Patientdatalagen –Anpassad behörighet –Spårbarhet –Spärr För att användare ska kunna tilldelas korrekta och ändamålsenliga behörigheter krävs att vårdgivaren.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Pilotprojekt för Digitalt Stöd i samverkan, H2O. Vad har vi lärt oss? Digitalt stöd ökar valfriheten och tryggheten för våra brukare, bibehåller kvalitén.
UPPFÖLJNING I KOMMUNERNA 10 MARS Agenda Syfte Process och målgrupp Rapportering Summering.
Dagordning : LSS- Lagen om stöd och service Bostäder för personer med funktionsnedsättning Erbjudande om lägenhet.
U 2015:06 Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar Ungas väg in i samhället Inger Ashing – Nationell samordnare unga som varken arbetar eller.
Säker e-post med SITHS-kortet, - förutsatt att… Västkom
Uppgradering av Cosmic april planerar vi att uppgradera till en ny version av Cosmic, som kommer att ge oss många nya möjligheter. Samtidigt är.
Ö PPEN FRÅGESTUND 16 SEPTEMBER L3SUPPORT-434: Beskrivning av utbildning för sökandewebben Jag hittar ingen möjlighet i innevarande MIT-miljö att.
F ORSKARNIVÅN I NYA L ADOK NUAK Annette Larsson Matz-Ola Cajdert.
Nyutveckling Stöd och behandling 2016 Samverkan mellan SKL, Inera och 1177.
Landstingets resurscentrum Läkemedelsmodulen i R8.1 Visning för projektdeltagare och superanvändare.
Färdiga e-tjänster för att effektivisera er hantering kring ENSAMKOMMANDE BARN Under 2015 kom ensamkommande barn och unga till Sverige för att söka.
Region Östergötland Utbildning E-frikort
Träningsplanering Vinnare i långa loppet. Varför träningsplanera? Effektivisera sin träning Få vardagen att fungera Rätt träning vid rätt tidpunkt.
Information om datasystem för vård och omsorg
Äldreomsorgen idag och i morgon Ny teknik i välfärdens tjänst
Socialtjänstlagen Pernilla Thunander verksamhetschef myndighetsutövning Vård- och omsorgskontoret.
Mina vårdkontakter blev 2015……
En hållbar organisation
Färdiga e-tjänster för att effektivisera er hantering kring Bygga och Bo Att bygga ett nytt hus eller bygga till det hus du redan har, är något som för.
Styrelsen informerar: Revision av Perioperativt arbete
regeringen. se/rattsdokument/proposition/2017/02/prop
Lärarstöd för att använda 1177.se
Kommunerna tar över ansvar för att utföra viss hälso- och sjukvård i gruppbostäder och daglig verksamhet enligt LSS Anna-Lena Möllstam Tf enhetschef Sociala.
Vi som är här idag är: Annette Gustafsson – planerare från Förvaltningen för funktionshindrade i Örebro kommun – ansvarig för samordning av YA anställningarna.
Logoslide – Finns även med blå bakgrund
PrimärvårdsKvalitet Stämmer våra data?
Sökfunktion av förskrivningar vid andra vårdenheter
Klassifikation av vårdåtgärder
3.1 Hur se uppgifter/besök från andra vårdgivare?
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Välkommen till nätverk för publicerare och redaktörer
eHälsomyndigheten om planerna för Säker Åtkomst och Sambi
Patientlagen ger utökad valmöjlighet
Dataskyddsförordningen – och vårt arbete utifrån den
Uppmärksamhetssignal
Lathund-Ladok-95-Studiedeltagande
Kartkontroll och godkänd karta
Loggkontroller i nationella tjänster och Cosmic, med stöd av patientdatalagen (PdL) Utbildning Ann-Katrin Axelsson.
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Hjälpmedelsförskrivning
Din lön och din utveckling
Göteborgs Stads intranät Start 17 december
Samordnad vård och omsorgsplanering
Elevstödsprocessen Skapa en undervisning som möter alla elever
vårdnära administration
Förskrivarutbildning Hjälpmedel vid rörelsenedsättning
En demensstrategi för Sverige – hur jobbar vi vidare?
Nationell patientöversikt
Nationell Patient Översikt
Manuell fakturering Version:
Förskrivarutbildning Kommunikations- och kognitionshjälpmedel
Schyst offentlig upphandling
Välkomna! strategi för Vilt-förvaltning
Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL
Diagnos och delaktighet
Elevhälsoarbete och kvalitet ….vad innebär det?
Fokusutbildning tidbok och webbtidbok
Behovskartläggning Kartläggningen beskriver målgruppens behov och skapar därmed förutsättningar för att utveckla processer som motsvarar behoven. Den.
Hur gör vi nu tillsammans på skolan med praktiska test?
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Lathund-Ladok Hantera mallar för intyg
Värdegrund inom äldreomsorgen
Samordnad hantering Inledande utgångspunkter
Framtidens vårdinformationsmiljö Webbutbildning
Hållbar utveckling måste vara
Tilläggsbelopp 2019 Maria Fällman
FO GEMIS (Gemensam informationsstruktur) Anna Vikström HSF
Nätverket för barn-och elevhälsan
Presentationens avskrift:

