Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Schyst offentlig upphandling

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Schyst offentlig upphandling"— Presentationens avskrift:

1 Schyst offentlig upphandling

2 Offentlig upphandling av verksamheter
Vision har i rapporten ställt frågor till de strategiskt ansvariga för upphandling i Sveriges kommuner om förutsättningarna för upphandlingsverksamheten. Undersökningen lyfter utvecklingsområden: Behov av ökad uppföljning och utvärdering av upphandlingar Att ansvariga politiker bör arbeta aktivt för att tillvara möjligheterna till utveckling av kommunens verksamheter. Vision vill med rapporten lyfta frågan om upphandlingens betydelse för kvaliteten i välfärden.

3 Offentlig upphandling av verksamheter
Varje upphandling är ett tillfälle att uppmuntra schysta arbetsvillkor. När arbetsgivarna köper varor och tjänster för skattepengar vill Vision att de som gör jobbet ska ha schysta villkor. Kommuner och landsting köper varor och tjänster för drygt 500 miljarder kronor varje år. Verksamheterna som upphandlas kan vara förskolor, äldreboenden, behandlingshem och en mängd andra grundläggande funktioner i vårt välfärdssamhälle. Det är viktiga verksamheter och stora summor det handlar om och upphandlingen har en strategiskt viktig position i utvecklingen av vår välfärd.

4 Upphandlingsverksamhetens förutsättningar
Upplever du att den politiska ledningen i din kommun prioriterar upphandlingsfrågor?

5 Rätt förutsättningar Vision har många medlemmar som jobbar med offentlig upphandling för att de ska ha möjlighet att arbeta professionellt med upphandling är det viktigt att de har goda förutsättningar att utföra sitt jobb på bästa sätt.

6 Finns det utrymme för kontinuerlig uppföljning av de upphandlade verksamheterna?

7 Anser du att ni har de förutsättningar som krävs för att bedriva upphandlingsverksamheten på ett bra sätt? Till exempel möjlighet att följa och uppnå de riktlinjer, mål och eventuella policys som finns, samt genom det och andra metoder säkra en kvalitativ upphandlingsverksamhet.

8 Vad är det som gör att du inte anser att ni har de förutsättningarna som krävs för att bedriva upphandlingsverksamheten på bästa sätt? (Fler svarsalternativ var möjliga)

9 Visions förslag på åtgärder
• Höj kompetensen kring upphandling och inköp hos såväl ansvariga politiker som inom tjänstemannaledningen • Betrakta upphandlingsfunktionen som en strategisk ledningsfråga och ta fram en tydlig strategi/policy för upphandlingsarbetet • Avsätt mer tid och resurser för uppföljning av genomförda upphandlingar • Utveckla arbetet med att definiera tydliga kvalitetskrav, särskilt inom vård och omsorg • Flytta fram positionerna vad gäller att ställa etiska, miljömässiga och sociala krav vid upphandlingar. Skapa tydliga rutiner + förbättra kompetensen kring upphandlingsprocessen Vad är möjligt och vilka regler gäller? Medvetandegör! Koordinera upphandlingsstrategin med kommunens övriga policy- och styrdokument. Tydliggör upphandling som viktigt verktyg för att nå mål i kommunens verksamheter För att upphandling ska kunna bidra till utveckling och kvalitet i välfärden – krävs mer än goda förutsättningar under upphandlingsskedet Lika viktigt – goda förutsättningar under uppföljningsskedet. Utan det svårt att komma till utvecklingsarbete Tid och resurser – rimlig arbetsbörda, personella resurser och bra systemstöd Ett målmedvetet arbete med detta ger förutsättningar för lyckade resultat Möjligheten finns, men nyttjas för lite Nytt EU-direktiv på gång under Förväntas öka möjligheterna att ställa sociala krav. Är politikernas ansvar att visa vägen och prioritera detta.

10 Medlem i Vision Prova Vision tre månader utan kostnad.
Sms:a Vision till 72672, så blir du uppringd.


Ladda ner ppt "Schyst offentlig upphandling"

Liknande presentationer


Google-annonser