sverige) De allra flesta börjar röka innan de fyllt 18 år. De vanligaste formerna av tobak i Sverige är cigaretter och snus Årligen dör 12 000 personer dör årligen av rökning Trots lagar och regler om hur tobaksindustrin får marknadsföra och sälja sina produkter så bryts detta på många sätt. Vi blir dagligen matade med bilder av tobak och cigarettpaket överallt. Samtidigt så förekommer det i filmer, serier och musik där det görs till något glamoröst. Man marknadsför också medier och influencers som har tobak med i sina videos och bilder på instagram. I en undersökning gjort av A non smoking generation så är det 38 % av personer mellan 14–18 år som svarat att om någon influencer eller person som de ser upp till använder tobak så kan det vara en orsak till att de börjar använda tobak. Vi påverkas alltså mer än vad vi tror. Fimpar och snus förstör miljön. *Se video*

9 PROBLEMEN MED TOBAK - LOKAL NIVÅ
Förstör hälsan Förstör andras hälsa Bidrar till sämre skolresultat Bidrar till dålig skolmiljö Går emot utvecklingsmål och barns rätt till en drogfri uppväxt Vad är problemen med tobak på lokal nivå? Förstör den enda hälsan Förstör andras hälsa Leder till sämre skolresultat vid ett beroende eftersom man får koncentrationssvårigheter Bidrar till en dålig skolmiljö då det finns fimpar och snus överallt Går emot global och hållbar utveckling och barns rätt till en drogfri uppväxt

10 VAD KAN VI GÖRA? Ingen tobak under skoltid
Informera andra om effekterna av tobak Påverka lokala politiker Påverka skolor Då kan vi uppnå: Globala målen Hållbar utveckling Bättre arbetsmiljö Bättre studieresultat Som vi ser är det här inget bra mönster, då det förstör för oss på lokal nivå men också på nationell och global nivå. Så vad kan vi göra åt problemet? VI kan informera andra om effekterna av tobak Vi kan se till så vi har tobaksfri skoltid Vi kan påverka lokala politiker och skolor Genom att göra detta kan vi uppnå de globala målen, hållbar utveckling, bättre arbets- och studiemiljö och bättre studieresultat. Vi kan se till så att skolan är en bra arbetsplats för alla och vi bidrar inte till att andra ska ha en dålig arbetsplats på tobaksfälten.


Ladda ner ppt "Hur påverkar tobak oss i skolan och människor i världen?"

Liknande presentationer


Google-annonser