Hinduism.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det finns fyra heliga skrifter inom hinduismen:
Advertisements

Sanndi Luebi, Slottsstadens skola, Malmö –
Barnet får sitt namn När ett barn är några dagar gammalt får sitt namn. För att hitta ett bra namn tar föräldrarna hjälp av horoskop. I indien spelar.
Shiva - Kraftens gud. Den dansande Shiva håller tidsåldrarnas förlopp igång. Han förstör men skapar också på nytt. Han kallas även för Pashupati ’’vilddjurens.
Buddhismen Buddhismen är egentligen en lära.
Högtider och riter.
Högtider inom Hinduismen
Hinduism - Indiens religion -
Buddhismen har två stora likheter med hinduismen.
Hinduismen Vägen till Moksha.
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
HINDUISM - En världsreligion.
”What goes around comes around”… Inom hinduismen tror man på ”reinkarnation” (återfödelse).
Världsreligionerna Kristendom Islam Buddhism Hinduism Judendom.
Hinduism.
Världsreligionerna Klass 6:s egna frågor
De Abrahamitiska religionerna
Hinduismen 4000 år gammal 800 milj. anhängare
Hinduism Heliga platser.
Hinduism Ordet hindu betyder indier.
Hinduism.
Hinduism  Åk 6 1.
HINDUISMEN En kontinent Ett sätt att leva En filosofi En religion.
Hinduismen Hinduismen är en stor religion, speciellt i Indien, det finns ungefär 900milljoner utövare i hela världen.   Dom människorna kallas Hinduer,
Hinduism Många gudar Astrologi Reinkarnation Karma Meningen med
Symboler, heliga böcker, Gudar
Heliga platser och rum Alla religioner har platser och rum som är heliga för dem. En helig plats kan vara Jerusalem och ett heligt rum kan vara en kyrka,
Hinduismen.
Välkommen till de 1000 gudarnas religion
”What goes around comes around”…
Kristendomen Rehab & Anna.
Hinduism
Hinduismen och Buddhismen
Hinduism sanatana dharma.
Sanndi Luebi, Slottsstadens skola, Malmö –
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Av: Linus, Clara och Agnes!
Hindu = Indier En religion eller många religioner?
Hinduismen är den äldsta av världsreligionerna
HINDUISMEN Camilla Sjöstedt, Tingvallaskolan, Säffle –
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
HINDUISMEN. HISTORIA OM HINUISMEN Förut i tiden så kallades hinduismen Santana dharma betyder den den eviga lagen. Och denna religion skapades 4000 år.
HINDUISM. VEM ÄR HINDU? Svar: Man föds till hindu och man kan aldrig konvertera till att bli hindu, även om man kan anamma religionen och tron.
Hinduism Om, symbolen inom Hinduismen.
Hinduismen och buddhismen
ISLAM källakälla. Namn: Flag av Alash Av: Kira. Islam i Samhället Islam är den andra största religionen i världen efter Kristendomen med 1.7 billioner.
 Kristendom, Islam, Hinduism, Buddhism, Judendom.
Världsreligioner Centrala tankegångar & jämförelse - Del 1
Kristendomen. Heliga Platser Hur fungerar religionen i samhället? Kristendomen har skapat massa krig och bråk för att andra tror på andra religioner.
Judendom Kristendom Islam.  Alla religioner finns i olika tolkningar  Personliga eller något som följs av en större grupp  De flesta större religioner.
HINDUISM.
Det finns fyra heliga skrifter inom hinduismen:
Religionskunskap Att undersöka tro.
Hinduismen Hinduismen – En av världens äldsta religioner, ungefär 3500 år gammal. Indien – Landet där religion startade. Indien är idag det land där det.
INDIEN. INDIEN Induskulturen Ganges – den heliga floden.
Buddhismen Lärobok ”Religion - Utkik”
Hinduism.
Lärobok ”Utkik, religion”
Hinduismen.
En samling kulturella och andliga traditioner
HINDUISM.
Islam – Vad tänker du på?.
HINDUISM
Religion Ht år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Religion Ht år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Heliga platser i världsreligionerna
sanátana dharma – den eviga läran
Hinduismen Den äldsta världsreligionen, flera tusen år gammal!
HINDUISMEN Indiens religion.
Hur uppkom religionerna?
Presentationens avskrift:

Hinduism

Centrala tankegångar Hinduismen räknas som den äldsta religionen bland världsreligionerna och har sina rötter i Indien. Hinduerna kallar sin egna religion för ”den eviga lagen” I hinduismen så finns de många gudar och dom gudarna visar sig på olika sätt.

Heliga handlingar När man ska be inom hinduismen så ska man ringa på klockan för att få gudensuppmärksamhet och efter man gjort de så ska man överlämna blommor, frukt eller rökelle. Diwalifesten är högsta och viktigaste högtiden inom hinduismen och den firas några dagar i oktober och november. Sedan så gör man fint hemmet och lampor tänds och sista dagen så får gifta kvinnor presenter och barn nya kläder. Det gör man för att symbolisera regntidens slut och nya årets början

Helig plats Helig plats i Hinduismen är staden Varanasi, de är den äldsta staden och de finns många som bor i den staden fortfarande. Det går miljontals hinduer dit för att bada och rengöra sig från sitt livs synder.

Religion i samhället Inom hinduiska samhället så accepterar man varandras tron oavsett om man tror på olika gudar d.v.s. det blir inga konflikter mellan dem pga. Religion som det blir i vissa länder nu i värden. Hinduerna tror om man är ”dalit” så är man född till det och man kommer inte därifrån för än man återföds till nästa liv. De anses vara orena och de får varken roliga eller välbetalda jobb. Detta gör en stor del av befolkningen är fattig och inte kan ta sig därifrån. ”Dalit” betyder gud’s son.

urkunder Hundismen har ett antal heliga skrifter och de som gjorde att man hade de var för att religionen förändrades vid den tiden. Från 1200 talet före kr. så beskrev människor hur dom bad och offrade till gudarna. Men efter dess så utvecklades religionen och man fortsatte lära sig och dom lärde sig nya skriften och hur dom såg på sin religion.

Betydelsefulla gudar Brahma, Vishnu och Shiva. Brahma är skaparen. Vishnu står för uppehållaren. Shiva är förstöraren. Vishnu uppenbarar sig som Rama (som man kan läsa om i Ramayana) eller Krishna (som man kan läsa om i Bhagavad Gita) när han befinner sig bland människor. Shiva har tio olika skepnader vilka han uppenbarar sig som när han är bland folk.

källor Häftet. So rummet Na.se Prezi.com Symbolen (bild): https://en.wikipedia.org/wiki/Portal:Hinduism (skriftet) https://pixabay.com/sv/skrifterna-gud-papper-rosenblad- 813802/