Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Buddhismen Lärobok ”Religion - Utkik”

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Buddhismen Lärobok ”Religion - Utkik”"— Presentationens avskrift:

1 Buddhismen Lärobok ”Religion - Utkik”

2 Siddharta Gautama - Buddah
Levde på 500- eller 400-talet f.v.t. i norra Indien. Den förste Buddha. Föddes i en rik familj. Blev munk efter att han mött en gammal människa, en sjuk, en död och en munk. Mediterade under ett träd tills han kommit fram till livets stora frågor. Hur allt hänger ihop. Buddha= att vara upplyst.

3 Centrala tankegångar och begrepp
Sid 93-95 Återfödelse Karma Dharma Nirvana De fyra ädla sanningarna Den åttafaldiga vägen Bodhisattva

4 De fyra ädla sanningarna När Buddha blev upplyst förstod han sanningen om livet. Grunden i buddhismen är de fyra ädla sanningarna. Sid 94 Sanningen om lidandet. Sanningen om hur lidandet kom till. Sanningen om befrielsen från lidandet. Sanningen om den åttafaldiga vägen.

5 Den åttafaldiga vägen Sid 94
Är en samling råd eller regler. Den beskriver hur människor ska tro och leva för att nå rätt kunskap och komma ur återfödelsens kretslopp. Rätt insikt eller förståelse Rätt inställning Rätt tal Rätt handlande Rätt levnadssätt Rätt strävan Rätt uppmärksamhet Rätt koncentration Sid 94

6 Sid 97 Nirvana – målet för buddhister är att nå nirvana. Då bryter man kretsloppet och återförds inte igen. Nirvana är ingen plats utan ett tillstånd av frid och stillhet. Gud? Buddha lärde att det inte fanns någon gud eller gudar. Trots det finns det buddhister som ser Buddha som en gud och ber till honom. Bodhisattva- är en person som har nått upplysning men som väljer att återfödas för att kunna hjälpa andra människor att också nå upplysning.

7 Heliga skrifter Tripitaka – betyder ”de tre korgarna” och är några av de viktigaste skrifterna inom buddhismen. De innehåller sådant som Buddha ska ha sagt, regler för hur man ska leva och förklaringar om Buddhas lära.

8 Sid 100 Heliga platser

9 Bodh-Gaya Sid 100 Buddhismens viktigaste plats är en stad i norra Indien som heter Bodh-Gaya. Enligt berättelsen var det här Buddha nådde upplysningen.

10 Högtider och riter Sid 101 Buddhismen finns i många olika länder och framförallt i Asien. Religionen skiljer sig åt i de olika länderna. Det beror på att religionerna har anpassat sig efter traditioner och tankar som fanns i länderna innan buddhismen kom dit. Men det finns några högtider som de flesta buddhister firar. Vesak- firandet av viktiga händelser i Buddhas liv. Dharmadagen – firandet av Buddhas lära och att Buddha började undervisa och sprida sin lära efter att ha nått upplysning. Buddhismen finns i många olika länder, framförallt i Asien. Religionen skiljer sig åt i de olika länderna. Det beror på att religionen har anpassat sig efter traditioner och tankar om religion som fanns i länderna innan buddhismen kom dit. Några högtider firas dock i alla buddhistiska länder. Vesak – firas för att minnas de viktiga händelserna i Buddhas liv. Dharmadagen – under Dharmadagen firar man Buddhas lära och att han började undervisa och sprida sin lära efter att ha nått upplysning.

11 Riter genom livet Sid 102 Namncermoni Munk Begravning


Ladda ner ppt "Buddhismen Lärobok ”Religion - Utkik”"

Liknande presentationer


Google-annonser