Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Minoritetsspråken i Sverige

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Minoritetsspråken i Sverige"— Presentationens avskrift:

1 Minoritetsspråken i Sverige
Therese Stenberg, Christinaskolan, Piteå –

2 Vad är ett minoritetsspråk?
Det ska vara ett språk, inte en dialekt. Ska ha talats kontinuerligt i Sverige i minst tre generationer eller ungefär 100 år. Språkets talare önskar att språket ska få bli ett minoritetsspråk.

3 De fem minoritetsspråken
Finska Samiska Meänkieli Romani chib Jiddisch

4 Teckenspråket Svenskt teckenspråk har en speciell status som minoritetsspråk, ej officiellt godkänt, men har samma ställning. Inhemskt minoritetsspråk, går inte att fastställa ålder. döva släktingar, vänner, yrkesutövare använder teckenspråk. Ungefär 160 olika teckenspråk i världen.

5 Myndigheten, Språkrådet, ska överblicka och främja användandet av språken.
Det finns särskilda lagar om rätten att använda samiska, finska och meänkieli vid förvaltningsmyndigheter och domstolar. Det bedrivs forskning och undervisning kring minoritetsspråken, om än begränsad till några universitet i landet.

6 Finska Finska har talats i Sverige i minst 800 år.
Finskan som talas i Sverige följer finska språkets regler i alla avseenden. Sverigefinnar finns i många delar av landet, både i storstäderna och på industriorter i södra och mellersta Sverige och i Norrbotten. Ca personer talar finska i Sverige.

7 Meänkieli Kallades tidigare ”tornedalsfinska”.
Talare i Norrbotten uppskattas till ca75000 Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna och Gällivare kommun. Meänkieli närmast besläktat med finska, också med estniska, karelska och kvänska Ursprung från finskan, en del svenska ord

8 Samiska Det är egentligen inte ett språk utan flera olika, som också har olika dialekter (även olika skriftspråk). Samiska talas i de norra delarna av Norge, Sverige och Finland samt i Ryssland på Kolahalvön. Finns olika typer av samiska – t.ex. nordsamiska, lulesamiska, sydsamiska. Antalet som talar samiska i Sverige beräknas till ca Sameskola finns i Jokkmokk och Kiruna.

9 Romani chib Ordet rom betyder ’man’ = människa.
Kommer ursprungligen från Indien. Romer kallades tidigare tattare, zigenare. Har funnits i Sverige sedan början av 1500-talet.

10 Uppskattningsvis talar ca 40 000 svenskar romani.
Finns ca 60 olika dialekter. Finns inget enhetligt skriftspråk. Dagens romer kommer vanligen från f.d. Jugoslavien. Sv. vardagsord med romskt ursprung: tjej, haja, lattja, jycke

11 Jiddisch Ca 4 000 svenskar talar och förstår jiddisch.
För många är det inte förstaspråket. Starkt förknippat med familjeliv och judisk kultur. Jiddisch har talats i Sverige sedan slutet av 1700-talet, kom i samband med den första judiska immigratonen under 1770-talet. Inslag av hebreiska och slaviska språk. En jiddischtalare förstår nästan alltid tyska, men det är inte säkert att det omvända gäller.

12 Visste du att… I Sverige talas och skrivs ca 150 olika språk, allt från minoritetsspråken till engelska och wolof. De största invandrarspråken är arabiska, turkiska, persiska, spanska, grekiska, kurdiska och ex-jugoslaviska språk.

13 Länkar http://www.sprakradet.se/minoritetsspråk

14 Källor http://www.sprakradet.se/minoritetsspråk
Magasinet språkligheter, Bengt Brodow Foton är hämtade från och ClipArt


Ladda ner ppt "Minoritetsspråken i Sverige"

Liknande presentationer


Google-annonser