Patientdatalagen –Anpassad behörighet –Spårbarhet –Spärr För att användare ska kunna tilldelas korrekta och ändamålsenliga behörigheter krävs att vårdgivaren definierar och beskriver sin organisation i HSA-katalogen utifrån begreppen vårdgivare och vårdenhet –Att dela in verksamheten i vårdenheter är en förutsättning för att kunna leva upp till lagstiftarens krav

Vårdenhet är en enhet som bedriver hälso- och sjukvård och som har en verksamhetschef eller motsvarande Markeras i HSA Chefen har ett juridiskt ansvar (PDL) HSA är en elektronisk katalog som innehåller kvalitetssäkrade uppgifter om personer, funktioner och enheter i Sveriges kommuner och landsting Sökbar funktion Teknisk funktion

Utgångspunkten i PDL är att all vårdinformation tillhör den Vårdenhet där informationen skapats På definierad ”vårdenhet” skapas medarbetaruppdrag –Medarbetaruppdraget talar om vad användaren får göra och var den får göra det Användaren registreras i HSA-katalogen och kopplas till Medarbetaruppdraget –Det innebär att åtkomst och behörighet begränsas till användarens behov Personal kan arbeta vid flera vårdenheter och ska utifrån varje vårdenhet tilldelas medarbetaruppdrag

–Om vårdenheten ligger högt upp i organisationen kan användaren få åtkomst till för mycket information –Ligger vårdenheten lågt i organisationen kan det bli ohanterligt för användaren med för många medarbetaruppdrag I regel har de flesta vårdgivare flertalet vårdenheter. Endast de riktigt små kommunerna kan anses ha en enda vårdenhet Lagen säger : Mellan myndigheter och mellan självständiga verksamheter inom en myndighet råder sekretess = Vårdenheter? I Region Örebro län –Varje klinik –Varje vårdcentral I Kommunen –Socialförvaltningen/Social välfärd

Ligger vårdenhet/medarbetaruppdrag på högsta nivån ”Social välfärd” har användaren åtkomst till underliggande nämnders/enheters patientinformation  Förvaltn för funktionshindrade  Socialförvaltning Väster  Socialförvaltning Öster  Vård och omsorgsförvaltningen Väster  Vård och omsorgsförvaltningen Öster Ligger vårdenhet och medarbetaruppdrag på nivå ”Socialförvaltning Väster” har användaren åtkomst till underliggande enheters patientinformation  Område barn och familj (vårdenhet/MIU?)  Område Ungdom och familj (vårdenhet/MIU?)  Socialnämnd Väster (vårdenhet/MIU?)

Lifecare  Lifecare är utformat för att hantera patientuppgifter enligt PDL och med möjlighet till anslutning mot de nationella säkerhetstjänsterna  Lifecare hämtar all information om organisation, vårdenhet, medarbetaruppdrag och användare, adresser osv direkt från HSA- katalogen Ingen organisation behöver matas in i Lifecare Ingen behörighetsadministration behöver utföras i Lifecare! … men nu ligger kommunernas vårdenhet på Socialförvaltningen/Social välfärd….

Så vad gör vi? Har kommunen vårdenheten definierad på alltför för hög nivå i HSA finns det tre val: 1.Utgå ifrån befintliga informationen i HSA, dvs socialförvaltningen är vårdenheten och lägger medarbetaruppdrag för autentisering där.  Följden blir att alla användare kommer att tillhöra samma sekretessområde och har åtkomst till all information under Socialförvaltningen 2. Frångå informationen i HSA och dela upp organisationen manuellt i Lifecare utifrån faktiska sekretessområden.  Nackdelen med egendefinierade vårdenheter är att vi får två olika organisationer – en i HSA och en i Lifecare  Vi får ingenting per automatik, utan all administration måste ske manuellt  Organisation, adresser, användare osv – omorganisationer!  Gäller både för Region Örebro län och kommunerna

3.Se över HSA-katalogen för kommunerna och lägga vårdenhetsbegrepp utifrån befintliga sekretessområden. Fördelen med en genomtänkt HSA-katalog är  Rätt åtkomst för användaren  Automatisk och kontinuerlig överföring från HSA  Förenklad administration - uppgifterna registreras en gång och på en plats  Möjlighet till nyttjande av andra säkerhetstjänster  Vi är sökbara och representerade på den självklara platsen för vård  Att inte ha en genomtänkt och korrekt organisation i HSA innebär att  Det får följder för 1177.se, som har som krav att informationen hämtas från HSA  Det får följder när kommunen ska börja producera till NPÖ, som har som krav att informationen hämtas från HSA  Det får följder för kommande system och systemkrav  Mycket och onödig administration för alla

Informationsmaterial n_handbok.pdfhttp://vastkom.se/download/18.556ed85e f /HSA_Admi n_handbok.pdf Stodjande/Teknisk_beskrivning_PDL_HSA.pdfhttp:// Stodjande/Teknisk_beskrivning_PDL_HSA.pdf