Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hjälpmedelsförskrivning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hjälpmedelsförskrivning"— Presentationens avskrift:

1 Hjälpmedelsförskrivning
Ordnat införande vid förskrivning av nya produkter Länshjälpmedelsgruppen har i uppdrag att tolka riktlinjerna och ge rekommendationer till förskrivare. Riktlinjegruppen i samråd med Länshjälpmedelsgruppen har i uppdrag att årligen se över riktlinjerna och lämna förslag på revideringar. Ordnat införande vid förskrivning av nya produkter innebär en strukturerad process för att bedöma om förskrivning kan ske. Syftet är att introducera nya produkter på ett jämlikt, ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.

2 B. Riktlinjer finns inte
Produktförfrågan f.f.a nya produkter, produkter utanför sortimentet A. Riktlinjer finns A1. Förskrivs utanför sortiment efter rådgivning av hjälpmedelskonsulent A2. Principärende i Länshjälpmedelsgruppen A2.1.Särskild förskrivning Ev. förslag på justering i riktlinjerna A2.2 Grundligare utvärdering med hjälp av FOI enheten Eget ansvar B. Riktlinjer finns inte B 1. Principärende i Länshjälpmedelsgruppen B1.1 Särskild förskrivning B1.2 Grundligare utvärdering med hjälp av FOI C. Eget ansvar Vilken är klassificeringen? Ordnat införande vid hjälpmedelsförskrivning av nya produkter

3 Produktförfrågan Framför allt nya produkter
Produkter utanför sortiment Vidareutvecklade produkter med nytt användningsområde? Vilken är klassificeringen? Finns det riktlinjer att tillämpa? Eller finns det inte riktlinjer?

4 A. Riktlinjer finns Finns det riktlinjer. Vad säger riktlinjerna
A. Riktlinjer finns Finns det riktlinjer? Vad säger riktlinjerna? Har vi alternativa hjälpmedel? A 1 Förskrivs efter rådgivning av hjälpmedelskonsulent. Tydliga riktlinjer finns, men sortimentet motsvarar inte patientens behov t.ex. tunga brukare. A 2 Principärende i Länshjälpmedelsgruppen Behovet bedöms på generell nivå, dvs. kan gälla många personer. A 2.1 Särskild förskrivning Det finns riktlinjer att tillämpa, behovet gäller enstaka personer, förväntad nytta efter individuell behovsbedömning, prioriterat behov. Kan leda till ett förslag till förändring av riktlinjerna. A 2. 2 Grundligare utvärdering med hjälp av FOI Det finns riktlinjer att tillämpa, de är inte riktigt tydliga, behovet gäller många personer, styrning i riktlinjerna behövs, vi behöver hjälp med att bedöma nyttan på gruppnivå, systematisk uppföljning under ca 1 år.

5 B. Riktlinjer finns inte
Om det inte finns riktlinjer, kan hjälpmedlet inrymmas i vårdgivarens ansvar? Kan det bli förskrivning eller del i en behandling? Behandlingsperiod eller varaktigt behov? Eller eget ansvar? B 1 Principärende i Länshjälpmedelsgruppen Vilken klassificering? Skulle det kunna förskrivas?? Hur stor är gruppen? Beslut måste tas innan man kan gå vidare. B 1.1 Särskild förskrivning Det finns inte riktlinjer att tillämpa, behovet gäller enstaka personer, förväntad nytta efter individuell behovsbedömning, prioriterat behov (t.ex. äthjälpmedel) Kan leda till ett förslag till förändring av riktlinjerna. B 1. 2 Grundligare utvärdering med hjälp av FOI Det finns inte riktlinjer att tillämpa, behovet gäller många personer, vi behöver hjälp med att bedöma nyttan på gruppnivå, systematisk uppföljning under ca 1 år. Kan leda till ett förslag till förändring av riktlinjerna.

6 Om produkten ska provas
Om produkten ska provas Länshjälpmedelsgruppen ska se över var och vem som har hälso- och sjukvårdsansvaret. Länshjälpmedelsgruppen ska ge förslag på vilken yrkeskategori som kan förskriva produkten. Berörd verksamhet ska informeras om hur frågeställningen kommer att hanteras. Förskrivaren informerar närmaste chef om det kan komma att gälla många personer eller om produkten är kostsam. (Verksamhetschefen ansvarar för att förskrivaren har den kompetens som behövs för att förskriva. Betalningsansvaret är förskrivarens enhet.) Beroende på utfallet vid provning/test i liten skala, hjälpmedelsverksamheten kan hjälpa till med en rekommendation utifrån individuell behovsbedömning och prioritering. Innan produkten ska provas ska det finnas ett preliminärt riktlinjeförslag.

7 Förslag på justering i riktlinjerna
Beroende på utfallet av utvärderingen kommer förslag till riktlinjer att skrivas.

8 Samverkan med Länsservice under provningsperioden
Hjälpmedelskonsulentverksamheten har samverkan med Länsservice i hela provningsprocessen. Hjälpmedelskonsulentverksamheterna har rutiner för kontakt med leverantörer. Länsservice lämnar uppgift om pris, om bunden hyra gäller och för speciella hjälpmedel hyra från leverantören. Fraktkostnad kan tillkomma och betalas av verksamheterna.

9 Eget ansvar Eget ansvar innebär att produkten inte kan förskrivas inom ramen för hälso- och sjukvårdens ansvar för hjälpmedel. Personen hänvisas till köp på den öppna marknaden.


Ladda ner ppt "Hjälpmedelsförskrivning"

Liknande presentationer


Google-annonser